شناسه : ۶۷۵۹۵۰ - پنجشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۱۴
تکنیکهایی برای مبارزه با بزرگنمایی مشکلات
بسیاری از اوقات ما نسبت به الگوهای "خود تخریبی" بسیار بیتوجه هستیم و اگر در مواقعی خوش شانس باشیم و آنها را با کسی در میان بگذاریم؛ ممکن است متوجه شویم مرتکب چه اشتباهی هستیم
بسیاری از اوقات ما نسبت به الگوهای "خود تخریبی" بسیار بیتوجه هستیم و اگر در مواقعی خوش شانس باشیم و آنها را با کسی در میان بگذاریم؛ ممکن است متوجه شویم مرتکب چه اشتباهی هستیم. روانشناسان، دسته بندی یا قضاوت در مورد شخصیت خودمان تنها بر اساس یک انتخاب، یک موقعیت یا یک نتیجه را "مصیبتنمایی" یا "بزرگنمایی مشکل" مینامند.
به عنوان مثال تنها بعد از یک هفته ناموفق در میزان فروش محصولی، ممکن است نتیجه بگیریم که مدیر فروش بی کفایتی هستیم، یا تنها به دلیل داشتن مناقشهای با دوست یا شریک احساسیمان، تصور کنیم که تنها خواهیم ماند و دنیا به آخرش رسیده! تاثیرات مخرب چنین طرز تفکری شادی، اعتماد به نفس و موفقیت ما را به طور مستقیم هدف میگیرد.
تکنیکهای مبارزه با بزرگ نمایی مشکلات:
1. بر روی "مقبولیت شخصی" متمرکز شوید
همانقدر که گول زدن خودمان مخرب است (یعنی زمانی که اتفاقی میافتاد یا مشکلی پیش میآید، جوری رفتار کنیم که انگار همه چیز روبهراه است و به خود بگوییم "مشکلی پیش نیامده")، بزرگنمایی مشکلات یا فاجعهبار نشان دادن هر مسالهای نیز مخرب است. بهترین راه در خنثی کردن آثار تخریبی هر یک از این برخوردها، "مقبولیت شخصی" یا به زبان ساده تر، کنار آمدن با خود است.
به صدای درونی خود گوش کنید و به جای سرزنش کردن یا توبیخ کردن خودتان بر سر هر اشتباهی، از خود بپرسید: به کسی در شرایط خودم، چه توصیهای میکردم؟ احتمالا جواب جز این نخواهد بود: اشتباهی بود که رخ داد، اما همه ما انسانیم و ممکن است که همیشه درست عمل نکنیم.
2. دیدتان را نسبت به مسائل بازتر کنید
وقتی اشتباهی از شما سر میزند، به جای محدود کردن افکار و دیدتان به همان یک لحظه، یک ساعت یا یک روز، سعی کنید واکنشهای مشابه خود را در دراز مدت بررسی کنید. بهخصوص در زمانهای شکست و محدودیت، با این کار میتوانیم دید وسیعتری داشته باشیم؛ انرژی و همچنین اعتقاد از دست رفته خود را بازیابیم و بتوانیم قبل از شکستها، دست آوردهایمان را نیز ببینیم. شخصیت انسان به شکل تدریجی و با تجربه تکامل مییابد. هرچه ذهن بازتر و پذیراتری برای تجربیات (هرچند اشتباه) داشته باشیم نه تنها با خود و کم و کاستهای شخصیتمان کنار خواهیم آمد، بلکه نسبت به اشتباهات دیگران نیز صحیحتر واکنش نشان خواهیم داد.