گرمازدگی وضعیتی است که بر اثر گرم شدن بیش از حد بدن ایجاد میشود و معمولا نتیجه قرار گرفتن طولانی در معرض حرارت زیاد یا فعالیت بدنی شدید در دمای بالا است. گرمازدگی، که جدیترین نوع آسیب از سوی حرارت است زمانی اتفاق میافتد که دمای بدن تا 40 درجه سانتی گراد یا بالاتر میرود. این شرایط اغلب در ماههای تابستان به وجود میآید. گرمازدگی نیاز به درمان فوری دارد. چنانچه فورا در صدد درمان گرمازدگی برنیایید ممکن مغز، قلب، کلیهها و ماهیچههای شما آسیب ببینند. هر چه درمان با تاخیر بیشتری انجام شود، خطر بروز مشکلات پیچیده تر و احتمال مرگ بیشتر است.
علایم گرمازدگی
بالا رفتن فشار خون:
بالا رفتن دمای هستهای بدن، چیزی حدود 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر چنانچه با ترمومتر رکتال گرفته شود مهمترین نشانه گرمازدگی است.
تغییر وضعیت ذهنی یا رفتاری:
گیجی، پریشانی، لکنت زبان، تحریک پذیری، هذیان، تشنج و کما می توانند بر اثر گرما زدگی به وجود بیایند.
تغییر در عرق ریختن:
هنگامی که گرمازدگی بر اثر شدت گرمای هوا ایجاد شده باشد، با لمس پوست خود میتوانید متوجه داغی و خشکی آن بشوید. با این حال اگر بر اثر فعالیت بدنی زیاد یا تمرینهای ورزشی دچار گرمازدگی شوید پوست بدن شما دچار خشکی یا رطوبت بسیار خفیف خواهد شد.
اسهال و استفراغ:
ممکن است در معده خود احساس ناراحتی کنید یا احساس استفراغ داشته باشید.
سرخ شدن گونهها و گل انداختن صورت:
با افزایش حرارت بدن پوست شما نیز به سرخی گرایش پیدا میکند.
تنفس:
هنگام گرمازدگی ممکن است به نفس نفس زدن بیفتید یا نفسهای بریده، کوتاه و سریع را تجربه کنید.
ضربان قلب:
فشار گرما بار زیادی روی دوش قلب شما میگذارد و ممکن است بر اثر این فشار ضربان شما افزایش پیدا کند تا بدن خنک شود.
سردرد:
ممکن است دچار سردرد شوید یا سرتان حس تپیدن داشته باشد.
![گرمازدگی و راههای پیشگیری از آن گرمازدگی و راههای پیشگیری از آن](/Upload/Public/Content/Images/1397/04/27/1311280276w.jpeg)
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
چنانچه شاهد گرمازدگی کسی بودید در اولین اقدام اورژانس را خبر کنید، سپس فرد را به محلی در سایه یا فضای سرپوشیده منتقل کنید، لباسهای اضافهاش را دربیاورید و با هر چه در دسترستان است سعی در خنک کردن فرد کنید. میتوانید فرد گرمازده را در یک وان آب خنک یا زیر دوش آب سرد قرار دهید، با شلنگ باغچه به او آب بپاشید، یک تکه اسفنج پیدا کنید و پس از خیساندن به دست و صورت فرد گرما زده بمالید، با آبپاش به او آب خنک بپاشید یا روی پیشانی، گردن، زیربغل و کشاله رانش بستههای یخ یا حوله خنک و نمدار قرار دهید.
در شرایط گرمازدگی باید از پوشیدن لباس زیاد که از تبخیر عرق و خنک شدن بدن جلوگیری کند، مصرف هرگونه نوشیدنی الکلی که حرارت بدن را از حالت طبیعی خارج کند و تشنگی بر اثر ننوشیدن آب کافی برای دفع مایعات جلوگیری کرد.
اقداماتی برای پیشگیری از گرمازدگی
لباسهای نخی و خنک بپوشید
پوشیدن چندین لایه لباس یا داشتن پوششی که به تن شما بچسبد به بدن اجازه تنفس و خنک شدن را نمیدهد.
در مقابل نور خورشید و سوختگی از خود محافظت کنید
آفتاب سوختگی بر توانایی بدن در خنک کردن خودش تاثیر منفی میگذارد، بنابراین در فضای باز حتما از کلاه نقابدار یا لبهدار، عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب با SPF حداقل 15 استفاده کنید. هنگام شنا کردن یا عرق ریختن در فضای باز کرم ضد آفتاب را با دست و دلبازی استعمال کرده و هر دو ساعت یک بار تکرار کنید.
آب و مایعات کافی بنوشید
نوشیدن آب و مایعات کمک میکند تعریق در بدن شما بدون کم آبی بدن صورت گیرد و دمای بدن شما متعادل بماند.
+طرز تهیه نوشیدنی دیتاکس
اگر داروهای خاص مصرف میکنید بیشتر مراقب باشید
چنانچه داروی خاصی مصرف میکنید بیشتر مراقب مشکلاتی که بر اثر گرما ایجاد میشوند باشید زیرا این داروها ممکن است روی توانایی بدن شما در حفظ آب بدن و دفع گرما تاثیر داشته باشند.
برنامه ریزی کنید
سعی کنید فعالیتهایی را که نیاز به تحرک بدنی دارند به ساعتهایی موکول کنید که هوا خنکتر است، مانند صبح یا عصر. با محدود کردن ساعتهایی که باید در گرما کار یا تمرین انجام دهید خودتان را کم کم به گرما عادت دهید. کسانی که به شرایط آب و هوایی خاصی عادت ندارند بیشتر مستعد ابتلا به ناراحتیهای ناشی از گرما هستند. اگر هم مبتلا به بیماری هستید که در معرض گرما تشدید میشود از قرار گرفتن در محیطهای گرم خودداری کرده و در صورت مشاهده علایم گرمازدگی بدون معطلی خود را به پزشک برسانید.