زنده یاد دکتر مسعود کیمیاگر؛ متخصص تغذیه
چه نوع شیرینی برای پذیرایی مهمانها مناسبتر است؟
هرگز از شیرینی تر استفاده نکنید، زیرا در این ایام ممکن است چند ساعت شیرینی روی میز و بیرون از یخچال بماند. همچنین به دلیل اینکه افراد در هر روز هنگام دید و بازدید ممکن است چند دفعه از شیرینی استفاده کنند، لذا استفاده از شیرینیهایی در سایز کوچکتر نظیر انگشتی یا شیرینی فندقی مناسبتر است قبلا این شیرینیها به نام شیرینی مادربزرگ معروف بود.
شیرینی مفید ایام نوروز
یکی از شیرینیهایی که مفید بوده و ضرر کمتری برای بدن دارد، شیرینی گردویی و بادامی کوچک است.
بیشتر چربی این نوع شیرینی از گردو بوده و بسیار مناسب است. توجه شود حتما روی شیرینیها پوشیده شود.
چه مقدار شیرینی بخورم؟
شیرینیهای کوچک، هر عدد وزنی حدود 5-2 گرم دارد، با توجه به اینکه مصرف بیش از 40-30 گرم شیرینی مجاز نمیباشد، حدود 8-6 عدد از این نوع شیرینی را در روز میتوان میل کرد. ولی هر شیرینی تر، حدود 40-30 گرم است.
چه نوع آجیلی از بازار تهیه کنم؟
مراقب باشید، آجیل خریداری شده سالم باشد. هرگز از آجیلهای رنگ شده استفاده نکنید.
تخمههای رنگ شده که دست را رنگی میکند و رنگ آن به دست میچسبد برای سلامتی مضر است.
توجه داشته باشید که آجیل بوی کهنگی و نا ندهد (در صورتی که زودتر اقدام به خرید میکنید توجه به این نکته اهمیت بیشتری دارد)
گردو، بهترین جزء آجیل است ولی متاسفانه در ظرف آجیل ایام نوروز جایی ندارد.
پسته و بادام و فندق مغزهایی مفید هستند، به شرط اینکه در حد اعتدال مصرف شوند. البته مصرف حد مجاز آجیل بستگی به شرایط افراد دارد.
در مواردی که مصرف آجیل جایگزین غذای ظهر یا شب شود، یا به گونهای باشد که فرد غذای کمتری میل کند، ایرادی ندارد.
هنگام مصرف آجیل نگران رعایت رژیم و چاقی هستم...
بهتر است افراد چاق در مصرف آجیل، بیشتر رعایت کنند. ولی افراد لاغر میتوانند از این فرصت استفاده کرده، کالری بیشتری به بدن خود برسانند.
در افراد معمولی مصرف حدود 2 استکان چایخوری (استکانهای کوچک و کمر باریک) آجیل در روز مناسب است. افراد چاق 1 استکان آجیل میتوانند میل کنند.
افرادی که با مصرف آجیل، قصد دارند وعدهی شام را صرف نکنند، میتوانند کمی بیشتر از حد فوق آجیل مصرف کنند.
هرگز از تخمههای شور استفاده نکنید، تخمه با طعم گلپر یا سرکه بسیار مناسبتر است.
نوشیدنی مناسب ایام نوروز
خوشبختانه چای در آداب و رسوم ما، بسیار استفاده میشود. چای نوشیدنی خوب و مفیدی است. مصرف حدود 6-5 فنجان چای در روز توصیه میشود.
حتی بسیاری از متخصصان تغذیه بر مصرف این مقدار چای تاکید دارند. ترکیبات مفید پلیفنلی موجود در چای سبب پیشگیری از سرطانها و بیماریهای قلبی – عروقی میشود.
افرادی که ناراحتی معده دارند، به دلیل تحریک و تولید بیشتر اسید معده در اثر مصرف چای، مقدار کمتری از حد گفته شده، نوش جان کنند.
آنچه اهمیت دارد، باید دید در کنار چای چه نوع شیرینی صرف کنند، مسلما استفاده از شیرینیهای طبیعی بهتر است.
مقدار میوه مجاز تا چه حد است؟
در صورتی که فردی مراقب وزن خود است، در مصرف میوهها باید حد اعتدال را رعایت کند.
گاهی افراد تصور میکنند مصرف میوهی زیاد باعث چاقی نمیشود ولی مصرف قند از هر منشاء که باشد باعث اضافه وزن میشود.
در مواردی که میزبان اصرار بر مصرف میوه میکند، مصرف 1 عدد خیار مناسب است، زیرا هر خیار فقط 15 (cal) کالری انرژی دارد. عمدتا مصرف 600-500 گرم میوه در روز اشکالی ندارد (حدود 5-2 واحد).
مصرف حداکثر میوهی مجاز این مزیت را دارد که بعضی از ویتامینها نظیر کاروتن که پیشساز ویتامین آ میباشد، در کبد ذخیره میشود.
با توجه به اینکه کبد مانند باطری شارژ بدن را به عهده دارد، در صورتی که مقدار لازم از این ویتامین حتی تا چند ماه به بدن نرسد، بدن قادر است از ذخایر کبدی استفاده کند.
به امید اینکه همواره حد اعتدال را رعایت کنید، سالی خوش را برایتان آرزومندیم.