«امیر حقرنجبر»، مدیرعامل استارتاپ «ایران رنتر» در گفتگو با دیجیاتو خبر داد که «فینووا»، نهاد سرمایهگذاری شرکت تجارت الکترونیک «ارتباط فردا»، در این استارتاپ سرمایهگذاری کرده است. اگرچه او رقم دقیق این جذب سرمایه را اعلام نمیکند اما عقیده دارد که این سرمایهگذاری، «بزرگترین جذب سرمایهی یک استارتاپ در حوزه فینتک در ایران بوده است»؛ عقیدهای که «آرین افشار»، مدیرعامل فینووا نیز در گفتگو با دیجیاتو آن را تایید میکند.
در این میان ایران رنتر یا فینووا رقم دقیق این سرمایهگذاری را اعلام نکردهاند. اما مدیرعامل ایران رنتر به دیجیاتو میگوید که استدلال این شرکت از به کار بردن عبارت «بزرگترین سرمایهگذاری در حوزه فین تک»، این بوده است که بیشتر سرمایهگذاریها در استارتاپهای فینتک «کمتر از 10 میلیارد تومان» بودهاند.
مدیرعامل ایران رنتر در خصوص چگونگی و چرایی انتخاب شرکت ارتباط فردا و فینووا، تاکید میکند که در ماههای گذشته، این استارتاپ مذاکراتی با سرمایهگذاران مختلف داشته داشته اما دلیل انتخاب شرکت ارتباط فردا و بازوی سرمایهگذاری آن یعنی فینووا، زنجیرهی ارزش و نگرش ارتباط فردا به موضوع بانکداری دیجیتال و نوآوری باز بوده است. او در پاسخ به این سوال که جذب سرمایه، صرف چه مواردی خواهد شد، به دیجیاتو میگوید: «ما در مجموع روی 2 موضوع تاکید ویژه داریم. یکی افزایش تامین مالی و دیگری مدیریت ریسک. تا جای ممکن میخواهیم از تکنولوژی و یادگیری ماشین بهره بگیریم تا بتوانیم ریسک را مدیریت کنیم. این مسئله نیاز به تیم دیتا و فنی مناسب دارد.»
حق رنجبر میگوید ایران رنتر امروز در حال همکاری با بیشتر از 500 فروشگاه اینترنتی است و یکی دیگر از برنامههای اصلی این شرکت پس از جذب سرمایه، همکاری با فروشگاههای جدید است. از سوی دیگر «درگاه اعتباری» و «کارت اعتباری مجازی»، دو محصول جدیدی هستند که این شرکت میگوید در سال آینده میخواهد آنها را عرضه کند:
«تا امروز مشتریان ایران رنتر توسط کد تخفیف صد درصدی از فروشگاهها خرید میکردند. این روش، برای ما ایدهآل نبود و میخواستیم نحوه خرید از فروشگاهها را تغییر دهیم. برای اینکار 2 راهحل وجود دارد. یکی درگاه اعتباری است که در صورت استفاده از آن، از اعتبار ایران رنتر کاربر کسر میشود. درگاههای اعتباری در همه فروشگاههای همکار ما تعبیه میشود و مشتریان میتوانند از آنها استفاده کنند. اما راهکار بعدی، کارت اعتباری مجازی است، که آن هم روشی برای خرید از فروشگاههاست. به این شکل که هر کاربر، یک کارت اعتباری دارد -که حسابی پشت آن نیست- و کاربر میتواند با استفاده از آن، از فروشگاههایی که با ما همکاری میکنند خرید کند.»
او تاکید میکند که کارت اعتباری مجازی، یک محصول پیچیده است که تاکنون این استارتاپ برای عرضهاش تلاش زیادی کرده و امیدوار است در سال 99، عرضه شود: «تصور ما این است که با عرضه این محصول، اتفاق مهمی در صنعت بانکی و اعتباری میافتد.»
حق رنجبر در پاسخ به این سوال که این دو محصول از نظر حقوقی و قوانین سختگیرانه ایران در حوزه مالی، آیا بدون مشکل میتوانند به دست کاربر برسند یا خیر، میگوید: «برای درگاه اعتباری قطعاً مشکل حقوقی نخواهیم داشت. از طرفی کارت اعتباری مجازی، یک محصول کاملاً جدید است که البته حالت چرخشی ندارد. در واقع، اعتباری وجود دارد که شخص میتواند یکبار از آن استفاده کند؛ مثل یک وام. اما واقعیت این است که ما در حال ورود به حوزهای جدید هستیم و ممکن است با چالشهای تازهای روبهرو شویم، که البته تلاش میکنیم آنها را نیز حل کنیم.»
اما در این میان، انتقادی که عدهای به ایرانرنتر داشتهاند، بازی کردن در زمینی بوده که خودش -دست کم در ایران- ساخته است. در واقع نداشتن مجوز از نهاد یا رگولاتور مالی یکی از نگرانیهایی بوده که مطرح شده است. حال برنامهی ایران رنتر با این جذب سرمایه و بزرگتر شدن، برای فعالیت زیر سایه قانون چیست؟ حق رنجبر در پاسخ به این مسئله اشاره میکند که در تمام دنیا، استارتاپهای لندتک با مسائل قانونی مواجه شدهاند:
«ایران رنتر در سال جاری مسائل و مشکلات زیادی داشت که بسیاری از آنها را برطرف کرد. اکنون از طریق معاونت فناوریهای نوین بانک مرکزی و انجمن فینتک ایران، در حال پیشبرد «آییننامهی تسهیلات یاری» هستیم تا نهتنها ایران رنتر بتواند در این چارچوب فعالیت کند، بلکه در آینده هم استارتاپهای لندتک از این چارچوب استفاده کنند. واقعیت این است که فشار اولیه به ما وارد شد، اما خروجی این مسئله در حال تبدیل شدن به آیین نامهی تسهیلات یاری است و قطعاً در آیندهای نزدیک، دهها استارتاپ دیگر وارد این حوزه خواهند شد.»
او همچنین در پاسخ به این مسئله که رشد مشتریان ایران رنتر در یک سال اخیر چگونه بوده است، میگوید: «تقاضای کاربران برای استفاده از خدمات ما بالاست و در بسیاری اوقات صف داریم. معمولاً بالای 3 هزار نفر در صف دریافت تسهیلات ایران رنتر قرار دارند. دلیل این موضوع این است که ایران رنتر، تنها جایی است که در ایران وام بدون ضمانت میدهد که در ایران مانند طلاست. به همین دلیل تقاضا بالاست و ما مجبور به بستن ثبت سفارش میشویم؛ موضوعی که باعث شده عدهای به ما انتقاد داشته باشند. اما واقعاً در این حجم تقاضای وحشتناک مجبوریم محدودیت در جذب داشته باشیم تا بتوانیم پاسخ مناسبی به مشتریان بدهیم. درخواست بالاست اما برآورد ما این است که تا پایان سال، 40 هزار وام خواهیم داد.»
از سوی دیگر «آرین افشار»، مدیرعامل فینووا نیز در گفتگو با دیجیاتو اعلام میکند که فینووا به عنوان نهاد سرمایهگذاری ارتباط فردا، این سرمایهگذاری را روی ایران رنتر انجام داده و با توجه به رشدی که ایران رنتر در یک سال اخیر داشته، این استارتاپ یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری بوده است: «باتوجه به اینکه ما در حوزههای مختلف فین تک سرمایهگذاری میکنیم، و از طرفی حوزه وام دهی یا P2P lending یکی از حوزههای در حال رشد است، ایران رنتر یکی از گزینههای سرمایهگذاری ما بود و بعد از انجام مذاکرات، این سرمایهگذاری نهایی و اجرایی شد.»
افشار اعتقاد دارد امکانات فینووا میتواند باعث شود که ایران رنتر در آینده رشدی چند برابری را تجربه کند: «با توجه به حجم سرمایهگذاری که انجام شده، که به عقیده ما بزرگترین سرمایهگذاری حوزه فین تک در یک استارتاپ ایرانی است، تصویری که از ایران رنتر در آینده خواهیم دید این خواهد بود که افراد به دنبال وامهای خُرد، با سرعت بیشتری میتوانند جذب منابع مالی کنند. این مسئله باعث میشود تا فرآیند خرید اقساطی مردم از فروشگاههای اینترنتی با سرعت و سادگی بیشتری انجام شود.»