مجله مهر- محمد طالبی: پیشنهادهای 40 گانه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در باب #پولشویی و نیز پیشنهادهای 9 گانهاش در مورد مقابله با تروریسم، ابزار نسبتاً خوبی است که نه تنها میتواند جلوی بسیاری از جرمها را بگیرد بلکه از گردش مالی گروههای تروریستی نیز جلوگیری میکند. این را هر کسی که دربارهٔ پولشویی پژوهشی کرده باشد میداند.
اما… اما طرفداران تصویب FATF از ما انتظار نداشته باشند که رای مجلس به FATF را به نفع اقتصاد کشور بدانیم! FATF و شفافیتی که ایجاد میکند قطعاً در جهت منافع ملت ایران استفاده نخواهد شد، مخصوصاً وقتی مجلسی آن را تصویب میکند که به شفافیت آرای خود رای منفی میدهد.
از اولین باری که اجرای پیشنهادات FATF به مسئولین اقتصادی کشور پیشنهاد شد بیست سالی میگذرد. آن دورهها یعنی پیش از واقعه 11 سپتامبر 2001 میلادی هنوز هیچ فشار بینالمللی بر هیچ کشوری برای اجرای این پیشنهادها نبود. اما مسئولین در جواب پیشنهاددهنده نقل به مضمون گفته بودند که ما قصد فروکردن دست در جیب مردم را نداریم! بعد از فرو ریختن برجهای دوقلوی آمریکا فشارهای جهانی در باب اجرای قوانین مبارزه با پولشویی در کشورها آغاز شد. پیشنهاد لایحه مبارزه با پولشویی در کشور ما نیز اولین بار در همان دوران یعنی دولت دوم اصلاحات به مجلس ارائه شد؛ و بعدها در زمان دولت نهم به تصویب رسید. تا این روزها و پس از برجام به موضوع اول موافقان و مخالفان توافق با آمریکا تبدیل شود.
با این همه بر این باورم که مسئولین دولتی ما نیز اعتقاد چندانی به مبارزه با پولشویی نداشته و ندارند! تنها به جهت رفع شبهه برای طرف غربی به دنبال تصویب اجرای FATF هستند. چرا که در همین چند ماه اخیر گزارشهایی وجود دارد که ارزهای دولتی به افرادی واگذار شدهاست که اعتبار کافی نداشتهاند. به عنوان مثال فردی وجود دارد که از ابتدای سال بیش از 260 میلیون یورو ارز دولتی گرفتهاست و بدون واردات حتی یک یورو کالا، آن را در بازار آزاد فروختهاست! اصلاً معلوم نیست که آن فرد پول بیش از 260 میلیون یورو ارز را از کجا آوردهاست؟ آن دیگری با 1 میلیون تومان سرمایه ثبت شده در شرکتش بیش از 100 میلیارد تومان واردات میکند! و … اینها مسائلی است که ما بیش از 7 سال است که در حال فریاد زدن آن هستیم و هیچ مسئولی گوشش بدهکار نیست؛ در حالیکه دولت ما حداقل 5 سال است که همراه برجام، دنبال تصویب الحاق کشور به FATF است!
مبارزه با پولشویی و FATF چیزی بیشتر از این نیست که بگویی از کجا آوردهای و در کجا خرج میکنی؟! و آیا مجاز هستی یا خیر؟! حتی بدون اسم بردن از FATF هم عقل سلیم این را میفهمد که کسی که 1 میلیون سرمایه ثبت شده دارد و در حال واردات 100 میلیارد تومان جنس هست یک جای کارش میلنگد! وقتی مسئله به این سادگی در کشور ما حل نشدهاست، FATF کیلویی چند؟
پس اجازه دهید باور نکنیم که تصویب و اجرای FATF به نفع ملت است. این راه اگر شفافیتی هم با خود به همراه داشته باشد در نهایت برای دشمن خواهد بود و نه برای ملت.