گروه سیاست سایت فردا: روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«وطن امروز» با انتقاداتی تند و صریح به دولت، آن را «چک برگشتی» توصیف کرده و معتقد است که اصلاحطلبان به عنوان حامیان دولت، مسبب وضع موجود هستند و اکنون نمیتوانند از این مسئولیت شانه خالی کنند. ایرن روزنامه در گزارش خود با عنوان «مقصران وضع موجود» مینویسد: «عقد اخوت اصلاحطلبان با روحانی و همسرنوشت بودن آنها در عرصه سیاست تبدیل به یکی از مهمترین چالشهای این جریان در سالهای اخیر شده است. آنها که زمانی نامزد خود را در مقدم حضور انتخاباتی سال 92 روحانی قربانی کردند و 4 سال بعد نیز خود را «ضامن» عملکرد روحانی خواندند، حالا در غروب دولت روحانی و عصر دلار 30 هزار تومانی تمایل چندانی به تعریف شدن ذیل عملکردهای آن ندارند.»
وطن امروز در گزارش دیگری به انتقاد صریح وزیر بهداشت از بیتوجهی به پیشنهادهای ارائهشده برای مهار کرونا پرداخته و با تیتر «ناگفتهها را میگویم» به تهدیداتر اخیر او اشاره کرده و مینویسد: «عدم اجرای برنامههای مقابله با کرونا توسط مسؤولان و به دنبال آن افزایش آمار مرگومیر روزانه کرونا و رکوردشکنیهای پیاپی آن، سعید نمکی، وزیر بهداشت را عصبانی کرده است. وی فقط به خاطر عدم رعایت مسائل بهداشتی توسط مردم و عدم استفاده آنان از ماسک ناراضی نیست، بلکه عدم اجرای برنامههای مقابله با کرونا توسط مسؤولان هم موجب شده وی لب به اعتراض بگشاید. به همین علت در ادامه اظهارات خود تهدید کرد مسببان وضع فعلی را رسوا خواهد کرد: «اگر روزی قرار باشد عدم توفیق در مدیریت اپیدمی را به حساب وزارت بهداشت بنویسند، دهانم باز خواهد شد و خواهم گفت چه کسانی چه کردند. اجازه نمیدهم خون شهدای سلامت پایمال دغدغههای دیگر شود».
«اعتماد» نیز به اظهارات اخیر نمکی پرداخته و دلایل رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم را نیز تحلیل میکند. این روزنامه اصلاحطلب در گزارشی با عنوان «پرسه مرگ در خیابانها» مینویسد: «ضربه دیدن اعتماد و امیدعمومی دلیل کم بودن سطح رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور است».
اعتماد ماجرای منتفی شدن استیضاح روحانی در مجلس را نیز با عنوان «ختم موقت یک غائله» پوشش داده است. در این گزارش آمده است: «از قرار معلوم عزم مجلس برای خارج کردن طرح استیضاح رییسجمهوری و البته سوال از حسن روحانی از دستورکار خود جدی است و احتمالا همین مساله سبب شده تا پایداریها دوباره توپخانه خود علیه مجلس یازدهم را فعال کنند.... با این حال و به رغم خروج از دستور طرح استیضاح رییسجمهوری و بازگشت آرامش نسبی به پارلمان و همچنین تصریح علی خضریان ازجمله نمایندگان عضو جبهه پایداری در مجلس مبنی بر اینکه این تشکیلات خواهان استیضاح رییسجمهوری نیست، همچنان نمیتوان غائله استیضاح روحانی را ختم شده درنظر گرفت.»
«آرمان ملی» گفتوگویی دارد با محمد هاشمی فعال سیاسی اصلاحطلب که محور اصلی آن انتقاد از مجلس است. وی در این گفتگو به آنچه تا کنون میان دولت و مجلس رخ داده اشاره کرده و میگوید: «حاصل این بداخلاقیها به ضرر نظام و بازی در زمین دشمن است و توقع نیست این مسائل از درون نظام باشد. هرچند که ممکن است عدهای این را به جنگ قدرت تعبیر کنند.»
وی معتقد است «بیثباتی در دولت و نظام خواست آمریکا و ترامپ و خواسته رژیم صهیونیستی و عربستان است.» همچنین در ارزیابی عملکرد مجلس میگوید: «رهبری توقع بیشتری از این داشتند و صحبتهایی هم که با نمایندگان مطرح کردند چند تذکر هم دادند که به نظر من هیچکدام از آنها اصلاح نشده است. چون نوعی تندروی و بداخلاقی در مجلس وجود دارد. حال ممکن است برای یک گروه و فرد خاصی باشد، اما عملکرد مجلس فعلا مطلوب نیست.»
آرمان ملی نیز اظهارات و اعتراضات وزیر بهداشت را دیده و نوشته است: «سیاستهای یک بام و دوهوا، داد وزیر را درآورد!»
«آفتاب یزد» ماجرای کمک خواستن دولت از علی لاریجانی برای پیشبرد همکاری اقتصادی ایران و چین را که دیروز واعظی خبر داد، زیر ذرهبین قرار داده و در گزارش با عنوان «با لاریجانی - روحانی تا 1404؟» مینویسد: «درحالی که لاریجانی در ماجرای تصویب برجام به کمک روحانی آمد این بار به شکل دیگری در خدمت دولت روحانی آمده است و تلاش میکند با استفاده از نفوذ خود در سلسله مراتب قدرت به دولت در زمینه توافق با چین کمک کند. توافقی که البته ابهامات بسیاری درباره آن وجود دارد و تنها نکتهای که حالا افکار عمومی از آن مطلع است این است که لاریجانی در این زمینه برای دولت در حال انجام اقداماتی است. نکته مهم این است که همانطور که تجربه ثابت کرده است علی لاریجانی سیاستمداری است که اهل هزینه و فایده است و قطعا در عوض چنین اقداماتی به دنبال گرفتن برخی امتیازات نیز خواهد بود.»
در ادامه این گزارش نیز آمده است: «مهمترین موضوعی که در این زمینه قابل حدس است اینکه با توجه به انتخابات 1400 قابل حدس است که لاریجانی روی کمک و حمایتهای دولت روحانی حساب باز کرده باشد.»
«ایران» اما اظهارت جنجال آفرین وزیر بهداشت را «طغیان وزیر» میخواند. این روزنامه دولتی گلایهها و البته تهدیدات نمکی را بدون هیچ توضیح یا حرف اضافهای منتشر کرده است. ایران همچنین در گزارشی با عنوا «جزر و مد ارز» به بررسی دلایل کاهش نرخ دلار در روز گذشته پرداخته و نوشته است: «در روزهای اخیر عوامل هیجانی و روانی مهمترین عامل تشدید کننده رشد نرخ ارز بوده است. این عامل که بهصورت عمده از خارج از مرزهای ایران نشأت میگیرد باعث افزایش نااطمینانی به آینده شده تا جایی که مردم ترجیح میدهند ریال خود را به دارایی دیگری تبدیل کنند تا حداقل از افت ارزش آن جلوگیری کنند. در هفتههای گذشته نگرانیهایی که از ناحیه انتخاب دوباره ترامپ و باقی ماندن او در صندلی ریاست جمهوری امریکا وجود داشت باعث شد تا بهدلیل پیشبینیهایی که از اعمال بیشتر فشار و تحریم بر اقتصاد ایران میشد، هیجان در بازار ارز افزایش یابد. درهمین راستا اعلام گزارشهای نرخ تورم درماههای اخیر نیز که دوباره روند صعودی به خود گرفته است انتظارات تورمی جامعه را دامن زده است.»
«جوان» به بهانه اظهارات اخیر جو بایدن درباره برجام، حمایت اصلاحطلبان از وی را مورد بررسی قرار داده و در گزارشی با عنوان «بایدن ستاد تهران خود را بست» نوشته است: «بایدن البته به گوشش رسیدهاست که گروهی از اصلاحطلبان افراطی و البته به شدت سادهلوح در تهران برای پیروزی او در انتخابات، ستاد تشکیل دادهاند و صراحتاً میگویند اگر بایدن پیروز شد، نامزدهای اصلاح طلبان باید در انتخابات ریاستجمهوری 1400 با قدرت شرکت کنند. با این حال آن ارزشی که بایدن در چشم اصلاحطلبان دارد، اصلاحطلبان در چشم بایدن و هیچ امریکایی دیگری ندارند و بیشتر به آنها به عنوان ابزاری برای به هم ریختن ایران یا براندازی فکر میکنند، نه چیزی بیشتر.»
این روزنامه نگاهی به عملکرد روزنامههای اصلاحطلب در هفتههای اخیر انداخت و نوشت: «روزنامه اصلی اصلاحطلبان همین دیروز دوباره عکس کری را به امید اینکه مشاور سیاست خارجه در دولت بایدن شود، منتشر میکند و سردبیر همین روزنامه توصیه میکند اگر بایدن پیروز شد، اصلاحطلبان در انتخابات 1400 مشارکت فعال کنند. روزنامه اقتصادی اصلاحطلبان هم تنها در 10 روز اخیر شش بار در صفحه اول خود تیتر اول و عکس بزرگ از بایدن رفته و همه هست و نیست کشور را به رئیسجمهور شدن بایدن گره زده است و «شمیم پیروزی بایدن» میشنود! مفلوکتر از این نمیتوان فکر کرد و اندیشید.»
«شرق» به همکاری اخیر دولت و علی لاریجانی اشاره کرده و در گزارش خود با عنوان «ماموریت ممکن علی لاریجانی در پاستور» نوشته است: «علی لاریجانی در این ماههای پایانی دولت به پاستور میرود، البته برای انجام یک مأموریت، نه بهعنوان یک رکن در دولت؛ مأموریتی که پیشتر رهبری هم به او سپرده بود.... علی لاریجانی که این روزها به اندازه کافی از جریان اصولگرایی فاصله گرفته یا حداقل آنها از او فاصله گرفتهاند، تا جایی که در کنش سیاسی و جریان تقسیم قدرت جریان اصلی اصولگرایی تقریبا جایی ندارد، شاید بهترین راه برایش همکاری با دولت و بازگشت به عرصه دیپلماسی باشد.»
این روزنامه اصلاحطلب همچنین انتقادی به رسانه ملی دارد و با اشاره به دریافت پول از تیمهای فوتبال برای پخش بازیهایشان مینویسد: «زور تلویزیون زیاد است!». در این گزارش آمده است: «رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران در شرایطی قرار است از 16 آبان از سر گرفته شود که هنوز تکلیف بخش اصلی درآمدزایی باشگاههای ایرانی مشخص نیست؛ اگرچه در همه لیگهای معتبر و حرفهای دنیا، حق پخش تلویزیونی قریب و بیش از نیمی از درآمد باشگاهها در طول یک فصل را تشکیل میدهد، در ایران، اما سناریو متفاوت که هیچ، رویهای برعکس گرفته است؛ بهجای آنکه صداوسیما به تیمها، باشگاهها و رشتههای ورزشی که بازیهای آن را پخش میکند پول بپردازد، مدیرعاملان ورزشی از این موضوع گلایه داشتهاند که برای پخش بازیهای تیمشان به صداوسیما پول هم دادهاند!»
«کیهان» که این روزها از گزارشهای تحلیلی خبری و عمدتا اقتصادی برای تیتر یک خود استفاده میکند، امروز کاهش نرخ دلار و طلا را مورد توجه قرار داد و نوشت: «بر این اساس پیشبینیها حاکی است روند کاهش قیمتها در بازار سکه و ارز بنا به دلایلی که خواهیم گفت در روزهای آینده ادامه خواهد داشت.»
در ادامه این گزارش آمده است: «به دنبال کاهشی شدن نرخ دلار و یورو در بازار، قیمت خودرو نیز در بازار رو به کاهش گذاشت. در حال حاضر تعداد فروشندگان خودرو در بازار بیشتر از میزان تقاضای خرید است، اما در مجموع معاملهای صورت نمیگیرد، در عین حال وضعیت بازار خودرو طوری است که قیمتها چندان باثبات نیستند و به عنوان مثال برای خودرویی مانند پراید قیمت بین 125 تا 117 میلیون تومان اعلام میشود.»