قبرستان ها دنیای عجیبی دارند، آن ها شهری برای رفتگانند یا بازماندگان ؟
بازماندگان یک حادثه یا یک ترحیم، مکانی را برای خانه ابدی رفتگان خود بنا می سازند. نمی دانم، در ذهن خود این خانه را برای آرامش آنان می سازند یا برای آسایش و رفاه خود ؟
در هر منطقه ای آداب و رسوم، شیوه دفن و نوع ساختمان قبرستان هایشان با منطقه ای دیگر متفاوت است و با نوع زندگی و باورهای دنیایی خود رابطه ای تنگاتنگ دارد. قبرستان های عجیبی در نقاط مختلف #ایران دیده می شود که بسیار سوال برانگیز هستند.
یکی از این دیار خاموشان عجیب و حیرت انگیز در روستای تمین شهرستان #زاهدان قرار دارد.
قبرستانی در دل صخره ها با معماری عجیب و بسیار جالب به نام #هفتاد ملا.
امروز کارناوال مسافر روستای #تمین است تا از این مکان جالب بازدید کند.
در ابتدای راه که شنیدیم به سمت گورستانی غریب می رویم، سکوت همه را فرا گرفت. حسی آمیخته با ترس و حیرت و مهم تر از آن کنجکاوی تمام ذهنم را به خود مشغول ساخته؛ چرا #قبرستان ؟ مگر قبرستان چیزی به غیر از سنگ هایی با جملاتی غم انگیز و تلنگری برای زندگان است؟ چرا تا دنیای شگفت انگیز و هیجانی و جالب زندگان در اطرافمان فراوان است باید به شهر مردگان برویم و سفرمان را با غم آمیخته کنیم ؟
باید بپذیرم که این نیز جزئی از سفر است و باید به تجربیات خود اضافه کنیم.
از زاهدان در حدود یک ساعت به سمت شرق رفتیم تا این که به روستای تمین رسیدیم. در قسمتی از کوه های روستا تورفتگی تصنعی و عجیبی وجود دارد، کمی نزدیکتر که می شویم می گویند این است قبرستان هفتاد ملا.
همین ؟ تورفتگی در میان صخره ها ؟
اما نه؛ قصه به اینجا ختم نمی شود. باید سنگ های متفاوت و عجیب با سوراخ هایی دایره شکل و رنگ های قرمز روی آن را ببینیم. قبرستانی که صاحبانش همیشه در سایه و دور از نور خورشید هستند و باد و باران گزندی به آن ها نمی رسانند. طی کردن کیلومترها مسافت برای دیدن این مکان، واقعا ارزش دارد و سفر را بسیار پربار می کند.
از اهالی راجع به آن می پرسیم، راجع به شکل های متفاوت سنگ ها و چرا در میان کوه ؟ آن ها افسانه ها و پاسخ ها جالبی را برای این گورستان بیان می کنند.
دلیل ساخت قبرستان هفتاد ملا
در مورد وجود این مقبره و محل به خاطر اینکه تاریخ واقعی و رمز و رازهای آن هنوز مشخص نشده، مردم افسانه های مختلفی را بیان می کنند.
بعضی بر این باورند که اینجا محل دفن موبدان زرتشتی است که بعد از حمله اعراب به این منطقه پناه بردند. باور دیگر اینکه مردم به علت قرار گرفتن منطقه در مسیر رودخانه، اجساد افراد متوفی را در ارتفاعات دفن می کردند تا از سیل در امان باشند.
قدمت واقعی این قبرستان در حدود 800 سال و متعلق به دوره اسلامی است.
معماری و ساخت قبرستان
مساحت قبرستان بیش از 500 متر مربع و به شکل کمانی در بخش شرقی روستای روپس در سینه کوه واقع شده است.
قبور به شکل مستطیل و دو طرف آن به وسیله خشت خام بالا آورده شده، مثل صندوقچه، و اجساد را داخل آن قرار داده و قبور را به صورت مسطح ساختهاند.
برای ساخت قبرها از سبک معماری مقبره کورش در پاسارگاد الهام گرفته اند. برروی هر کدام از قبرها هشت سوراخ تعبیه شده که هوا از داخل آن ها عبور می کند. قسمت هایی از قبور را با رنگ قرمز نقش زده اند.
دسترسی به قبرستان
آدرس: ایران. سیستان و بلوچستان. زاهدان. روستای تمین.
اول باید به شهرستان زاهدان در استان #سیستان و بلوچستان سفر کنید و از زاهدان در 63کیلومتری روستای میرجاوه در شرق زاهدان، نزدیک روستای تمین بروید. از زاهدان با ماشین باید به سمت رستا حرکت کنید و جاده ای آسفالت تنها مسیر دسترسی به منطقه است.
بهترین زمان برای سفر
بهترین زمان برای سفر به این نقطه از کشورمان فصل پاییز و زمستان است.
در
سخن کارناوال
قبرستان ها برخلاف نام غم انگیزشان، دنیای تازه ای را بروی ما می گشایند. آن ها واژه امید را برای زندگان یادآوری می کنند تا قدر لحظه لحظه عمر را بدانند و بهره کافی گیرند از دنیای پر ماجرای خود. علاوه براین قبرستان ها، زندگی گذشتگان را روایت می کنند.
شما از گورستان هفتاد ملا بازدید کرده اید؟ به چگونگی قرار گرفتن و چیدمان آن فکر کرده اید؟ به کارناوال بگویید هر آنچه در این سفر تجربه کرده اید.