دوربین تلفن همراه که تمام عکس ها را شطرنجی می کند، فراموش کنید و به فکر خرید یک دوربین دیجیتال باشید؛ با وجود اطلاعات وسیعی که در این زمینه موجود است، ممکن است شما سردرگم شوید و ندانید که از کجا باید شروع کرد. با آگاهی از اینکه چه نوع دوربینی می خواهید و مورد استفاده آن چیست، خیلی راحت تر میتوانید دوربین مورد علاقه خود را پیدا کنید. در این قسمت یکسری نکات اساسی را ذکر کرده ایم تا با مراجعه به آنها راحت تر بتوانید به نوع و مدل مورد علاقه خود دست پیدا کنید.
یکی از مهمترین مراحل اولیه که باید در راه خرید دوربین رعایت شود عبارت است از: چگونه می خواهید از دوربین استفاده کنید، چه در زمان حال چه در آینده؟ ایا میخواهید گاه گاهی فقط در برنامه های دسته جمعی و مهمانی ها عکاسی کنید؟ عکاسیهای online انجام دهید؟ دوست دارید عکاسی را به عنوان یک سرگرمی غیر جدی دنبال کنید؟ و یا علاقمند هستید آنرا به طور حرفه ای دنبال کنید؟ تفاوت میان هر یک از پاسخ ها برای شما چندین هزار تومان اختلاف حساب در بر دارد. پس با دقت کامل پاسخ دهید.
اما پیش از شروع هر کار، بگذارید در ابتدا چند مفهموم اولیه را برایتان توضیح دهیم تا با تسلط کامل نسبت به خرید دوربین مورد علاقه خود اقدام کنید.
فهرست واژگان
Autofocus (AF): با دارا بودن این قابلیت دوربین به طور اتوماتیک فاصله کانونی را بر روی تصویر مورد نظر، مشخص می کند.
Card: یکی از منابع ذخیره کننده یا همان حافظه اصلی دوربین است که برای ذخیره عکس و فیلم از ان استفاده می شود که شامل انواع و مارک های مختلفی از جمله: Compact flash, Memory stick, Multi media card (MMC), Secure digital(SD), Smart media و XD-picture card می باشد.
Digital zoom: قابلیت بزرگ نمایی تصاویر، چندین برابر اندازه معمولی تصویر است. این امکان در جای خود مفید است، اما اگر بخواهید بیش از اندازه بر روی یک تصویر زوم کرده و آنرا بزرگ کنید، تصویر کیفیت اولیه خود را از دست می دهد.
JPEG: این کلمه مخفف Joint Photographic Experts Group می باشد که به معنای تبدیل به فرمت های گوناگون است. شاید به نظر پیچیده بیاید، اما یک فرمت مخصوص برای تراک عکس ها می باشد. این نوع فرمت بهترین فرم ذخیره کردن عکس های دیجیتالی می باشد.
LCD: مخفف کلمه Liquid Crystal Display که همان صفحه نمایش سیلیکونی است که در پشت دوربین قرار گرفته است. بیشتر افراد ترجیح می دهند صفحه نمایش آنها از قابلیت چرخشی و تنظیم خودکار برخوردار باشد.
Lag Time: این کلید بین دکمه عکس گرفتن و زمان عکس گرفتن واقعی، فاصله می اندازد.
Optical Zoom: این قابلیت منطقه دید شما را بزرگ می کند. لنزهای دوربین میتوانند از 35 میلی متر به بالا درشت نمایی داشته باشند ( بسته به نوع دوربین، این عدد افزایش پیدا می کند. بزرگنمایی 3× چیزی در حدود 105 میلی متر می شود)
Pixel: کوچترین جزء سازنده تصویر است. عموما هر چه قابلیت تصویر برداری دوربین بالاتر باشد، کیفیت بهتر است. کارخانه ها، لیست تعداد پیکسل های خود را از میلیون به بالا تنظیم می کنند؛ این رقم گاهی تا مگا پیکسل نیز ادامه پیدا می کند.
Resolution: تنظیمی که مقدار پیکسل های موجود در تصویر را برایتان محاسبه میکند. هر چه رزولوشن بالاتر باشد، تصویر مرغوب تر خواهد بود، و نتیجتا فضای بیشتری را بر روی کارت حافظه اشغال می کند.
SLR: مخفف Single Lens Reflex است که همان رفلکس تک لنزی است. دوربین هایی که به این کاربری مجهز باشند، قابلیت ها و امکانات بیشتری را به مصرف کننده ارائه می دهند. اما بالطبع باید بهای آن را نیز بپردازید! اگر بخواهید یکی از انواع مرغوب آنها را خریداری کنید باید در حدود 400 هزار تومان هزینه صرف کنید.
ظاهر چندان مهم نیست
— باید به دنبال چه مدلی باشم؟
برای خرید یک دوربین با کیفیت، نباید تنها به ظاهر آن اهمیت دهید، کارایی و کیفیت اهمیت بیشتری نسبت به ظاهر دارند. مطمئن شوید که به راحتی می توانید آنرا کنترل کنید، وزن آن سبک است و منوهای آن ساده بوده و به راحتی می توانید از آن استفاده کنید. برای تست کارایی نیز ببینید که شروع عملکرد اولیه آن تا چه حد به طول می انجامد، و همچنین چه مدت زمانی باید صرف شود تا دوربین مجددا آماده عکس برداری شود. اما شما باید چه نوع دوربینی را برای تست کردن انتخاب کنید؟
برای تازه کارها چندین مدل مختلف وجود دارد. می توانند از انواع:Kodak Easy share V530, Canon Power Shot A610, HP Photo smart R817, Fuji film fine Pix F10, و Casio Exilim Ex-z57 یکی را انتخاب کنید. دوربین های ذکر شده مبلغی در حدود 250 هزار تومان هزینه در بر دارند. عکس های با کیفیتی می گیرند و گزینه های بی شماری دارند تا سر شما را به اندازه کافی مشغول نگه دارند.
دوربین من باید چند مگا پیکسلی باشد؟
اگرچه ظاهر دوربین چندان مهم نیست، اما قابلیت تصویر برداری دوربین از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بگذارید در مورد کیفیت تصویر صحبت کنیم. تعداد مگا پیکسل، یکی از خصیصیه هایی است که هر فروشنده ای برای عرضه محصولات خود به مشتری اشاره مستقیمی به آن دارد. و همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره شد، هر چه شماره آن بالاتر باشد، بهتر است. تازه کارها و کسانی که قصد دارند به طور تفریحی از دوربین استفاده کنند، هیچ مشکلی برای پیدا کردن دوربین های 4 مگا پیکسلی ندارند، امروزه قیمت دوربین های 5 تا 6 مگا پیکسلی نیز کاهش پیدا کرده و تقریبا با انواع 4 مگا پیکسلی خود تفاوت قیمت چندانی ندارند.
اگر بخواهید عکس خود را Online بگذارید و یا بر روی دیسکت برزید، دوربین های 4 مگا پیسکلی به اندازه کافی می توانند نیازهای شما را مرتفع سازند. اگر می خواهید عکس ها را ادیت کنید، حجمشان را افزایش دهید و یا از روی انها پرینت بگیرید، 4 یا 5 (و یا حتی بیشتر) می تواند برای شما مناسب تر باشد. فقط باید مراقب باشید برای مگا پیکسل بالاتر پول های خود را بیهوده خرج نکنید.
بزرگنمایی دیجیتالی تا چه حد اهمیت دارد؟
حال نوبت به بزرگ نمایی دیجیتالی می رسد. چیز جالبی است، نه؟ شما می توانید بر روی یک تصویر زوم کنید و آنها را تا حدی که زوم اپتیکال اجازه می دهد، نزدیک تر ساخته و بزرگتر کنید. آیا چون بزرگنمایی، دیجیتالی است برای زوم کردن هیچ محدودیتی وجود ندارد؟ نه. اینطور نیست؛ اگر میزان زوم دیجیتالی را بیشتر از حد زوم اپتیکال افزایش دهید، تصویر کیفیت اولیه خود را از دست می دهد. بزرگنمایی دیجیتالی، پیکسل ها را بزرگ می کند؛ چیز زیادی به عکس شما اضافه نمی کند. دوربینی با زوم 2× و یا بالاتر خریداری کنید. در زمان عکس برداری، بزرگنمایی دیجیتالی را خاموش کنید و تا انجا که می توانید دوربین را به تصویر نزدیک تر کنید. به خاطر داشته باشید که زوم دیجیتال صرفا یک نوع قابلیت اضافه است.
در مورد LCD چه پیشنهادی دارید؟
صفحه نمایش چندین کار متفاوت انجام می دهد. فهرست و گزینه های گوناگون را نمایش می دهد، همچنین عملکرد دوربین و عکس های گرفته شده را نیز نمایش می دهد. در حقیقت بسیاری از دوربین ها، صفحه نمایش کوچکی دارند. اما دوربینی را تصور کنید که LCD آن به اندازه کافی بزرگ باشد و شما بتوانید تمام فعالیت های انجام شده بر روی آنرا ببینید، به راحتی در موقع خرید بتوانید آنرا تست کنید، و تصاویر در مقابل نور خورشید به آسانی قابل رویت باشند ( از فروشنده در این مورد اطلاعات بیشتری بخواهید) فقط یک نکته باقی ماند و آن این است که هر چه صفحه نمایش بزرگتر باشد، دوربین باتری بیشتری مصرف می کند.
نورهای کمکی
اگر بودجه شما اجازه می دهد، می توانید از دوربین هایی استفاده کنید که دارای نورهای کمکی هستند، شما می توانید با به کارگیری این قابلیت از تاریک ترین مناظر عکس برداری نمایید.
صدا و تصویر
انتخاب خود را تنها به قابلیت های صوتی و تصویری دوربین محدود نکنید. به خاطر داشته باشید که این ویژگی ها مقدار زیادی از باتری و حافظه دوربین شما را پر میکنند؛ و کیفیت فیلم هایی که از این طریق گرفته می شود، به اندازه فیلمی که با دوربین فیلم برداری گرفته می شود، نیست. داشتن فیلم بر روی دوربین عکسبرداری خوب است، اما به هر حال استفاده از این قابلیت شما را در مضیقه قرار داده و دارای محدودیت هایی می باشد. ( مگر اینکه یک هنرپیشه باشید و بخواهید فیلم های خانگی تان را ضبط کنید.)
ضد آب بودن
آیا با خرید دوربین ضد آب، شما پول های خود را هدر می دهید؟ تا اینجا ضرورتی به انجام این کار نیست، فقط زمانی که بخواهید در کنار آب و یا در زیر باران از آن استفاده کنید، باید انواع ضد آب را خریداری کنید. همان محفظه های قدیمی نیز (که قیمت آنها نسبت به اواع جدید ارزانتر است) کار مشابه را انجام داده و به اندازه کافی از دوربین در برابر آب محافظت می کنند.
زمانی که به این امکانات مجهز شدید، می توانید از فروشنده تقاضای وسایل جانبی نیز بکنید؛ البته اگر از یک مغازه بزرگ در حال خرید هستید، بهتر است این کار را انجام ندهید چراکه آنها شما را منحرف می کنند و مجبور می شوید چیزی را خریداری کنید که اصلا نیازی به آن ندارید و هزینه های گزافی صرف کنید.
و حالا وسایل جانبی
همه ما در هنگام خرید، ممکن است از سوی فروشندگان تا حدی گمراه شویم. هوشیاری خود را حفظ کنید؛ اما به هر حال شما نیاز به تهیه چند وسیله اضافی نیز دارید.
باتری های قابل شارژ
مصرف باتری در دوربین های دیجیتالی بالاست. اگر بخواهید به تنهایی به باتری های مصرف شدنی اکتفا کنید، هم برایتان پر خرج است و هم برای محیط زیست مضر میباشد. اگر یک جفت از آنها را داشته باشید می توانید در روز مبادا از آنها استفاده کنید، اما در این مرحله مصرف باتری های شارژی یک باید است. می توانید از بین باتری های یونی و یا متال هیبریدی یکی را انتخاب کنید. به تازگی برخی از باتری ها نیز به بازار عرضه شده اند که مخصوص مدل های خاصی از دوربین ها هستند و ممکن است استفاده از آنها شما را دچار مشکل کند.
کارت حافظه جانبی
مطمئن شوید که دوربین شما قابلیت تعویض کارت های حافظه را داراست و سعی کنید همیشه یک کارت حافظه جانبی با ظرفیت بالا با خود حمل کنید. هر کارت، فرمت خاص خود را دارد و کارت های X-D امروزه کمیاب تر شده اند. ما پیشنهاد می کنیم که یک کارت با ظرفیت بالا خریداری کنید تا مکمل حافظه پایین اصلی دوربین باشد. آنگاه می توانید بدون نگرانی از کمبود حافظه، عکس هایی با رزولوشن بالاتر و در نتیجه با کیفیت تر بگیرید. فلاپی و Cd برای مصرف در کامپیوتر مفید هستن، اما شما در دوربین خود نمی توانید از آنها استفاده کنید و همچنین ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات در آنها پایین است، بنابراین استفاده از کارتهای حافظه جانبی ضروری است.
نرم افزار ویرایشگر ( Editing software)
دوربین شما باید مجهز به نرم افزاری باشد که به شما امکان ویرایش نسبی عکس ها را بدهد. برای انتخاب می توانید چیزی شبیه به نرم افزار Digital Image Suitو یا Adobe Photoshop Elements استفاده کنید. این نرم افزارها مقرون به صرفه بوده، امکانات بی نظیری را در اختیار شما قرار می دهند، و کاری می کنند تا عکس های یک آماتور، مانند یک حرفه ای جلوه کنند. این نرم افزار به شما در زیبا کردن عکس ها کمک می کند و می توانند مانند یک وکیل خوب (و نه عالی) عمل می کنند و بسیاری از معایب را در چشم دیگران پاک می کنند، اما همانطور که می دانید قتل عمد هیچ گاه از بین نمی رود!
عکسبرداری مطلوب
شما می توانید در حدود 100 هزار تا 1 میلیون تومان بر روی یک دوربین دیجیتال هزینه صرف کنید. اما اگر ندانید دوربین را برای چه کاری می خواهید، در هر حال پولتان را دور ریخته اید. زمانی که دریافتید چه نوع دوربینی مکمل نیازتان است، می توانید بهترین استفاده را از آن بکنید و زیباترین عکس ها را بگیرید .