دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
در مصر باستان از زیره برای مومیایی کردن اجساد استفاده میکردند. در یونان باستان نیز زیره یک ماده اشتهاآور محسوب میشد.
امروزه نیز معتقدند زیره به عمل هضم غذا کمک میکند. سالها است که از دارچین برای درمان سرماخوردگی، دل پیچه، آرتریت وتقویت جریان خون استفاده میشود.
در طب چینی نیز از دارچین برای کاهش علائم یائسگی و آسم استفاده میکنند.
گیاه شناسان غربی نیز مصرف آن را در موارد سوءهاضمه و اسهال توصیه میکنند.
در طب هندی نیز از ادویههای گوناگون استفادههای زیادی میکنند.
برای مثال از زردچوبه برای بهبود جریان خون، افزایش جریان صفرا و در نتیجه افزایش تجزیه چربی خون استفاده میکنند.
از خاصیت ضدعفونی کنندگی زردچوبه در درمان زخمهای عفونی استفاده میشود.
زنجبیل خاصیت گرم کنندگی دارد و در طب چینی از آن برای درمان اختلالات تنفسی به هنگام سرماخوردگی و سرفههای طولانی مدت استفاده میکنند.
در طب چینی از جوز هندی برای تسکین اختلالات مربوط به هضم و همچنین برطرف کردن ضعف عمومی استفاده میشود.
در کشورهای غربی از عصاره جوز هندی برای درمان اسهال استفاده میکنند.
سالها است که گیاه شناسان غربی از خاصیت بیحس کنندگی موضعی گل میخک استفاده میکنند، این خاصیت مربوط به وجود روغنهای فراری به نام اگنول است.
از روغن گل میخک برای درمان کولیت و دندان درد نیز استفاده میشود.
زردچوبه
خواص زردچوبه بیشتر از سایر ادویهها توسط دانشمندان مورد مطالعه قرار گرفته است. زردچوبه حاوی ترکیب فعالی به نام کورکومین 1 است.
خاصیت ضد التهابی این ماده از طریق اثر مستقیم آن بر توقف فرآیندهای التهابزا شناخته شده است.
به همین جهت در طب آیورودیک هندی از زردچوبه در موارد پیچ خوردگی اعضاء و درمان آرتریت استفاده میشود.
تحقیقات اخیر نشان میدهند که احتمالا کورکومین موجود در زردچوبه میتواند خطر بروز سرطان را کاهش دهد.
به نظر میآید چندین عامل در ایجاد خاصیت ضدسرطانی این ادویه مؤثرند.
یکی از این عوامل، پپتید فعالی موسوم به تورمرین 2 است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد.
تورمرین، DNAرا در برابر آسیبها محافظت میکند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم زردچوبه با کاهش ابتلا به سرطان مثانه مرتبط است.
هنوز شواهد کاملی مبنی بر توانایی کومینها 3 در مبارزه با سرطان وجود ندارد.
احتمالا استروژن گیاهی موجود در زردچوبه به کاهش علائم دوران یائسگی که ناشی از افت سطح استروژن هستند کمک میکند.
جوز هندی
دانه میوه درختی همیشه سبز است و طعمی گرم، شیرین و تند دارد.
از مغز این دانه بهطور موفقیتآمیزی برای درمان بیماری کرن (crohn’s disease) استفاده میشده است.
روغن ضروری موجود در این گیاه نیز به تخفیف درد لثهها کمک میکند.
زنجبیل
زنجبیل در بدن اثر گرمازایی و تحریککنندگی دارد.
در طب آیورودیک هندی و طب چینی از آن برای بهبود عملکرد بسیاری از بافتها از جمله مجرای تنفسی، مجرای گوارشی و همچنین برطرف کردن گرفتگی عروق استفاده میشد.
در بسیاری از نقاط دنیا، از روغن زنجبیل برای درمان نفخ شکم و همچنین چرب کردن مناطق دردناک بدن جهت کاهش درد استفاده میشد.
در طب سنتی چینی از زنجبیل بو داده برای درمان اسهال استفاده میکنند.
مصـرف ریشه بدون پوست زنجبیل برای درمان تجمع آب در بدن و برطرف شدن نفخ شکم توصیه میشود.
پودر زنجبیل با اثر بر معده و افزایش فعالیت معده باعث حذف سموم و اسیدهایی میشود که در صورت تجمع در بدن مرکز تهوع در مغز را تحریک میکنند.
مشاهده شده است که زنجبیل باعث بهبود علائم سرگیجه، تهوع و بیماری صبحگاهی زنان باردار میشود.
همچنین تصور میشود که زنجبیل در درمان حالت تهوع ناشی از مصرف زیاد الکل نیز موثر است.
به دنبال مصرف پودر زنجبیل، شدت درد و التهاب در بیش از 75 درصد مبتلایان به آرتریت روماتوئید کاهش مییابد.
همچنین زنجبیل در کاهش شدت درد بیماریهای عضلانی موثر بوده است.
محققین معتقدند که زنجبیل تولید مواد التهابزا نظیر پروستاگلاندینها (خصوصاً PGE24) و لکوترینها (LTB45) را مهار مینماید.
این مواد از عوامل بسیار مهم در بروز نشانههای آرتریت هستند.
گروه دیگری از مطالعات نیز نشان دادهاند که مصرف زنجبیل خام میتواند در بهبود علائم آرتریت موثر باشد.