کابلی پلو یا قابُلی پَلَو یکی از انواع معروف پلو در افغانستان است. این پلو در کشورهای همسایه مانند ایران و ازبکستان هم درست میشود. در تهیه این غذا که پرطرفدارترین خوراک در شهر مزارشریف است از برنج باریک، گوشت گوسفند، هویج، کشمش و خلال پسته و بادام استفاده میشود. اصالت این غذای بسیار خوش رنگ و بو به شمال کشور افعانستان برمیگردد و اگر به غذاهای شیرین علاقه داشته باشید حتما از خوردن آن لذت میبرید. با طرز تهیه قابلی پلو ی محبوب آشنا میشوید.
مواد لازم
- گوشت گوسفندی: 300 گرم
- برنج: 2 پیمانه
- هویج: 3 عدد
- کشمش: 3/4 پیمانه
- خلال پسته: 1 قاشق غذاخوری
- خلال بادام: 1 قاشق غذاخوری
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- شکر: 1 فنجان
- پیاز: 500 گرم
- ادویه: 3 قاشق چایخوری (پودر زیره، پودر میخک، پودر جوز هندی، پودر هل و دو واحد دارچین)
- زعفران: 1 قاشق غذاخوری (محلول در آب و غلیظ)
- نمک و روغن
طرز تهیه قابلی پلو
پیاز را خلالی خرد کرده و با مقداری روغن سرخ کنید تا طلایی شود. سپس زردچوبه را اضافه کنید و تفت دهید. نیمی از پیاز داغ را خارج کنید و کنار بگذارید.
گوشت را که به قطعات 3 سانتیمتری تقسیم کردهاید به پیاز داغ اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن تیره شده و آب گوشت جمع شود. حالا مقداری آب جوش اضافه کنید و بگذارید با حرارت زیاد بپزد. سپس حرارت را کم کنید، درِ ظرف را ببندید و یک ساعت به گوشت اجازه دهید تا بپزد. یک ربع تا نیم ساعت قبل از پخت کامل گوشت، به آن نمک اضافه کنید و اجازه دهید آب آن خیلی کم یا کاملا جمع شود.
هویج را پوست بگیرید و خلالی خرد کنید.
در صورتی که کشمش سفت است به مدت 15 تا 20 دقیقه در آب سرد بخیسانید.
خلال پسته و بادام را هم بشویید و از صافی رد کنید.
نصف پیاز داغ را که جدا کرده بودید داخل ماهیتابه بریزید، روی حرارت متوسط قرار دهید، سپس هویج خلالی را اضافه کنید و به مدت 5 دقیقه تفت دهید.
کشمش، خلال بادام و پسته را اضافه کنید، کمی تفت دهید و سپس از روی حرارت بردارید.
برنج را آب کش کنید.
برای کاراملی کردن شکر آن را در یک ظرف مناسب بریزید و بدون آب روی حرارت بسیار کم قرار دهید. اجازه دهید شکر شروع به آب شدن کند. وقتی تا قسمتی آب شد و رنگ آن به قهوهای متمایل بود آن را هم بزنید تا قسمتی که آب نشده در قسمتی که آب شده حل شود و کارامل یک دستی به دست آید. در این مرحله شکر را از روی حرارت بردارید. این پروسه طولانی است و ممکن است تا 45 دقیقه زمان ببرد.
کف قابلمه کمی روغن بریزید. از برنج آبکش شده کف قابلمه بریزید. سپس مقداری از گوشت روی برنج ریخته و از مخلوط هویج روی گوشت بریزید.
حالا روی مواد مخلوط ادویه بپاشید، دوباره برنج بریزید و همین مراحل را ادامه دهید تا مواد تمام شود. توجه کنید حتما لایه بالایی پلو باشد. روی پلو ادویه و آب زعفران بریزید. اگر از آب گوشت چیزی باقی مانده بود روی برنج بدهید.
حرارت را کم کنید، دم کنی بگذارید و بین 45 دقیقه تا یک ساعت اجازه دهید پلوی شما دم بکشد.
قابلی پلو شما آماده است و تنها کافیست آن را با حوصله و سلیقه تزیین کنید.
+ با طرز تهیه چکدرمه، پلوی ترکمن ها آشنا شوید.