خبرگزاری تسنیم: امروز رویدادهای مختلفی روی آنتن رادیو و تلویزیون میآید که در این بسته خبری مروری بر آنها داریم:
سیاستهای محتوایی برنامهسازی در رادیو اعلام شد
حمید شاه آبادی در نشست تبیین سیاستهای محتوایی برنامهسازی معاونت صدا در سال 98 که با حضور مدیران و مدیر گروههای شبکههای رادیویی در سالن جلسات معاونت صدا برگزار شد، با بیان این که برنامههای رادیویی میبایست سبک زندگی ایرانی- اسلامی را ترویج کند، تصریح کرد: طراحی برنامههای رادیویی به نحوی باشد که روی اعمال و رفتار مخاطب تاثیر داشته باشد
وی با اشاره به زندگی در نعمت بزرگ نظام مقدس جمهوری اسلامی با بیان اینکه میبایست قدردان این نعمت باشیم گفت: چنانچه افرادی در این برهه از زمان دارای مسئولیت هستند، ضمن قدردانی از این نعمت و توفیق خدمت، باید همه تلاش خود برای نقشی که میتوانند در جامعه مثمر ثمر باشند، کمال بهره را ببرند.
وی با بیان اینکه سازمان صدا و سیما بیبدیل، نقطه تشابه و جانشینی ندارد، تصریح کرد: در شرایطی که فضای شایعه بیداد میکند، بایستی طوری حرکت کرد و برنامهسازی کرد تا نه تنها یک کشاورز با امید و انگیزه به کار خود ادامه بدهد بلکه دانشآموز و نوجوان جامعه احساس غرور کرده و به نظام خود افتخار کند.
شاهآبادی ضمن اشاره به پنج گفتمان مطرح شده رئیس سازمان صداوسیما گفت: میبایست در تولید برنامههایمان به گفتمانهای دین و انقلاب اسلامی، سبک زندگی اسلامی- ایرانی، اقتصاد مقاومتی، وحدت و انسجام ملی و همچنین گفتمان پیشرفت انقلاب اسلامی توجه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه هدف همه دست اندرکاران رادیو باید آوردن «رادیو» در جایی باشد که کلامش منشاء نفوذ و اثر باشد، تاکید کرد: یکی از شاخصهای توفیقات رسانهای این است که شنوندههای خودش را اغنا کند.
معاون صدای سازمان صداوسیما در باره شیوههای اجرایی مباحث علمی برنامهسازی به ابلاغ دستورالعمل مدیران شبکههای رادیویی برای سال 98 اشاره کرد و سخن از دستورالعمل بازمهندسی کنداکتور شبکههای رادیویی برد و گفت: بر اساس این دستورالعمل، برنامههایی که از آنتن هر شبکه رادیویی شنیده میشود، از جمیع جهات سنجیده شود. برنامه باید هدفی معین و میزان اثر گذاری آن با جامعه هدف، مشخص باشد.
وی بازنگری برنامهها را یکی از کارهای مهم سال آینده دانست و گفت: برای کیفیت آنتن و کارآمدی آن باید برای ابقاء برنامه تلاش کرد.
شاهآبادی در تعریف برنامه «برند» و «شاخص» با اشاره به اینکه برنامه «برند» در شبکه تعریف و تعیین میشود، ادامه داد: هر شبکه رادیویی برای شناساندن بهترین برنامه خود به مخاطب، بایستی همه امکانات خود را بسیج کند.
وی خاطر نشان کرد: چنانچه رادیو، قلهها و بزنگاههایی به نام برنامههای «شاخص» داشته باشد، میتواند با توجه به شرایط جامعه در لحظه قدرت اثر گذاری داشته و پیامی را در کمترین زمان صادر کند.
معاون صدای رسانه ملی در خصوص «امتداد پیام» زیاد صحبت شده است، گفت: امتداد پیام فقط در فضای مجازی صورت نمیگیرد. اگر تمام تلاش یک اتاق فکر فقط در آنتن و فرکانس خلاصه شود، آن تلاش در لحظه تولد از بین میرود مگر در بهترین شرایط یک برنامه چقدر مخاطب میتواند داشته باشد؟ برنامهساز مادامی که به امتداد پیام توجه و نظری ندارد، نمیتواند پیامی تولید کند. ما بایستی «قدرت انتخاب» به عناصر فضای مجازی بدهیم که مهمترین قسمتهای برنامه را امتداد دهند.
شاهآبادی ادامه داد: تأکید من برای این موضوع که «فضای مجازی» در شبکه باشد، این نیست که مدیر گروه و برنامه ساز در تولید فضای مجازی نقشی ندارند بلکه برنامهسازهم باید «مهارت» تولید قطعاتی را داشته باشد که خوش بدرخشد، ضمن اینکه انتشار، بسط و گسترش آن با روشهایی است که مدیر فضای مجازی آن را هدایت میکند.
وی با بیان اینکه در راستای تولید محتوای فضای مجازی خیلی عقب نیستیم گفت: بازخورد فضای مجازی به برنامهساز میگوید که برنامهساز چه چیزی را تولید کند.
معاون صدای رسانه ملی با بیان اینکه کار برنامهسازان رادیو تولید کتاب نیست، تصریح کرد: تهیه موضوع کتاب از دل برنامهها معیار، شاخص و اهرمی برای کیفیت و یکی از مولفههای امتداد پیام است. به دلیل اینکه بسیاری از برنامههای ما ظرفیت نوشتاری و تبدیل به کتاب را دارند و موضوع آن جالب است، همچنین برای مخاطب ایجاد انگیزه میکند، میتوان از این سبک برنامهها برای انتشار کتاب بهره برد.
شاهآبادی خواستار این شد که برنامهسازان در سال آینده به موضوع آسیبهای اجتماعی توجه بیشتری داشته باشند و با طراحی نقشه جامعی، اقدامات موثری را بردارند.
«سایههای پنهان» روی آنتن شبکه یک
«سایههای پنهان» با موضوع حضور مستشاران آمریکایی در ایران در سال 1320 در چهار قسمت روی آنتن شبکه یک میرود. این مستند با حضور در شهرها و مکانهای ثبت شده، رد پای تاریخ را دنبال میکند و در این راه از روایت شخصیتهای عصر پهلوی دوم مثل خاطرات ارتشبد حسین فردوست و دست اندر کاران نظام سابق، همین طور روایت نیروهای چپ در شناسایی خط وابستگی به آمریکا و بسط و گسترش این خط در قبل از انقلاب استفاده شده است.
«سایههای پنهان» بر سابقه فرهنگ مستشاری در ایران، تبعید رضا شاه، اشغال آبادان و انتقال گسترده سلاحهای سنگین و هواپیماهای آمریکایی به آبادان و ارسال آنها به روسیه، کنفرانس تهران و پایان جنگ دوم جهانی، بازدید روزولت از نظامیان مستقر در تهران و سفر شاه به آمریکا در زمان ترومن مرور کوتاهی دارد و موج اول خریدهای نظامی از آمریکا، گسترش و بسط سیستم مستشاری در عرصههای کشاورزی، اصلاحات ارضی، انجمنهای ایالتی و ولایتی، برنامه و بودجه و برنامه گسترده تسلیحاتی شاه، ملی شدن صنعت نفت و پیامدهای رویکردهای آمریکایی مصدق و ورود جدی آمریکا در صنعت نفت ایران در قالب کنسرسیوم، کاپیتالاسیون و آغاز نهضت ضدآمریکایی آیت الله خمینی، شوک نفتی 1973 موج دوم خریدهای تسلیحات پیشرفتهتر آمریکایی توسط شاه و وابستگی بیشتر به توان مستشاری آمریکا تا انقلاب اسلامی و خروج مستشاران آمریکایی از ایران را مورد بررسی قرار خواهد داد.
عوامل تولید این مستند عبارتند از: نگارش مصطفی نیکزاد، مشاور نظامی امیر غلامحسین دربندی، تصویر محمد رضا محمدی نجات، سید اکبر رضوی، اکبر گزاری، تدوین محمد حسین صفری.
مستند «سایههای پنهان» به تهیه کنندگی و کارگردانی محمدرضا محمدی نجات از روز گذشته پخش خود را آغاز کرده و تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت؛ این مستند حوالی ساعت 16:30 از شبکه یک سیما پخش میشود.
مدرسه انقلاب روی آنتن شبکه امید
برنامه «مدرسه انقلاب» با هدف انعکاس و پوشش تصویری اتفاقات و روند فعالسازی جشنواره مدرسه انقلاب که با کمک دانش آموزان سراسر کشور و اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزی راهاندازی شده است، از شبکه امید پخش خواهد شد. این برنامه در سه حالت کلی با عناوین دیروز ما، امروز ما و فردای ما، به بررسی فساد حکومت پهلوی، اقتصاد مقاومتی، تولید ملی، انتظار و انصارالمهدی میپردازد.
برنامه مدرسه انقلاب در ایام دهه فجر گزارش تصویری از مدارس استان تهران و شهرستانهایی که برگزارکننده این جشنواره هستند، را بر عهده دارد. در این برنامه همچنین اتفاقات روز جامعه، اسوههای انقلاب، آفتاب ولایت و کارنامه سیاه حکومت پهلوی بررسی میشود.
برنامه ترکیبی و تولیدی مدرسه انقلاب با تهیهکنندگی محمدرضا نعمتی و اجرای مشترک سعید شهبازی و سه نوجوان در 12 قسمت 30 دقیقهای در ایام دهه فجر روی آنتن شبکه امید پخش میشود.
جام جم راوی قصههای انقلاب
مجموعه انیمیشن «قصههای انقلاب» با نمایشنامههای جذاب رادیویی همزمان با دهه فجر، شبکه جهانی جام جم 25 نمایشنامه جذاب رادیویی را با موضوع دهه فجر به صورت انیمیشن (نقاشی متحرک) باز تولید نموده و پخش خواهد کرد. این مجموعه به تهیه کنندگی محمدباقرسجادپور با موضوعات متنوع آماده پخش شده است. بن بست مشقی، این همه ضبط صوت، بقالی که بنا شد، پیام پدر، تازه مد شده، تیر برق، دینام، روپوش خونی، فرار به سوی مردم، فیلم رادیولوژی، کوچه امن، ماموریت انجام شد، آهنگ انقلاب، حکومت نظامی، ماشین چاپ، ویلچیر یوسف، الف. آزادی، بمب دستی، چرخ و چاله، خانه امام، کتاب فروشی آرمان، مدرسه انقلاب، مرد و مردونه، نوای انقلاب، همگی با همیم، عناوین این نمایشها است که به سردبیری ویدا دانشمند و با هنرنمایی جمعی از شناخته شدهترین بازیگران مرکز هنرهای نمایشی رادیو تولید شده است.
داستان و موضوعات این انیمیشنها به شرح زیر است:
نمایش «بن بست مشقی» به نویسندگی بهار طاهری داستان دو خواهر است که در تظاهرات با یک سرباز روبه رو میشوند که بر خلاف انتظار آنها باعث نجات جانشان میشود. «این همه ضبط صوت» داستان فرزندی است که دور از چشم پدرش از همسایهها و فامیل برای تکثیر نوارهای سخنرانی امام خمینی (ره) ضبط صوت قرض میگیرد.
«بقالی که بنا شد» داستان بقالی است که با خود اعلامیههای امام خمینی را جابجا میکند و «پیام پدر» قصه پدری است که توسط ساواک ربوده شده و از اوخبری نیست. «تیر برق» قصه سخنرانی است که در مسجد در حال سخنرانی است و جوانان پس از رسیدن ماموران ساواک سعی میکنند او را فراری دهند.
«دینام» قصه چند دزد است که دینامهای کولر روی پشت بام خانهها را میدزدند و در حین سرقت متوجه چاپخانهای میشوند که اعلامیههای انقلابی چاپ میکند. «روپوش خونی» داستان پزشکی است که یکی از مجروحین راهپیمایی را به بیمارستان آورده و به صورت مخفی به مداوای او میپردازد و «فیلم رادیولوژی» قصه دو نوجوان است که عکسهای رادیولوژی را برای شعارنویسی جمع آوری میکنند.
داریوش روحی هم متن نمایشهای این همه ضبط صوت، بقالی که بنا شد، پیام پدر، تازه مد شده، تیر برق، دینام، روپوش خونی، فرار به سوی مردم، فیلم رادیولوژی، کوچه امن، ماموریت انجام شد را نوشته است. «آهنگ انقلاب» روایتگر یک گروه است که در بحبوحه انقلاب تلاش دارند تا آهنگی درباره امام و پیروزی انقلاب تهیه کنند، ولی در این بین تک خوان گروه صدایش مشکل پیدا میکند. «حکومت نظامی» قصه دختر جوانی است که برای گرفتن دارو برای پدرش که مشکل اورژانسی دارد در دام حکومت نظامی میافتد و «ویلچیر یوسف» داستان پسر معلولی است که ویلچری خراب دارد و میخواهد به استقبال امام خمینی برود.
نمایشهای آهنگ انقلاب، حکومت نظامی، ماشین چاپ و ویلچیر یوسف را فرشته فرشاد به رشته تحریر درآورده است. نمایش «الف آزادی» درباره دو مبارز انقلابی است که در حین شعارنویسی بر دیوار نیروهای ساواک به آنها شلیک کرده و فقط یکی از آنها موفق به فرار میشود. نمایش «بمب دستی» درباره مشروب فروشی ارمنی به نام واروژ است که توبه کرده و تصمیم میگیرد از شیشههای خالی شده مشروب برای ساختن کوکتل مولوتف و همراهی با انقلابیون استفاده کند.
نمایش «چرخ و چاله» روایتگر ماجراهای کسانی است که در تظاهرات شرکت میکنند و «خانه امام» هم روایتگر یاران امام است که پس از پیروزی انقلاب به دنبال خانهای برای امام هستند. ماجرای «کتابفروشی آرمان» در یک کتابفروشی اتفاق میافتد که صاحب آن به علت پخش کتابهای انقلابی توسط ساواک دستگیر شده، اما شاگرد کتابفروش همه محتوای کتابها را از حفظ است و آنها را در اختیار دیگران میگذارد.
«مدرسه انقلاب» درباره ناظم مدرسهای است که تلاش میکند دانش آموزان کلاس کسی را که عکس شاه را از بالای تخته کلاس پایین آورده معرفی کنند، اما نمیتواند. «مرد و مردونه» درباره مرد انقلابی است که محکوم به اعدام شده است و نمایش «نوای انقلاب» روایتگر نوار فروشی است که بر روی همه نوارهای مغازه اش سخنرانیهای امام را ضبط کرده و به صورت صلواتی در اختیار مشتریان قرار میدهد. «همگی با همیم» روایتگر سربازی است که فکر میکند انقلابیون میخواهند او را بکشند، اما متوجه میشود آنها به جای گلوله در تفنگهایشان گل میگذارند.
نمایشنامههای الف. آزادی، بمب دستی، چرخ و چاله، خانه امام، کتاب فروشی آرمان، مدرسه انقلاب، مرد و مردونه، نوای انقلاب و همگی با همیم را محمدرضا قلیپور نوشته است. «قصههای انقلاب» همزمان با دهه فجر، از شبکه جهانی جام جم پخش میشود.
«چهل ماجرا» از شبکه جهانی جام جم
پس از انقلاب اسلامی مخالفان از یک سو و فرصت طلبان از سوی دیگر تلاش میکنند ایران مستقل را به زانو در آورند، چهل ماجرا روایت چهل بحرانی است که جمهوری اسلامی ایران آن را پشت سر گذاشته است. 40 سال ازانقلاب گذشته است در این سالها بسیاری از گره ها، مشکلات و فشارها توسط دشمنان سر راه ملت ایران قرار گرفته و همزمان این ملت توانسته که همه آنها را با خرد تیز هوشی و پشتکار ایرانی از سر راه خود بردارد.
در این برنامه سراغ چهل قصه رفتهایم که ماجرای آن داستان زندگی ایرانیها در دوران بعد از انقلاب اسلامی است. ماجرای برخی کمبودهای پزشکی، برخی درگیریهای سرنوشت ساز نظامی و برخی نارساییهای اقتصادی که با همت فرزندان ایران حل شده است در این برنامه روایت میشود. این برنامه تاکید دارد باز شدن هر گرهای توانسته مسیر بزرگی پیش روی ملت ایران باز کند و در ادامه رشد علمی، فناوری یا مدیریتی برای ما ایجاد نماید.
«چهل ماجرا» از جمعه دوازدهم بهمنماه، ساعت 40:00 دقیقه بامداد به وقت تهران از جام جم پخش شده و در ساعتهای 08:40 و 16:40 دقیقه بازپخش میشود.
«خاطره محله ما» به روایت شهرزاد شبکه افق
قسمت چهارم سری دوم مجموعه مستند داستانی «خاطره محله ما» با عنوان شهرزاد، دوشنبه هشتم بهمنماه روی آنتن شبکه افق میرود. سری دوم مجموعه مستند داستانی «خاطره محله ما» هر روز از شبکه افق پخش میشود.
این مستند درباره قهرمانهای بیادعایی است که طی دوران مبارزات علیه رژیم ستمشاهی، مرد و مردانه در محلات مختلف تهران و دیگر شهرها به پا خاستند و به پیروی از امام خمینی (ره) برای سرنگونی رژیم شاه وارد گود شدند.
در چهارمین قسمت که با عنوان «شهرزاد» روی آنتن میرود شاهد بخش دوم این روایت خواهیم بود؛ داستان زنی به نام شهرزاد روایت میشود؛ او در دوران کشف حجاب کودکی چهار ساله بوده که چادر از سر مادرش میکشند و در همان زمان مادرش توسط پاسبان کشته میشود.
از آن زمان سالها میگذرد و شهرزاد به فکر انتقام میافتد و از این طریق وارد مبارزات انقلاب میشود. «خاطرات محله ما» با تهیه کنندگی و کارگردانی امیرعباس مجذوبی، هر روز ساعتهای 18:30 و 23:00 و تکرار آن روز بعد ساعت 11:30 از شبکه افق پخش میشود.
روایت تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مستند «بسته 57»
مستند «بسته 57» چگونگی تهیه پیش نویس قانون اساسی ایران و حفظ آن در بهمن 57 را روایت میکند. در این مستند، یکی از اسناد پرافتخار انقلاب که تاکنون بازگو نشده در گفتگو با پیتر شولاتور خبرنگار و مفسر برجسته آلمانی و چند نفر از یاران امام خمینی (ره) به تصویر درآمده است. شولاتور که به همراه عدهای از خبرنگاران بینالمللی در پرواز خاطرهانگیز 1357 حضور داشته و به همراه امام (ره) به ایران سفر کرده بود، در حین پرواز از سوی امام ماموریتی مهم به او محول میشود. مستند 57 به کارگردانی مهرداد غفارزاده و تهیهکنندگی شهرام میلانی معتمد به واکاوی این خاطره منحصر به فرد انقلاب میپردازد. مستند «بسته 57» تولیدات گروه تلویزیونی مرکز بسیج صدا و سیما است که امشب حوالی ساعت 24 از شبکه یک روی آنتن میرود.
محمدرضا آهنج مهمان پنجمین «دکوپاژ»
پنجمین قسمت مجموعه مستند «دکوپاژ» با موضوع زندگی و آثار محمدرضا آهنج، دوشنبه هشتم بهمنماه از شبکه افق پخش میشود. مستند پرتره دکوپاژ با موضوع زندگی و آثار کارگردانان سینمای ایران در 13 قسمت 50 دقیقهای تهیه و تولید شده است.
این مجموعه روایتی است از زندگی و آثار کارگردانانی همچون کیومرث پوراحمد، مسعود جعفری جوزانی، علیرضا داودنژاد، جمال شورجه، بهروز افخمی، عباس رافعی، محمد حسین لطیفی، مسعود آب پرور، محمد رضا آهنج، علی غفاری، محمد علی باشه آهنگر، سید ضیاالدین دری، مهدی صباغ زاده که تولید آن از سال 93 تا 95 به طول انجامیده است.
در «دکوپاژ» کارگردانان مطرح سینمای ایران، خود راوی زندگی و فعالیت حرفهای شان بوده اند و بخشی از مستند هم به صورت گفت: وگو با آنها ضبط شده است.
در پنجمین قسمت، به زندگی و آثار محمدرضا آهنج پرداخته میشود.
محمدرضا آهنج متولد 1344 تهران، کارگردان، بازیگر و فارغالتحصیل مهندسی طراحی صنعتی از دانشگاه هنر است. وی فعالیت هنری را سال 1362 آغاز کرد؛ از آثار وی میتوان به مجموعههای تلویزیونی «معما»، «سایه آفتاب» و «آسمان من» اشاره کرد.
سری دوم مجموعه عملیات 125، من یک ایرانی ام، ملکوت و زخم زیتون از دیگر فعالیتهای تلویزیونی او به شمار میروند.
زمان پخش این مستند دوشنبه هشتم بهمن ساعت 22:00 در نظر گرفته شده و تکرار آن هم ساعتهای 3:00 و 16:00 روز بعد روی آنتن شبکه افق میروند.