سرویس سبک زندگی: شکلات می تواند به تقویت سطوح انرژی پیش از ورزش، افزایش نیرو در زمان جلسات تمرینی شدید، و کاهش درد پس از انجام تمرینات ورزشی کمک کند. در ادامه این مطلب را به نقل از عصر ایران میخوانیم.
تعداد کمی از ما نیازمند دلیلی قانع کننده برای مصرف شکلات هستیم. عطر و طعم و توانایی بهبود خلق و خو، شکلات را به یکی از محبوبترین خوراکیهای جهان مبدل کرده است.
شکلات تلخ در مقایسه با شکلات شیری از فواید سلامت بیشتری بهره می برد و مصرف منظم آن میتواند به بهبود شرایط سلامت کلی انسان کمک کند. برای بهرهمندی از فواید سلامت شکلات تلخ مصرف نمونههایی که دارای 70 درصد یا بیشتر کاکائو هستند باید مد نظر قرار بگیرد. در ادامه با برخی از این فواید بیشتر آشنا میشویم.
پوستی سالمتر
مطالعات نشان دادهاند که مصرف شکلات سرشار از آنتی اکسیدان پوستی نرمتر که کمتر خشک میشود و مقاومت بیشتری در برابر آفتاب سوختگی دارد را شکل میدهد. به عنوان مثال، مطالعهای که در نشریه European Journal of Nutrition منتشر شد، نشان داد، مصرف مداوم کاکائو به مدت 12 هفته از دست دادن رطوبت پوست را به میزان 25 درصد کاهش میدهد، که بهترین خبر برای افرادی با پوست خشک است.
از دیگر فواید مصرف شکلات تلخ مواجهه کمتر با آفتاب سوختگی است. پژوهشگران بریتانیایی شرکت کنندگان حاضر در مطالعه را به دو گروه تقسیم کرده و طی 12 هفته به یک گروه شکلات تلخ و به گروه دیگر شکلات شیری دادند. در پایان مطالعه گروهی که شکلات تلخ مصرف کرده بودند، افزایش دو برابری محافظت در برابر پرتوهای فرابنفش را تجربه کردند و گروه دیگر هیچ سودی را شاهد نبودند.
کاکائو گردش خون به مویرگهایی که در لایه بالایی پوست قرار دارند را افزایش میدهد و رگهایی که برای جذب اکسیژن و مواد مغذی بهتر تجهیز شدهاند از پوست در برابر کم آبی و آفتاب سوختگی هر چه بهتر محافظت میکنند.
دندانهایی سالمتر
قند موجود در آبنباتهای شکلاتی است که پوسیدگی دندانها را موجب میشود، در شرایطی که کاکائو میتواند از آنها محافظت کند. پوست دانه کاکائو حاوی ترکیبات ضد باکتری است که از شکل گیری پلاک و بیوفیلمها پیشگیری میکند.
کاهش هوسهای غذایی و افزایش وزن
کاکائو سرشار از فیبر و پروتئین است. یک قالب شکلات تلخ استاندارد حاوی 4 گرم فیبر و 8 تا 9 گرم پروتئین است و یک قاشق غذاخوری از پودر کاکائو حاوی 4 گرم و یک گرم از هر کدام است. اما حقیقت جالب توجه دیگری درباره شکلات نیز وجود دارد: پژوهشگران هلندی طی مطالعهای دریافتند افرادی که تنها شکلات تلخ 85 درصد را بو کرده بودند کاهش اشتهای خود به نصف را گزارش کردند. بو کردن شکلات تلخ، تولید هورمونی ضد گرسنگی به نام گرلین را تحریک میکند و اثر آن برای حدود یک ساعت باقی میماند.
قلبی سالمتر
شکلات اغلب به واسطه محتوای کره کاکائو خود که سرشار از چربی اشباع است زیر سوال میرود. اما مشخص شده است همانند دیگر اشکال چربی اشباع، مانند روغن نارگیل، کره کاکائو میتواند برای انسان خوب باشد. یک سوم چربی موجود در کره کاکائو اسید استئاریک است، که کبد آن را به یک چربی غیر اشباع تک پیوندی به نام اسید اولئیک تبدیل میکند. اسید اولئیک سطوح کلسترول بد (LDL) را کاهش میدهد و سطوح کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهد.
همچنین، ترکیبات ضد التهاب موجود در کاکائو به مبارزه با التهاب عروقی مزمن کمک میکند، و انعطاف پذیری در رگهای خونی را افزایش میدهد و بر همین اساس، فشار خون را کاهش میدهد و از تجمع پلاکتها و گرفتگی دیواره رگها جلوگیری میکند که تمامی این موارد در بهبود سلامت قلب و پیشگیری از بیماری قلبی موثر هستند.
تمرکز بیشتر
مطالعات انجام گرفته بر اساس تصویربرداری MRI نشان دادهاند که مصرف شکلات گردش خون به سمت مغز را بهبود میبخشد که این شرایط میتواند توانایی شما برای تمرکز هر چه بهتر را افزایش دهد.
اضطراب کمتر
استرس موجب تولید هر چه بیشتر هورمون کورتیزول میشود که از عوارض جانبی آن میتوان به تحریک تجمع چربی شکمی یا احشایی، چربی که اطراف اندامها شکل میگیرد و میتواند به افسردگی و همچنین بیماری قلبی و سکته مغزی منجر شود، اشاره کرد.
مطالعهای که در سال 2009 انجام شد، نشان داد، افرادی که روزانه و به مدت دو هفته 40 گرم شکلات مصرف میکردند، در مقایسه با زمان آغاز مطالعه شاهد کاهش سطوح کورتیزول در بدن خود بودند. مطالعهای دیگر در سال 2010 که طی یک بازه زمانی 30 روزه انجام شد نیز نشان داد سطوح اضطراب در افرادی که روزانه کاکائو مصرف میکردند 10 درصد کمتر بوده و آنها خود را 10 درصد آرامتر از زمان آغاز مطالعه در نظر گرفتند.
ورزش موثرتر
شکلات میتواند به تقویت سطوح انرژی پیش از ورزش، افزایش نیرو در زمان جلسات تمرینی شدید، و کاهش درد پس از انجام تمرینات ورزشی کمک کند. کاتچینها و اپیکاتچینهای کاکائو که دو نوع آنتی اکسیدان محسوب میشوند، توانایی عضلات در جذب مواد مغذی تولیدکننده انرژی را افزایش میدهند. ترکیبات ضد التهابی موجود در کاکائو نیز در کاهش ادراک درد موثر هستند.