به گزارش ایسنا، در بستهی جدید ارزی، بازار ثانویه محلی برای انجام تمام معاملات ارزی بین صادرکنندگان و واردکنندگان شد و صرافها به عنوان واسطه در آن معامله میکنند. بازار ثانویه در بستر سامانه نظام یکپارچه ارزی (نیما) فعالیت میکند.
در حالی حدود 25 روز از فعالیت بازار ثانویه در فاز جدید میگذرد که در این مدت حدود 1.7 میلیارد یورو معاملات در آن انجام شده که عمدتا ارزهای یورو، درهم و یوان بوده است. این در حالی است که از چندی پیش بانک مرکزی معاملات بر پایه دلار را در سامانه نیما کمرنگ کرده و معاملات عمدتا در قالب یورو، درهم و یوان انجام میشود. گرچه در ابتدای امر قیمتها در سامانه برای دلار و یورو تا بیش از 9 هزار تومان هم تعیین و معاملات بر اساس آن شکل میگرفت، اما به مرور نرخها رو به کاهش رفت.
آخرین گزارش از بازار ثانویه از این حکایت دارد که برای امروز (یکشنبه، 11 شهریور) متوسط نرخ خرید یورو به حدود 8900 تومان رسیده که برای فروش از این مقدار نیز تا حدی کمتر بوده است. این در حالی است که معاملات بازار ثانویه برای خرید یورو در نیمه مرداد حدود 9300 تومان بود که در اواخر این ماه تا 9 هزار تومان کاهش یافته بود. همچنین میانگین نرخ فروش یورو در بازار ثانویه در نیمه مرداد به حدود 9500 تومان میرسید که در پایان این ماه بین 9 هزار تا 9100 تومان قرار گرفت و برای امروز به کمتر از 8900 تومان رسیده است.
با اینکه معاملات در بازار ثانویه با نرخهای کاهشی همراه شده، اما در بازار آزاد ارز در روزهای اخیر، افزایش قیمت چشمگیر بوده بهطوری که دلار تا 12 هزار تومان و یورو تا 13 هزار و 900 تومان در معاملات امروز (یکشنبه، 11 شهریور) رسیده است. در این حالت اختلاف قیمت بین یورو در بازار آزاد و نیما تا 5000 تومان میرسد.
تحلیلگران بازار، افزایش تقاضا که عمدتا کاذب و از نوع سرمایهگذاری است را، از دلایل اصلی افزایش قیمت ارز در بازار آزاد میدانند. در عین حال که کارشناسان نقش دلالها در بههم ریختگی فضای بازار و سوءاستفاده تقاضای موجود را، عاملی اثرگذار در جریان اخیر بازار اعلام کردهاند.