سرویس سبک زندگی فردا: با انجام کارهای سادهای میتوان هضم غذا را آسان تر و بهتر کرد. این کارها در جلوگیری از نفخ، سوزش سردل و دیگر مشکلات گوارشی کمک کننده هستند. به نقل از آشپزباشی این مطلب را بخوانید.
1. از مواد غذایی گیاهی استفاده کنید
غذاهای گیاهی فیبر بالایی دارند. فیبرها علاوه بر فوائد بسیاری که دارند، به ایجاد حس سیری نیز کمک میکنند. غذاهایی مانند سبزیجات، میوه ها، آجیل و دانه ها، غلات کامل و حبوبات. توصیه میشود مقدار فیبر مصرفی را به تدریج اضافه کنید و همچنین میزان آب را نیز به نسبت فیبر افزایش دهید. آب بهترین دوست فیبر میباشد. فیبر، آب را جذب کرده و به جلوگیری از کرامپ و گاز کمک میکند.
2. سوپ میل کنید
آب و مایعاتی مانند سوپ، آب گوشت و آب میوهها به عبور آسانتر مواد غذایی از سیستم گوارشی کمک میکنند. اگر به سوپ علاقه ندارید، از چایهای گیاهی یا آب به همراه خیار یا یک برش لیمو استفاده کنید. اما از مصرف الکل (به علت دهیدراته کردن بدن) یا مقدار زیادی کافئین (به علت تحریک زیاد دستگاه گوارش) اجتناب کنید. اگر از طرفداران نوشابههای گازدار هستید، بهخاطر داشته باشید که این نوع نوشیدنی ها، اسید معده را افزایش داده و در بعضی افراد موجب سوزش سردل میشوند.
3. تعداد وعدههای غذایی را افزایش دهید
غذا را در مقادیر کمتر و به آهستگی میل کنید. غذا را بهطور کامل جویده تا کار سیستم گوارشی را راحتتر کنید.
4. فعال باشید
آیا کاری وجود دارد که ورزش نتواند برای شما انجام دهد؟ لیست فوائد ورزش کردن در حال گسترش است. شما در گذشته میدانستید که ورزش برای سلامت قلب و تناسب اندام مفید است، اما این نکته را هم بدانید که فعالیت بدنی باعث هضم آسانتر غذا نیز میشود. البته باید به زمان مناسب نیز توجه داشت. ورزش کردن درست پس از صرف غذا باعث مشکلاتی در هضم میشود؛ بنابراین ورزش را به قبل از صرف غذا یا حداقل 1 ساعت پس از آن موکول کنید.
5. از باکتریهای مفید استفاده کنید
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که در دستگاه گوارش وجود دارند. آنها در ماست و مواد غذایی تخمیر شده نیز وجود دارند و به هضم غذا کمک میکنند. همچنین میتوان از مکمل آنها نیز استفاده کرد.
6. از غذاهای کم چرب استفاده کنید
چربیها مدت زمان بیشتری در سیستم گوارشی باقی مانده و هضم سخت تری دارند. احساس پری شکم و سوزش پس از یک وعده غذایی پرچرب و حجیم تجربه میشود. مصرف غذاهای پرچرب مانند چیپس و انواع برگرها را کاهش دهید و بهجای آنها از گوشت لخم و ماهی استفاده کنید. همچنین سعی کنید غذاها را به صورت آب پز یا کبابی تهیه کنید.
7. به عکس العمل ناشی از مصرف غذا توجه کنید
به مواد غذایی که باعث احساس ناراحتی در معده میشوند توجه کنید. نوع ماده غذایی و احساس ناشی از مصرف آن را یادداشت کرده تا در نوبت بعدی به خاطر داشته باشید. در بعضی افراد با مصرف مواد غذایی اسیدی مانند گوجه فرنگی یا مرکبات، سوزش سردل ایجاد میشود. برای بعضی دیگر، گندم، پیاز یا لبنیات باعث ایجاد مشکلات گوارشی میشود. مصرف غذاهای ادویه دار یکی از رایجترین علل سوزش سردل، معده درد یا اسهال میباشد؛ بنابراین این افراد باید از مصرف غذاهای پرادویه بپرهیزند. کشیدن سیگار باعث اختلال در هضم میشود. این دلیل را نیز به لیست دلایل ترک سیگار اضافه کنید.
8. استرس خود را کنترل کنید
استرس بر تمام بدن از جمله سیستم گوارش تاثیر دارد. در مواردی که نمیتوان از استرس اجتناب کرد، روش هایی را برای آرام کردن خود پیدا کنید. میتوانید از مشاوره با یک روانشناس یا شرکت در کلاسهای مدیریت استرس بهره بگیرید. برای هضم بهتر غذا، هرچه در توان دارید برای کنترل استرس خود بهکار بگیرید.
9. با یک پزشک مشورت کنید
بعضی داروها یا بیماریها با هضم مناسب غذا تداخل دارند. اگر دیگر مشکلات را غیر محتمل میدانید و همچنان با مشکلات گوارشی درگیر هستید، به پزشک مراجعه کنید. لیستی از داروهای مصرفی خود تهیه کنید. این کار به تشخیص علت مشکل کمک میکند.