مریم بحرالعلومی کارگردان فیلم «پاسیو» که در سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر سیمرغ بهترین کارگردانى را از بخش جلوهگاه شرق به دست آورد در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان گفت: سال گذشته زمانی که فیلم «پاسیو» را به جشنواره جهانی فیلم فجر ارائه دادم، بسیاری از همکاران به این کارم اعتراض کردند و معتقد بودند که فیلمم در آنجا دیده نمیشود و مورد توجه قرار نخواهد گرفت، ولی بر اساس ارزیابی که از دورههای قبلی این جشنواره داشتم تصمیم گرفته بودم که حتما فیلمم را به جشنواره جهانی فیلم فجر بفرستم و اصلا تصور اینکه در بخش مسابقه باشم و سیمرغی بگیرم نداشتم.
وی ادامه داد: وقتی «پاسیو» برای حضور در بخش مسابقه انتخاب شد، این قوت قلب برای من به عنوان فیلمسازی که تجربه اولش در قالب ویدیویی و با بودجه اندک شخصی ساخته شده، شکل گرفت. فیلم در جشنواره در یک قواره استانداردی به نمایش درآمد که هر یک از نمایشها کیفیت خاص خودشان را داشتند و من فیلمم را با مردم، اهالی رسانه، اعضای باشگاه جشنواره، متخصصان و فیلمسازان ببینم و همچنین گپ و گفتها و پوششهای رسانهای خیلی خوبی داشتیم که از همان زمان پیش زمینهای شد که تاثیرش را در زمان اکران دیدیم.
بحرالعلومی اظهار کرد: جایزه و سیمرغ برایم اتفاق ویژهای بود که مزید بر علت شد تا ما بتوانیم با قدرت بیشتری برای اکران فیلم برنامهریزی کنیم و در نهایت به تمام آن دوستانی که معتقد بودند تلاش برای رساندن فیلم با عجله و انرژی مضاعف به منظور حضور در جشنواره جهانی فیلم فجر بیهوده است، ثابت شد که فیلمها در جشنواره جهانی فجر فارغ از تیتراژ دیده، انتخاب و داوری میشوند و دستاندرکاران این جشنواره بدون توجه به اینکه این چندمین کار یک کارگردان است و در فیلمها چه استار یا سوپراستارهایی حضور دارند، آثار را میببینند و انتخاب و داوری میکنند و هیچ یک از این موارد نمیتواند امتیاز و دلیلی برای حضور یا عدم حضور یک فیلم در جشنواره باشد؛ این نکتهای است که با توجه به انتخاب و جایزه فیلم «پاسیو» کاملا واضح است.
وی افزود: از نکات مثبت دیگر این بود که مهمانهای خارجی حاضر در جشنواره با فیلم ارتباط خوبی برقرار کردند و این موضوع به قدری برایم خاطره خوشی بود که امسال غمگینم که فیلمی در جشنواره جهانی فیلم فجر ندارم، ولی قطعا به عنوان یک تماشاگر اولین نفری خواهم بود که در جشنواره حضور پیدا میکنم، فیلم میبینم و از آن اتمسفر سلامت و بی غل و غش و بدون روابط و ضوابط نادرست لذت میبرم.
برنده سیمرغ بهترین کارگردانى را از بخش جلوهگاه شرق سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر تصریح کرد: من یکی از علاقهمندان به جشنواره جهانی فیلم فجر هستم و افتخار میکنم به سیمرغی که با اولین فیلمم و در اولین حضورم از این جشنواره دریافت کردم و همیشه به دوستان و همکارانم با افتخار میگویم که فراتر از سیمرغ این است که الیور استون برای من دست زده است؛ این امر قواره یک جشنواره جهانی را نشان میدهد که واقعا واژه جهانی برایش برازنده است.
وی تاکید کرد: دلیل تعاریف من از این جشنواره جایزهای که دریافت کردم، نیست، زیرا در مصاحبههایی که قبل از اختتامیه داشتم هم به این نکات اشاره کرده بودم. جایزه برایم فقط یک شادی و شیرینی مضاعفی بود، علاوه بر تمام امتیازها و نکات مثبتی که حضور در جشنواره جهانی فیلم فجر برایم داشت.
کارگردان «پاسیو» بیان کرد: در طول سال گذشته هر جایی که بحثی در رابطه با جدا بودن یا نبودن جشنواره جهانی از جشنواره ملی فجر بود، من جزو طرفداران جشنواره جهانی بودم، هر چند که شاید خیلی از افراد این تصور را داشتند که دلیلش جایزهای است که گرفتم، اما واقعا هر کس حتی برای تماشای یک فیلم در این جشنواره حضور پیدا کرده باشد، قطعا حال خوبی که در این جشنواره جاری است، تجربه کرده و بر صحبتهای من صحه میگذارد.
وی دلیل تفاوت و خاص بودن جشنواره جهانی را این طور ارزیابی کرد: در این چند سالی که جشنواره جهانی به صورت مستقل برگزار شده، همیشه شاهد یک صمیمیت و در عین حال حرفهایگری در فضای اجرایی و ستاد برگزاری و مدیریت جشنواره بودهام؛ اینکه ما بسیاری از افراد بدنه سینما شامل بازیگران، کارگردانها، تهیهکنندگان و حتی برنامهریزان و دستیاران سینما را در بخشهای مختلف و ستاد اجرایی جشنواره میبینیم، یکی از نکات مهم این جشنواره است. حضور دوستانی که سینما را از نزدیک تجربه و زندگی کردهاند و اساسا حرفهشان سینماست یکی از مهمترین دلایل وجود جو صمیمانه و حرفهای در این جشنواره است که این صمیمیت جاری هم بر دل مهمانان خارجی جشنواره مینشیند و هم ما که از اهالی سینما هستیم در این فضا احساس خودمانی بودن داریم.
وی تاکید کرد: یکی از دیگر دلایل این امر هم این است که افراد بر اساس روابط و مناسبات شخصیشان در این جشنواره حاضر نشدهاند. یعنی علاوه بر اینکه فیلمها فارغ از تیتراژ برای حضور در بخشهای رقابتی انتخاب شدهاند، در بخشهای غیررقابتی هم به قدری فضا و در واقع آغوش جشنواره باز بوده برای اینکه فیلمها بیایند و در بخش بازار فرصت نمایش داشته باشند که رگههای صمیمیت و فضای دوستانه کاملا مشهود است و میتوان گفت این مهمترین نقطه قوت جشنواره جهانی است.
بحرالعلومی خاطرنشان کرد: شرایط حاکم بر جشنواره جهانی فیلم فجر بر خلاف جشنواره ملی فجر است که متاسفانه گاهی حواشی موجب میشود اصل موضوع که فیلمها هستند به فراموشی سپرده شوند. در جشنواره جهانی فجر به من کوچکتر تازه کارگردان شده به همان اندازه بها و فرصت داده شد، که به دوستانی که چندین و چند فیلم ساختهاند و این برای جشنوارهای به عنوان یک جشنواره جهانی امتیاز بزرگی است، زیرا در هیچ جای دنیا به فیلمها صرف سابقه یا کمیت هزینه شده برای تولیدشان بها داده نمیشود و این فیلمها هستند که حرف خودشان را میزنند؛ به نظرم جشنواره جهانی فیلم فجر به حرف فیلمها گوش میدهد نه صاحبان فیلمها.