یزدها آش شولی را حدود 10 تا 11 صبح و برای باز شدن اشتهایشان میخورند، اما برای مردم دیگر شهرهایی که به تقلید از آنها شولی را طبخ میکنند، این آش یک پیشغذای خوش عطر و رنگ است.
در استان یزد شولی را با شلغم هم درست میکنند و در این مطلب طزر تهیه آش یزدی را با هر دو روش به شما آموزش میدهیم. اگر این آش را با چغندر یا شلغم آماده کنید رنگ آن به سبزی خواهد زد و اگر برای تهیهاش از لبو استفاده کنید، رنگ آشتان قرمز خواهد شد.
مواد لازم
- اُماج: یک پیمانه
- چغندر: دو عدد
- پیاز: دو عدد
- لپه خیسانده: نیم پیمانه
- عدس: یک پیمانه
- سبزی (تره، جعفری، برگ چغندر یا اسفناج): نیم کیلو
- سرکه: نیم پیمانه
- زردچوبه: دو قاشق چایخوری
- روغن: مقداری
- نعنا داغ، نمک و فلفل: مقداری
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان سوروک یزد
طرز تهیه آش شولی
برای تهیه این آش به مقداری اُماج نیاز دارید. اگر میخواهید اُماج را به شیوه یزدیها آماده کنید، باید مقداری آرد را در الک پهن کنید و سپس با دست خیس روی آردها آب بپاشید و بعد از چند لحظه آرد را الک کنید. اُماجها (گلولههای آرد) را کمی در آفتاب یا فرد گرم (اما خاموش) قرار دهید تا خود را بگیرند.
سه- چهار قاشق روغن را در یک قابلمه بزرگ روی آتش ملایم داغ کنید و پیاز ساطوری را در آن تفت دهید تا سرخ شود.
یک چهارم چغندر را نگینی خرد کنید و با زردچوبه روی پیاز داغ بریزید و چند دقیقه بچرخانید.
لپه و عدس را با 12 پیمانه آب و کمی نمک در همان قابلمه بریزید و منتظر جوش آمدن آب بمانید. سپس آتش را کم کنید، در قابلمه را ببندید و حدود یک ساعت به حبوبات و چغندر برای پخت فرصت دهید.
حالا آتش را کمی تند کنید و اُماجها را آرام آرام در قابلمه بریزید و با قاشق چوبی هم بزنید تا به هم نچسبند.
سبزی ساطوری و باقی چغندر نگینی را در قابلمه بریزید و آتش را ملایم کنید تا با قابلمه در باز جوش بزنند.
45 دقیقه بعد سرکه را اضافه کنید، نمک و فلفل را بپاشید و 15 دقیقه به پخت ادامه دهید.
آش شولی را با نعناعداغ تزیین کنید و وقت سرو کردن آن، سرکه را هم سر سفره بیاورید. برای طعمدار کردن شولی یزدی به جای سرکه از ربانار هم میتوانید استفاده کنید.
برای تهیه آش شولی با شلغم، از همین روش استفاده کنید، اما به جای چغندر، شلغم نگینی خرد شده را در آش بریزید. البته شلغم زودپزتر از چغندر است و به نیم ساعت کمتر برای خوب پختن نیاز دارد.