خبرگزاری فارس: سعید نمکی وزیر بهداشت در مراسم توامندسازی صنعت داروسازی به مناسبت چهلسالگی انقلاب اسلامی گفت: دستاوردهای پس از انقلاب در عرصه سلامت از نابترین دستاوردها در تمام عرصهها است، کاهش مرگ و میر کودکان، پوشش واکسیناسیون و خدمات بهداشتی و درمانی، توسعه آموزش پزشکی از اقدامات مهم به شمار میرود.
وی افزود: در سال 57، 14هزار پزشک داشتیم که بیشتر آنها خارجی بودند، در سال 57 کارخانه معتبر داروسازی داشتیم، اما به صنعت دارویی چند ملیتی خارج از مرزها گره خورده بود.
وزیر بهداشت با اشاره به طرح ژنریک گفت: این کار بزرگی بود که هیچ یک از کشورهای منطقه این کار را انجام نداد.
نمکی با بیان اینکه وقتی پا به این عرصه گذاشتم اولین جایی که تصمیم گرفتم فکری برای آن کنم سازمان غذا و دارو بود گفت: تغییر در آنجا ضروری بود و زمانی که رییس جدید سازمان غذا و دارو را منصوب کردم درخواست رفع بروکراسی را از وی داشتم، بزرگترین گرفتاری ما در دولتهای نفتی دولت است.
نمکی گفت: سه عامل رانت وجود دارد، بانک، مجوز و پول نفت اگر این مراکز پاک نشوند تولید پیشرفت نمیکند، در هیچ جای دنیا برای تولید بانک وام سی درصدی نمیدهد!
وی با انتقاد از عماکرد بیمهها گفت: به تولیدکنندهها اوراق میدهند و باید آن را با تزیل 30 درصد بفروشد، چکهایش برگشت بخورد و در بانک برای پرداخت حقوق پرسنل باید التماس کند، این حمایت از تولید نیست.
نمکی تاکید کرد: پای کسی را که چوب لای چرخ مردم بگذارد میشکنم، نباید کسی برای مجوز مسیر پر پیچ و خم طی کند و دیگری با رانت مجوز بگیرد.
وی تصریح کرد: راه باید برای تولید داخل فراهم شود، بیزاموتین را وارد میکنیم درحالی که 60 سال است آن را تولید میکنیم. باید داروی بی کیفیت از هند وارد کنیم و به تولید کننده داخل بها ندهیم.
وزیر بهداشت گفت: تولید داخل که 97 درصد صنعت داروست 550 میلیون دلار ارز میبرد سه درصد واردات ما 1.2 میلیارد دلار ارزبری دارد، به رییس سازمان غذا و دارو گفتم که نباید داروی مشابه داخل وارد شود.
نمکی گفت: برخی میگفتند ما متولی سلامت مردم هستیم این حرف درست است، اما اگر روزی جای سه درصد واردات با 97 درصد تولید عوض شد باید چه کرد؟
وی گفت: استفاده از انتقال دانش فنی، استفاده از شرکت دانشبنیان و بخش تحقیق و توسعه کارخانهها باید مورد توجه قرار گیرد.
وزیر بهداشت گفت: در قیمت تمام شده از داروسازها لیستی را دریافت میکنیم، اما هزینه تحقیق و توسعه در نظر گرفته نمیشود، در هیچ کشور مترقی بیش از 1 درصد را به بخش تحقیق و توسعه اختصاص نمیدهد و بخش خصوصی از این حوزه حمایت میکند.
نمکی با بیان اینکه صرفهجویی از محل ممنوعیت واردات داروهای مشابه داخل صرف تولید میشود گفت: باید از بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان حمایت کرد.
وزیر بهداشت گفت: اگر فکر کردید در مجموعه من حرکتی میکنم که حقش نیست و کاری که حق شما است را انجام نمیدهم اخلاق را رعایت نکردهام و مشکلات را به من ارجاع دهید.
نمکی گفت: چرخه اقتصاد داروی کشور باید اصلاح شود، قیمت داروهایی که از بیرون وارد میشود هر تولید کنندهای که آن را تولید کند بهترین قیمت ممکن به وی پیشنهاد خواهد شد.
نمکی گفت: زمانی به داروخانه مراجعه کردم مسئول داروخانه از من پرسید داروی ایرانی میخواهید یا خارجی؟ گفتم ایرانی به متصدی گفت: به این آقا گچ بدهید! این موضوع نشان دهنده فاسد بودن چرخه است.
وزیر بهداشت با اشره به مکانسیمهای مالی حوزه دارو گفت: مکانیزم مالی باید اصلاح شود، من تا کنون داروی خارجی نخریدهام.
وی در پایان تاکید کرد: گروهی برای به اجرا در آوردن بیانیه گام دوم انقلاب تشکیل شود تا زودتر بتوانیم این امر مهم را محقق کنیم.