به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، دکترمحمد اقبال شاهد، در جریان بازدید هیئتی از استادان و دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه جی سی لاهور از مراکز علمی ایران، اظهار کرد: در ایالت پنجاب پاکستان بیشتر از سههزار استاد زبان و ادبیات فارسی وجود دارد و بیشتر از 60هزار دانشجو در مقطع لیسانس تحصیل میکنند. ایالت پنجاب از 425 دانشکده و 16 دانشگاه دولتی برخوردار است که دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیل میکنند.
او درباره رابطه فرهنگی بین ایران و پاکستان گفت: پاکستان و ایران دو کشور همسایه هستند که اشتراکات فرهنگی زیادی دارند و از سابقه تاریخی طولانیای برخوردارند. اگر تاریخ ادبیات فارسی را نگاه کنیم از زمانی که در ایران شعر سروده میشد، مناطق مختلف پاکستان هم در زمینه زبان و ادب فارسی فعالیت چشمگیری داشتند.
رئیس دانشگاه جی سی لاهور که به مولانا علاقه ویژهای دارد، اظهار میکند: «علامه محمد اقبال» مولانا را مرشد خود میداند و در نخستین اثر خود در مورد مولانا شعر میسُراید. نکته جالبتوجه این است که علامه اقبال که اشعار همه شاعران فارسی را مطالعه کرده، زبان فارسی را الگوی خود قرار میدهد.
او با تأکید بر اینکه «فرهنگ ایرانی در روح مردم پاکستان جریان دارد»، بیان کرد: سعدی، حافظ و مولانا شاعرانی هستند که نمیتوانیم از آنها دور شویم؛ چراکه ما از آنها الهام میگیریم و به دیوان برخی از این شاعران پارسیگو تفأل میزنیم. اخیراً هم افراد ادبدوست پاکستان رمان و داستانهای کوتاه فارسی را که رایج شدهاند، ترجمه میکنند.
اقبال شاهد با بیان اینکه «پاکستان بزرگترین مرکز زبان و ادبیات فارسی بعد از ایران است»، خاطرنشان کرد: پاکستان واژههای فارسی را به زبان اردو ترجمه میکند؛ چراکه علاقه پاکستانیها به زبان فارسی بینهایت زیاد است و زبان اردو دختر زیبای زبان فارسی است.
.