به گزارش خبرنگار ایسنا، بررسی اخبار اقتصادی روز جاری حکایت از آن دارد که عموم خوانندگان اخباری در زمینه شرایط سخت دریافت وام، نیاز واحدهای صنعتی به تسهیلات، احتمال افزایش مبلغ وام مسکن، رشد تورم در هشت بخش خدماتی و تولید برق، ظرفیت مازاد 50 درصدی پذیرش در جایگاههای CNG، قیمت کالاهای اساسی در ماه مبارک رمضان، تأثیر سایتهای پذیرنده آگهی بر بازار خودرو و نرخ ارز را مورد توجه و پیگیری قرار دادهاند.
در سالهای اخیر به واسطه کاهش قدرت خرید، تسهیلات و وام نقش بسیار تأثیرگذاری در زندگی افراد ایفا میکند و کار به جایی رسیده که حتی افراد برای حفظ ارزش پول و درآمد خود به صندوقهای خانگی و صندوقهای قرضالحسنه مساجد روی آوردهاند و این در حالی است که وام و تسهیلات قابل توجهی از سوی شورای پول و اعتبار برای خرید مسکن و خرید دیگر اقلام زندگی در قالب وام و کارتهای خرید در نظر گرفته شده اما مشکل اساسی در این زمینه آن است که عموم افراد با توجه به شرایط و قوانین سختگیرانه اعطای وام، توان دریافت تسهیلات بانکی را ندارند.
ایسنا طی گزارشی شرایط سخت دریافت وام را مورد بررسی قرار داده که در آن به اعطای تسهیلات رفاقتی و شرمندگی ضوابطی اشاره شده است. این گزارش به دو نکته قابل توجه اشاره دارد که از آن میتوان به ارائه تسهیلات کلان و میلیاردی بدون کوچکترین ضمانت نامه و وثیقه به افراد خاص اشاره کرد و در کنار آن برای اعطای وامهای کوتاه مدت و ارزان قیمت به یک کارمند هزار و یک مشکل و قانون در نظر گرفته میشود. از سوی دیگر یکی از شرایط برای اعطای تسهیلات بانکی به عموم افراد ضامن رسمی است و این در حالی از سوی بانکها مطالبه میشود که در سالهای اخیر دیگر استخدام رسمی وجود ندارد.
حال باید دید که چه زمانی نظام بانکی به خود میآید و شرایط ارائه تسهیلات و وامهای بانکی را راحتتر و البته اقتصادیتر در نظر میگیرد، لازم به ذکر است که این گفته به معنای آن نیست که بانکها بدون نظارت تسهیلات در اختیار افراد قرار دهند.
با انتخاب شعار رونق تولید برای سال جاری بانکها مکلف شدند تا تسهیلات قابل توجهی در اختیار واحدهای تولیدی برای رونق تولید قرار دهند و بارها اعلام شد که با توجه به روند چند سال اخیر دولت مبنی بر ارائه تسهیلات ارزانقیمت به واحدهای تولیدی اما این واحدها همچنان با مشکل مواجه هستند و به نظر میرسد واحدهای تولیدی در کنار تسهیلات بانکی نیاز به حمایتهای دیگر دارند، حال با این تفاسیر رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران کمبود نقدینگی و عدم تخصیص به موقع ارز از سوی بانک مرکزی برای تأمین مواد اولیه را از جمله مهمترین مشکلات واحدهای تولیدی عنوان کرد. یدالله صادقی همچنین اعلام کرده که نیاز واحدهای تولیدی به نقدینگی سه برابر شده است.
اما همانطور که گفته شد عموم جامعه به وام و تسهیلات بانکی با وجود شرایط سخت دریافت دل خوش کردهاند که یکی از این تسهیلات وام مسکن است که در ماههای گذشته اعلام شد با وجود افزایش قیمت مسکن سقف وام مسکن که در حال حاضر برای هر زوج 80 میلیون تومان است، تغییری نخواهد کرد، اما پیشنهاد شده که بر اساس قدرت خرید و توان بازپرداخت افراد، سقفهای تسهیلاتی به صورت متغیر تعیین شود و افراد بر اساس قدرت خرید و بازپرداخت اقساط خود بتوانند از تسهیلات متناسب با شرایط خود استفاده کند. به گفته مدیرعامل بانک مسکن، اجرایی شدن این پیشنهاد، نیازمند مصوبه شورای پول و اعتبار است. به این ترتیب، بانک مسکن سه برنامه مهم را در سال جاری برای کنترل قیمت مسکن و در عین حال افزایش قدرت خرید در این بخش در دستور کار دارد که شامل ایجاد زنجیره اعتباری تأمین مصالح ساختمانی، افزایش سقف تسهیلات ساخت و تغییر در سقف تسهیلات مسکن میشود.
برق تورم، بخشهای خدماتی را گرفت
در چند وقت اخیر مرکز ملی آمار، میزان تورم بخشهای مختلف اقتصاد را طی سال گذشته منتشر کرده که در جدیدترین آمار منتشر شده به تورم هشت بخش خدماتی پرداخته شده که گروه «خدمات هتل و رستوران» 27 درصد، «خدمات حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات» ٣٤.١درصد، «خدمات واسطهگریهای مالی (بیمه)» 21 درصد، «خدمات مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار» ١٣.٣ درصد، «خدمات آموزش» ١٦.١درصد، «خدمات بهداشت و مددکاری اجتماعی» ١٨.١ درصد و «خدمات سایر فعالیتهای خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی» ١٧.٥ درصد بوده و این در حالی است که شاخص گروه «خدمات تعمیر وسایل نقلیه موتوری، موتور سیکلت و کالاهای شخصی و خانگی» در سال ١٣٩٧ برابر با 357.1 بوده که نسبت به سال قبل ٢٣.٦درصد افزایش یافته است.
البته این در حالی است که بررسیها نشان از آن دارد که جریان تغییر قیمت در تولید برق نشان از افزایش تورم در این بخش دارد، آمارهای رسمی مرکز آمار از این حکایت دارد که شاخص کل قیمت تولیدکننده بخش برق، بر مبنای سال پایه ١٣٩٠، در سال ١٣٩٧ برابر با 126.24 بوده که نسبت به سال قبل ٤.٧٤ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که شاخص قیمت بخش برق در سال ١٣٩٦، حدود ١٣١.١ بود که در قیاس با سال قبل از آن ٨.٠٧ درصد کاهش داشت.
نگاه کلان آقای مدیر، وضعیت تهران چطور است؟
بیست و چهارمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در حالی امروز به کار خود پایان میدهد که اخبار متنوع، حواشی و حتی عصبانیت وزیر نسبت به اعلام زمان سهمیه بندی سوخت را به همراه داشت، در حاشیه برگزاری این نمایشگاه شهرام رضایی مدیر برنامهریزی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران از ظرفیت مازاد 50 درصدی برای پذیرش مشتری در جایگاههای CNG خبر داد. این خبر به شدت مناسب ارزیابی میشود زیرا هر زمان که نامی از CNG میآید ذهن مخاطب یاد صفهای طولانی سوختگیری میافتد اما نکته قابل توجه آن است که جناب مدیر میانگین ظرفیت تمام جایگاههای سوخت کشور را اعلام کرده و آنچنان اطلاعی از وضعیت جایگاههای سوخت شهری همچون تهران را ارائه نکرده و همچنان جایگاههای سوخت CNG تهران میزبان صفهای طولانی است.
خبری از گرانی نیست / نرخهای جدید فراموش شدند
چند روز دیگر ماه مبارک رمضان آغاز میشود، دولتها همواره برای این ماه برنامه توزیع کالاهای اساسی و نظارت دقیق را در دستور کار خود قرار میدهند، قیمت اقلام خوراکی از سال گذشته روند صعودی به خود گرفته که بررسی تورم اقلام خوراکی از فروردین ماه سال گذشته تا به امروز در حدود 50 درصد بوده است، حال با این شرایط دولت برای این ماه 30 هزار تن برنج 1123 هندی برای توزیع استانی مصوب شده که قیمت مصرفکننده آن کیلویی 7,400 تومان بوده و در بستهبندیهای 10 کیلوگرمی توزیع خواهد شد. همچنین برای شکر نیز 120 هزار تن برای مصارف صنف و صنعت و 20 هزار تن برای مصارف خانوار در نظر گرفته شده که به صورت فلهای و با قیمت کیلویی 3,400 تومان برای مصرفکنندگان در بخشهای مختلف عرضه خواهد شد.
همچنین برای روغن نباتی نیز به گونهای مصوب شده که 10 هزار تن با نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار برای صنف و صنعت و 20 هزار تن برای مصارف خانوار که 10 درصد پایینتر از نرخ مصوب خواهد بود، در نظر گرفته شده که به عنوان مثال یک حلب 16 کیلوگرمی برای مصارف صنف و صنعت 105 هزار تومان اعلام شده است. همچنین در زمینه گوشت مرغ 15 هزار تن به صورت گرم و به قیمت کیلویی 11 هزار و 500 تومان و 5000 تن گوشت مرغ منجمد به قیمت 10 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است که در استانها توزیع خواهد شد و این قیمتها، قیمت مصرفکننده است. همچنین برای گوشت قرمز 5000 تن پیشبینی کردهایم که قیمت یک کیلوگرم گوشت مخلوط منجمد را 31 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است.
در کنار این برنامهریزی مجتبی صفایی- نایب رئیس اتاق اصناف ایران از عدم افزایش قیمت کالاهای اساسی در ماه مبارک رمضان خبر داده و در پاسخ به این سوال که آیا قیمت اقلام پرمصرف ماه رمضان همچون آش، حلیم، زولبیا و بامیه تغییر میکند، گفت: با توجه به نرخ روز اقلام مصرفی، قیمتهای پیشنهادی به تمام کمیسیونهای نظارت ارجاع شده اما نرخ نهایی تا به این لحظه اعلام نشده و طی چند روز آینده قیمتهای نهایی اعلام خواهد شد.
دیوار دلالی کوتاه شد؟
در چند ماه اخیر قیمت بسیاری از کالاها روند صعودی به خود گرفت که بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که فعالیت دلالان در سایتهای پذیرنده آگهی بدون نظارت و کار کارشناسی بر افزایش قیمتها دامن زده است، از این بازارها که از فعالیت دلالان در فضای مجازی آسیب دیده بودند میتوان به بازار خودرو و مسکن اشاره کرد که به دنبال دستور مقامات قضائی به سایتهای اینترنتی قیمت غیرواقعی از آگهیهای خرید و فروش خودرو حذف شد که در این رابطه رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران از نزولی شدن قیمتها در بازار خودرو خبر میدهد.
آخرین نرخ ارز
امروز (14 اردیبهشت) بانکها هر دلار آمریکا را به قیمت 13 هزار و 936 تومان میخرند و قیمت خرید یورو نیز در شعب ارزی بانکها به 15 هزار و 616 تومان است. پس از کاهش قیمت ارز در روز گذشته، نرخ خرید دلار در بانکها امروز نسبت به هفته گذشته که 13 هزار و 742 تومان اعلام شده بود، افزایش داشته است.
امروز بانکها هر پوند انگلیس را نیز 18 هزار و 371 تومان خریداری میکنند. از سوی دیگر، قیمت ارز مسافرتی در بانکها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانکها 16 هزار و 402 تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود 16 هزار و 700 تومان میرسد. این در حالی است که نرخ خرید یورو در صرافیهای مجاز بانک مرکزی 16 هزار و 100 تومان و نرخ فروش آن 16 هزار و 200 تومان است که نسبت به چهارشنبه گذشته 200 تومان افزایش داشته است. این صرافیها همچنین امروز هر دلار آمریکا را 14 هزار و 250 تومان خریده و 14 هزار و 350 تومان میفروشند که قیمت دلار نیز افزایش 200 تومانی داشته است.