خبرگزاری فارس: «خالد مشعل» رئیس سابق دفتر سیاسی حماس در گفتوگویی با شبکه «الجزیره» تأکید کرد این جنبش از مواضع خود کوتاه نیامده است.
سند سیاسی حماس
وی اعلام کرد سند سیاسی حماس نشان دهنده مرحله زمانی 30 سالهای است که این جنبش پشت سر گذاشته و این سند حکایت از پختگی حماس و تحول سیاسی آن دارد. حماس هیچ زمانی علیه سند سیاسی خود کودتا نکرده بلکه هر تغییری با ادبیات جدیدی بیان شده است.
خالد مشعل در این مصاحبه تأکید کرد حماس رویکرد سیاسیاش را در تأثیر و تأثر از تحرکات موسوم به «ربیع عربی» توسعه داد و این تحول در تفکر را در سند سیاسی خود آورده؛ این جنبش مواضع خود را در کنفرانسها، دیدارها و ... بیان کرده است. سند سیاسی حماس هیچ تناقضی ندارد و اگر نزد عدهای محل اختلاف باشد امری طبیعی است.
رئیس سابق دفتر سیاسی حماس همچنین گفت: سند سیاسی حماس تغییری راهبردی نیست بلکه تاکتیکی است و تحولی طبیعی مبتنی بر توازن به شمار میرود.
خالد مشعل اردیبهشتماه سال گذشته (1396) از سند سیاسی جدید این جنبش رونمایی کرد (جزئیات بیشتر).
دولت فلسطین در مرزهای 1967
براساس این گزارش، خالد مشعل اعلام کرد حماس هیچ عقبنشینی در مواضع خود درباره دولت فلسطین در مرزهای 1967 نداشته است و برنامه طبیعیاش همان مقاومت علیه رژیم اشغالگر و بازگرداندن زمین و حقوق است.
وی افزود: اگر دولت فلسطین در مرزهای 1967 ایجاد شود ما عقبنشینی از مابقی فلسطین را نخواهیم پذیرفت و اسرائیل را به رسمیت نخواهیم شناخت. ممکن نیست اسرائیل به ما سرزمین و حاکمیت دهد جز زمانی که ناچار شود مانند همان اتفاقی که درباره خروج از غزه رخ داد.
در بندی از بیانیه حماس در این خصوص آمده است: هیچ وجبی از خاک فلسطین واگذار نخواهد شد و حماس هیچ جایگزین دیگری به جای آزادسازی کامل فلسطین از نهر با بحر را نخواهد پذیرفت. ایجاد دولت مستقل فلسطین با مرکزیت قدس و با مرزهای 1967 و نیز بازگشت آوارگان به منازلشان، فرمول ملی مشترک و مورد توافق همه است و به معنای به رسمیت شناختن اسرائیل نیست.
خالد مشعل در ادامه مصاحبه به الجزیره گفت: اگر حماس میخواست چاپلوسی غرب را کند اکنون در پایتختهای اروپایی و کاخ سفید بود، ما نمیخواهیم کسی را به هزینه (زیر پا گذاشتن) اصول خود راضی نگه داریم.
رئیس سابق دفتر سیاسی حماس اعلام کرد این جنبش با رژیم صهیونیستی درباره آتشبس و تبادل اسرا از طریق میانجیهای عرب و غیر عرب مذاکرات غیرمستقیم داشته است.
در حالی که مذاکرات برای برقراری آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حماس طی ماه گذشته (مردادماه) شتاب بیشتری گرفته و قرار بود در ماه جاری از سر گرفته شود، اما تا کنون خبری از ادامه مذاکرات نیست. هفته گذشته روزنامه «الحیاة» به نقل از منابع آگاه نوشت محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان پس از اینکه طرفهای شرکتکننده در مذاکرات را به توقف کمکهای مالی به نوار غزه در صورت حصول توافق آتشبس تهدید کرد، این توافق را بر هم زد.
وحدت ملی
خالد مشعل ادامه داد حماس هر آنچه برای تحقق آشتی لازم بوده، انجام داده و گامهای بسیاری در این زمینه برداشته، اما برادران در رامالله (تشکیلات خودگردان) فرصت را غنیمت نشمردهاند.
وی تأکید کرد حماس خواستار رفع محاصره غزه از طریق مذاکرات غیرمستقیم و بدون هزینههای سیاسی است. تشکیلات خودگردان با تحریمهای گسترده علیه نوار غزه، مرتکب اشتباهات فاحش شده و فرصت لازم را به دشمن برای اجرای «معامله قرن» داده است.
معامله قرن یا توافق نهایی، طرحی به پیشنهاد دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی و حمایت عربستان، برای پایان منازعه «اسرائیل» با فلسطین و مقدمهای برای عادیسازی روابط عربی اسرائیلی است. در این طرح و مذاکرات بعدی، مسئله آوارگان با «وطن جایگزین» در خارج از فلسطین اشغالی حل و «حق بازگشت» آوارگان فلسطینی به کشورشان برای همیشه لغو میشود.