باشگاه خبرنگاران جوان: حجتالاسلام والمسلمین سعیدرضا عاملی دبیرکل شورای عالی انقلاب فرهنگی در پنجمین همایش ملی فضای مجازی که در دانشگاه شریف برگزار شد، اظهار کرد: در جلسه آخر شورای عالی با مقام معظم رهبری، ایشان فرمودند که وارد دوره تمدنی جدید شدیم و پیش از آن هم به اهمیت فضای مجازی تاکید کردند.
وی ادامه داد: فضای مجازی اهمیت بالایی دارد و باید دید چطور میتوان آن را مدیریت کرد، فضایی که پیشران آن دیگران بودند و در فضایی قرار گرفتیم که باید با خلاقیت آن را پیش ببریم.
دبیرکل شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مواجهه مردم و فرهنگ بیان کرد: ایرانیان افرادی خاص هستند و باید به ویژگیهای این جامعه توجه کنیم، همچنین بررسی کنیم که فناوریهای نوین با فناوریهای گذشته چه تفاوتی دارد.
حجت الاسلام والمسلمین عاملی آغاز این فناوری را در زمان مُرس اعلام کرد، گفت: ارتباط همزمان فرد با فرامحل در زمان مُرس رخ داد که به معنای مرگ فاصله است و اکنون گستره و عمق بیشتری پیدا کرده و قدرتمندتر از فضای اول است.
تخنه چیست؟
وی با اشاره به اینکه فناوری ریشه در واژهای یونانی به نام تخنه دارد، گفت: در غرب این واژه از قرن 17 آغاز شد و به معنای ساخت هوشمندانه اشیاست.
دبیرکل شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: از فناوری به مثابه قواعد و سخت افزار صحبت میکنیم، اما فناوری به مثابه یک سیستم هم است که مدل رفتاری و مسیر زندگی ما را مشخص میکند و اکنون زندهتر شده است و موجود زندهای دارای حکمت است.
حجت الاسلام و المسلمین عاملی با اشاره به اینکه فناوریهای جدید مسیر را طراحی میکنند، گفت: الگوریتم کردن یعنی تعریف فرایندها بر مبنای مدلهایی که در مسیر زندگی ما طراحی شده است و فناوریهای جدید از یک ایدئولوژی اتصال انسان به جهان برخوردار است.
با فضای رقومی مواجه هستیم
وی با بیان اینکه با فضای رقومی مواجه هستیم، گفت: با منطق ریاضی و رقومی مواجهیم و باید ببینیم توانایی الگوریتم کردن قدرت الهی را داریم یا نه؛ متاسفانه کار اکنون در اختیار دنیای غرب است.
دبیرکل شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اینترنت امکان 2 تکه شدن دارد و اکنون چین این کار کرده و استفاده از گوگل در این کشور نزدیک به صفر است، اما در اروپا بالغ بر 95 درصد و در آمریکا حدود 85 درصد است، همانطور که آمریکا قدرت جهانی شدن در این فضا را دارد سایر کشورها هم این قدرت را دارند؛ ما هم این امکان را داریم و زبان فارسی رتبه نهم فضای مجازی است.
وی بیان کرد: اولین دستور حضرت آقا این است که ایران جزو قدرتهای سایبری در جهان شود؛ این فناوری را باید با بسته ایدئولوژیک پیش ببریم.
دبیرکل شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: اکنون در نهایت هم که نرم افزار اجتماعی ایرانی داریم همان تلگرام را تقلید میکنیم و توحید گرایی و منطق اسلامی را در شبکه اجتماعی تکرار نمیکنیم؛ آیا منطق ارتباط همه با همه در فضای مجازی جایز نیست که در پاسخ باید گفت؛ چنین نیست.
وی اظهار کرد: در یک نظرسنجی جهانی 70 درصد گفتند که اینترنت باید سانسور شود.
فیلترینگها باید قدرتمند باشد
دبیر کل شورای عالی انقلاب فرهنگی توانمندسازی در فضای مجازی را راه حل بعدی دانست و گفت: فقط با سیستم کنترل نمیتوانیم موفق شویم، فیلترینگها باید قدرتمند باشد، فیلترینگ که بگویم و انجام ندهیم و قانونی که اجرا نشود، ارزش ندارد.
وی ادامه داد: از زمانی که تلگرام فیلتر شد حتی از هاتگرام هم استفاده نکردم، چراکه باید به قانون احترام گذاشت، اما همه ارکان نظام از آن استفاده میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین عاملی به سواد مجازی اشاره کرد و گفت: سواد مجازی باید توسط اندیشههای الهی و اکوسیستم جمهوری اسلامی ارتقا یابد و نسل جوان بداند که چه خطراتی او را تهدید میکند، که در این مسیر راه حل اول راهکاری است که کشورهایی مانند روسیه از آن استفاده کرد.
دبیر کل شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد:اگر دادههای ملی را در اختیار دیگران بگذاریم حرام است و مانند این است که داده هایمان را در قلک دیگران بگذاریم.
وی با بیان اینکه اقدامات نقطهای، رشد کاریکاتوری ایجاد میکند، گفت: نیازمند نقشه جامع فضای مجازی هستیم و فضای مجازی میتواند راه حلی برای الگوی ایرانی اسلامی موفق، اقتصاد مقاومتی و استفاده بهینه از فضا باشد که البته باید تخصصی به این فضا نگاه کرد؛ بهبود فضای مجازی به رفع بسیاری از مشکلات کمک میکند.