10درصد فضای سبز تهران که با چمن ایجاد شده معادل 90درصد بقیه فضای سبز، آب مصرف میکند.
به گزارش به نقل از همشهری، گیاهشناسان تاکنون 1600گونه گیاه بومی در تهران شناسایی کرده و البته معتقدند بهاحتمال بسیار بخشی از این گونهها طی سالها و با گسترش شهرها و ساختوساز از بین رفته است.
بخشی از فضای سبز یک منطقه، فضای سبز مصنوعی و دستساز است که بهعنوان بوستانها و لکههای فضای سبز در وسعتهای مختلف ایجاد میشود و متخصصان بهرهمندی از گونههای گیاهی بومی و سازگار با آب و هوای منطقه را بهترین انتخاب برای ایجاد فضای سبز میدانند.
تهران 14هزار هکتار فضای سبز درونشهری دارد که بخشی از آن با گونههای گیاهی غیربومی پوشیده شده؛ گونههایی که از مهمترین ویژگیهایشان مصرف آب فراوان است؛ آبی که بحران کمبودش گریبان پایتخت را هم گرفته؛ باوجود این کاشت چمن درتهران همچنان ادامه دارد.
کاشت چمن در تهران با وجود بخشنامههای ممنوعیت مکرر
علیمحمد مختاری، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران، سال93 اعلام کرد که از 5سال گذشته ممنوعیت کاشت چمن به مناطق 22گانه شهر تهران ابلاغ شده است. بهجز سال89 که آغاز ابلاغ ممنوعیت کاشت چمن بوده، در سالهای بعد از آن نیز چنین بخشنامهای مجددا از سوی مدیرعامل سازمان پارکها ابلاغ شده است.
ابلاغ چندباره طی سالهای مختلف میتواند نشاندهنده بیتوجهی مناطق به بخشنامههای قبلی و ادامه روند کاشت چمن در تهران باشد. هرچند که مختاری میگوید کاشت چمن در سالهای اخیر تنها بهصورت موردی و نوار سبز انجام شده اما مجموع همین موارد معدود هم در تهران خشک و کمآبی که چمن در زمره گیاهان بومیاش نیست، منابع آب را تحت فشار قرار میدهد. سرعت بهرهبرداری از پروژههای عمرانی و فضای سبز طی سالهای اخیر و ایجاد محدوده سبز در این پروژهها، میتواند از عوامل توجه شهرداری و پیمانکاران برای استفاده از چمن باشد؛ گیاهی که به نتیجه رسیدنش نیازمند زمان نیست.
گونههای بومی مناسب اقلیم تهران
مصطفی خوشنویس، عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع نیز به همشهری میگوید: 10درصد چمن کاشته شده در فضای سبز تهران، چیزی معادل 90درصد بقیه فضای سبز، آب مصرف میکند و اگر 100مترمربع چمن را حذف کنیم، بهجای آن میتوان 1000مترمربع جنگلکاری کرد. جارو، ارس خزنده و ریش بز ازجمله گیاهانی است که کارشناسان بهعنوان گونههای جایگزین چمن نام برده و آنها را مناسب اقلیم تهران میدانند.
90درصد گونههای گیاهی فضای سبز تهران خارجی است
حتی اگر نیمی از 1600گونه گیاهی بومی تهران در طول سالها و گسترش شهرنشینی از بین رفته باشد، نیم دیگرش برای ایجاد و گسترش فضای سبز کافی است. اما بهگفته آخانی، از مجموع 200گونه گیاهی که در پوشش فضای سبز درونشهری تهران بهکار رفته، حدود 90درصد غیربومی و خارجی و با مصرف زیاد آب است. این استاد گیاهشناس درخصوص جایگزینی آنها به اهلیسازی گونههای بومی اشاره کرده و میگوید: حتی گونههای بومی هم نیازمند اهلیسازی هستند تا توانایی کاشت و ادامه حیات آنها در شرایط غیرطبیعی و مصنوع، وجود داشته باشد. این گیاهان در شرایط طبیعی و اکولوژیک خودرو و در کنار دیگر گونهها رشد میکنند اما برای قرار دادن آنها در فضای سبز مصنوعی و دستساز باید اهلی شده و به شرایط نزدیک شوند. این اتفاق نیازمند انجام تحقیقات است که معمولا انجام نمیشود.
در این بررسیهای تحقیقاتی برای اهلیکردن گیاه، بذر آن در خاکهای متعدد کاشته شده و مورد مراقبت و مطالعه قرار میگیرد، میزان آب مورد نیاز آن برآورد شده، چگونگی رشد و جوانه زدن آن مطالعه شده و درنهایت برای فضای رویش غیرطبیعی بهکار گرفته میشود.
بهگفته این استاد دانشگاه، اگر شهرداری تهران تنها 10درصد بودجه سازمان پارکها را به این تحقیقات اختصاص دهد، نهتنها با برگشت مجدد هزینه مواجه خواهد شد، بلکه مانند کشور هلند، از صادرات گونههای اهلی شده به دیگر کشورهای خاورمیانه که اقلیمی مشابه ما دارند، سود بهدست خواهد آورد.
با وجوداینکه برخی کارشناسان مانند آخانی معتقدند گونههای غیربومی در تهران زیاد است و باید از گونههای گیاهی بومی و سازگار برای ایجاد فضای سبز پایتخت بهرهمند شد، برخی دیگر از کارشناسان همچون خوشنویس میگویند: در سالهای اخیر میزان بهرهمندی از گونههای گیاهی بومی در شهر تهران افزایش یافته است. خوشنویس البته این را هم میگوید که در کشوری چون ایران با میانگین بارش سالانه 250میلیمتر و بسیار کمتر از 830میلیمتر میانگین جهانی، باید دقت بیشتری در انتخاب گونههای گیاهی برای کاشت انجام داد.
1400هکتار چمنکاری در تهران
بنا به اعلام مدیرعامل سازمان پارکها، فضای سبز درونشهری تهران 14هزار هکتار وسعت دارد. آنگونه که آرش میلانی، رئیس کمیته محیطزیست شورای شهر نیز بهتازگی اعلام کرده 10درصد از وسعت فضای سبز درونشهری پایتخت، چمن است. بهعبارتی 1400هکتار وسعت فضای سبز درونشهری تهران را چمن تشکیل میدهد که به گفته میلانی هنوز طرحی برای جایگزینی آن به شورای شهر ارائه نشده است. کاشت و ایجاد چمن هزینه بالایی دارد. به گفته حسین آخانی، استاد گیاهشناس دانشگاه تهران برای ایجاد هر مترمربع چمن، حدود 100هزار تومان هزینه میشود. این به جز هزینهای است که در طول سال برای آبیاری این گونه غیربومی لازم است. آخانی به همشهری میگوید: چمن در تمام طول سال و درهر 4فصل، نیازمند روزانه 2 تا 4ساعت آبیاری است و متأسفانه پیمانکاران شهرداری از این گونه آببر همچنان استفاده میکنند. براساس آنچه میلانی، عضو شورای شهر تهران اعلام کرده است طبق برآوردهای مقدماتی، از مجموع 147میلیون مترمکعب نیاز آبی فضای سبز تهران، حدود 33درصد یعنی معادل 49میلیون مترمکعب آب به چمن اختصاص دارد.