موزه آبگینه ایران به مجموعه ای تخصصی از سرامیک و شیشه سازی باستانی ایران مجهز است. این ساختمان تاریخی 1040 متر مربع هشت ضلعی و ستونهای تزئینی آن در طول سلسله قاجار به دستور احمد قوام (قوام السلطنه) ساخته شده است. تا سال 1951 (سال 1330 خورشیدی) این ساختمان محل اقامت شخصی و محل کار او بود. پیش از تبدیل شدن به یک موزه آبگینه و سفالینه، این ساختمان همچنین سفارت مصر و افغانستان و همچنین یک بانک (بانک بازرگانی) بوده است.

پس از اینکه برای تبدیل شدن به یک موزه آبگینه خریداری شد، این ساختمان توسط تیم مهندسی اتریش، آلمان و ایران تحت نظارت هانس هولئین تحت پروژه تعمیر و نوسازی قرار گرفت. این ساختار باارزش که در یک باغ 7000 متر مربع قرار دارد، ترکیبی از معماری اروپایی و ایرانی است. این موزه آبگینه و سفالینه در حال حاضر با آجر پیچیده در نمای آن، و همچنین گچ کاری زیبا و ظریف، آینه کاری و حکاکی چوب در داخل ارائه می شود. بین سال های 1977 تا 1978، ساختمان های اضافی در شمال و جنوب موزه ساخته شدند که این باغ 7000 متر مربعی به یک مرکز فرهنگی تبدیل شد.
سالن کریستال (بلور)
این مجموعه از اقلامی شامل اشیاء شیشه ای و کریستالی است که به دوره های قبل و اوایل اسلامی بازمی گردد. تکنیک های مختلف مانند ریخته گری شن و ماسه، ریخته گری ضربه ای، دمیدن،نقاشی تزئینی، حکاکی و غیره. در ایجاد این اشیاء استثنایی مورد استفاده قرار گرفته اند. در میان ارزشمند ترین اشیاء در این سالن، کاسه های حکاکی شده از امپراتوری ساسانی و یک کاسه شیشه ای از امپراطور هخامنشی است.

سالن لاجورد 1 (لاجورد)
مصنوعات سرامیکی متنوعی که در این سالن ارائه شده اند متعلق به اواخر قرن 12 - 17 میلادی است. این اقلام متعلق به سلطان ایلخانیان (سلطان سلسله صفوی) است؛ همراه با مجموعه گرگان نمایش داده می شود. در میان گچ بری های زیبا این سالن، سرامیک های پیچیده با حکاکی های برجسته یا سیاه قلم (شیوه سیاه قلم) طراحی و تزئین شده اند.
سالن لاجوردی 2 (لاجورد)
اقلام شیشه ای در این سالن متعلق به قرن 17 - 19 میلادی است. در میان مصنوعات، این سالن نیز یک میز سرامیکی نه قطعه ای دارد که به سبک قهوه خانه ها (قهوه خانه) نقاشی شده است که قهرمانان و داستان های مشهورشاهنامه فردوسی را به نمایش می گذارد.

سالن مینا کاری (مینا)
این سالن برخی از قدیمی ترین مصنوعات شیشه ای و سفالی را از شهر مقدس باستانی ایلامی چغا زنجبیل، و دشت قزوین ارائه می دهد. بطری های عطر قدیمی و طلا و جواهر موارد اصلی هستند که در موزه آبگینه و سفالینه نمایش می دهند.
سالن مروارید (صدف)
اشیاء اینجا از قرون 9 و 10 میلادی است. سازه های گلی، که به عنوان سرامیک نیشابور شناخته می شود (سفالینه های نیشابور)، در کنار بسیاری از اشیاء شیشه ای و سرامیکی از دوره های مختلف اسلامی قرار گرفته اند. نقاشی های تزئینی، با دو رنگ و تکنیک های مینا کاری در موزه آبگینه نمایش داده می شود.
سالن سمعی وبصری (سمعی بصری)
در این سالن موزه آبگینه ایران، روش ها و تکنیک های جستجو یک مکان تاریخی به نمایش گذاشته شده است. در این طبقه، نشان دهنده محل حفاری در زندگی واقعی نمایش داده میشود. همچنین یک نقشه تشابه انتشار مصنوعات تاریخی ایران باستانی را نسبت به دیگر تمدن های باستانی، همراه با ارائه یک فیلم نشان می دهد.
سالن آباژور های طلایی (زرین فام)
موزه آبگینه ایران دارای مینا کاری خاصی در ظروف سفالی ساخته شده است و با کتیبه های قرن 10 تا قرن 14 بعد از میلاد تزئین شده است. این سبک ویژه مینا کاری در استفاده فلزات مختلف (مس، نقره و طلا) در پوشش سفالی( زرین فام و سبک مینایی) به کار می رود. بسیاری از اقلام صحنه هایی از داستان ها و افسانه ها را در کنار آثار مشهور نظامی و فردوسی به تصویر کشیده است.

کتابخانه
این موزه یک کتابخانه تخصصی در طبقه پایین دارد؛ با کاشی های زیبا و حکاکی هایی که تصاویری از داستان شاهنامه را منعکس می کنند، تزئین شده است. این کتابخانه حدود 4000 کتاب را به زبان انگلیسی و فارسی در زمینه هایی مانند باستان شناسی، تاریخ، معماری، هنر، جامعه شناسی و غیره نگه می دارد. این برای عموم باز است و تنها با ارائه یک کارت شناسایی، بازدیدکنندگان مجاز به مشاهده، گرفتن عکس و کپی کردن هر یک از کتابها در کتابخانه هستند.
موزه منطقه های ورودی(سر سراها)
اتاق سر سرا فوقانی این موزه، مصنوعات سفالی و شیشه ای از دوره های مختلف اسلامی را نشان می دهد. در پایین تر، نمونه های خوبی از اقلام شیشه ای و کریستال های مات که در طول قرن های 18 و 19 در فرانسه ساخته شده است نگهداری میشود. بسیاری از آنها دارای حکاکی هستند.
شهر / مرکز شهر: تهران
آدرس خیابان: شماره 59، خیابان 30 تیر، خیابان جمهوری
تلفن: (+98-21) 4-66708153
Website: www.glasswaremuseum.org
روزهای اجرایی: همه روزه
ساعت اجرایی: 9 صبح تا 5 بعد از ظهر یکشنبه تا پنجشنبه
قیمت معمول: 150،000 ریال.
محله: موزه ملی (ایران باستان) - موزه پست - موزه ارتباطات - کافه نادری - موزه علم و صنعت ایران