به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، اما فقط این موضوع نیست و مهارت عربستان سعودی در دروغگویی و دروغهای کاملا واضح درباره سطح ذخایر نفت، مازاد ظرفیت تولید و ارزش دو تریلیون دلاری شرکت آرامکو قطعا بهبود پیدا کرده است.
جدیدترین دروغ این کشور در مورد این که اوضاع پس از حملات هوایی به تاسیسات نفتی مرتب است و تولیدش به سرعت به وضعیت عادی بازخواهد گشت، نسبتا ظریف است. به گفته ریچارد مالینسون، تحلیلگر ارشد شرکت "انرژی اسپکتس"، اظهارات سعودیها ممکن است حاوی دروغهای مستقیمی نباشد اما کاملا نیز با حقیقت مطابق نیست.
به گفته منابع مختلف، زمینه برای جدیدترین دروغگویی سعودیها با حملات هوایی به تاسیسات پالایش عظیم نفت ابقیق و میدان نفتی خریص فراهم شد. این حملات باعث شد تولید 5.7 میلیون بشکه در روز نفت عربستان سعودی که معادل نیمی از تولید واقعی این کشور است متوقف شود نه آمار ظرفیت تولیدی که سعودیها در سالهای اخیر برای داشتن قدرت ژئوپلیتیکی بیشتر مدعی داشتن آن بودند و در نتیجه قیمت نفت بزرگترین افزایش قیمت یک روزه در سالهای اخیر را تجربه کرد.
قیمت نفت پس از این که سرمایهگذاران موسسهای به سودگیری از رشد قیمتها پرداختند و معاملهگران جوان به یاد آوردند که آمریکا میتواند از ذخایر استراتژیک عظیم خود برای حفظ عرضه بازار استفاده کند، کاهش پیدا کرد.
شماری از مسائل جالب از طرف عربستان سعودی با افزایش و کاهش قیمتهای نفت روی داد. نخستین موضوع این بود که مقامات بلندپایه عربستان سعودی درک واقعی از این که بازار نفت چگونه عمل میکند یا جزئیات صنعت نفت این کشور ندارند.
یک معامله گر نفتی باتجربه به اویل پرایس گفت: سابق بر این تصور میکردم سعودیها فکر میکنند ما معامله گران نفت احمق هستیم اما اخیرا پی بردم که آنها واقعا چیزی درباره صنعت نفت نمیدانند بنابراین آنها درک نمیکنند که سایر افراد واقعا میدانند آنها درباره چه صحبت میکنند و این امر یکی از دلایل تاخیر مرتب فروش سهام آرامکو بوده است.
جدا از مسئله فروش آرامکو، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی پس از حملات گفت: این کشور قصد دارد ظرفیت تولید خود را تا پایان سپتامبر به 11 میلیون بشکه در روز و تا پایان اکتبر به 12 میلیون بشکه در روز احیا کند.
به گفته مالینسون، وی درباره ظرفیت و سپس درباره عرضه به بازار صحبت کرد زیرا این عباراتی هستند که سعودیها مایلند بکار ببرند تا از صحبت درباره تولید واقعی خودداری کنند زیرا ظرفیت و عرضه و همین طور تولید واقعی در چاههای نفت یکسان نیستند. آنچه که سعودیها تلاش میکنند با عدم برملا کردن تصویر واقعی انجام دهند، حمایت از وجههشان به عنوان یک تامین کننده نفت قابل اطمینان به خصوص نزد مشتریان بزرگ در آسیا است.
عربستان سعودی به مدت چندین دهه ادعا کرده که مازاد ظرفیت تولید بین دو تا 2.5 میلیون بشکه در روز دارد و با توجه به این که میانگین تولید این کشور کمتر از 10 میلیون بشکه در روز بوده است، مجموع ظرفیت تولیدش 12 تا 12.5 میلیون بشکه در روز است. با این حال این سطح تولید هرگز امتحان نشد و بالاترین سطح تولیدی که این کشور داشت، بیش از 11 میلیون بشکه در روز در نوامبر سال گذشته بود.
بعلاوه اگر سعودیها ظرفیت تولید نزدیک 12 میلیون بشکه در روز داشتند زمانی که در سال 2014 جنگ قیمت نفت را علیه تولیدکنندگان شیل آمریکا آغاز کردند، استفاده میکردند اما تنها موفق شدند حدود 10 میلیون بشکه در روز نفت تولید کنند و در فاصله سال 2014 تا 2016 تنها به مدت یک ماه موفق شدند 10.5 میلیون بشکه در روز نفت تولید کنند.
بعلاوه آژانس بینالمللی انرژی مازاد ظرفیت تولید را به عنوان تولیدی تعریف کرده که ظرف مدت 30 روز میتواند راهاندازی شده و حداقل به مدت 90 روز ادامه پیدا کند در حالی که عربستان سعودی اعلام کرده که 90 روز زمان نیاز دارد تا سکوهای حفاری را برای حفر چاههای جدید و افزایش تولید به 12 یا 12.5 میلیون بشکه در روز جابجا کند. بسیاری از بازیگران بازار نفت اکنون باور ندارند که عربستان سعودی حدود دو میلیون بشکه در روز مازاد ظرفیت تولید دارد و برعکس بسیاری از آنها تصور میکنند که سعودیها حدود 0.5 تا یک میلیون بشکه در روز مازاد ظرفیت تولید دارند.
ظرفیت تولید واقعی عربستان سعودی هر چه که باشد، هیچ ارزیابی درستی درباره این که چه مدت طول خواهد کشید تا به سطح ظرفیت تولید عادی بازگردد وجود ندارد. تحلیلگر انرژی اسپکتس در این باره گفت: مهندسانی که ما با آنها پس از این حادثه صحبت کردیم اظهار کردند که چند هفته طول خواهد کشید تا میزان صدمات ارزیابی شوند در حالی که مقامات سعودی چند روز بعد با اعلام صدمات وارده، برای احیای ظرفیت تولید یک برنامه زمانی مشخص اعلام کردند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در این بین عربستان سعودی به شماری از مشتریان نفت سبک و فوق سبک این کشور که تولید آنها بر اثر حملات اخیر مختل شده است اعلام کرده که به جای گریدهای نفتی عرب لایت و عرب اکسترا لایت، به آنها گرید عرب میدیوم یا عرب هوی فراهم خواهد کرد. شرکت آرامکو به بعضی از پالایشگاهها اعلام کرده که نمیتواند نفت عرب اکسترا لایت که سفارش دادهاند را تامین کند و در عوض گرید عرب هوی را برای بارگیری در سپتامبر عرضه خواهد کرد. تدبیر دیگری که سعودیها بکار گرفتهاند اما آن را تکذیب کردهاند و با این حال منابع بازرگانی متعدد و منابع وزارت نفت عراق تایید کردهاند، تلاش برای خرید نفت از عراق بوده است.