خبرگزاری فارس: علی باقری کنی با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران و در گفتگو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران در پاسخ به این سوال مجری که شما سال گذشته سفری به ژنو داشتید وهنگام سخنرانی در نشست شورای حقوق بشر تصاویری از کودکان مبتلا به بیماری پروانهای را به نمایش گذاشتید، آیا پس از آن اقدامی از سوی مجامع بینالمللی صورت گرفت گفت: این نکته بسیار مهم است. حتی در جنگ ها، آمبولانس، بیمار و بیمارستان از صدمات ناشی از جنگ مصون هستند و این یک قاعده انسانی و جهانی است؛ اما در جنگ اقتصادی که آمریکاییها علیه مردم ایران شروع کردند و با همکاری حمایت اروپاییان ادامه دار شده است، چنین چیزی دیده نمیشود. ما نباید به این کشورهای اروپایی اجازه دهیم تا بدون پرداخت هیچ هزینهای از این جنگ خارج شوند. در حقیقت ما با آمریکاییها ارتباطی نداریم، اما اروپاییها در حال اجرای تحریمهای وضع شده آمریکاییها هستند و برای ما در جایگاه متهم قرار دارند.
سبک زندگی ایرانی؛ دلیل مخالفت جوامع غربی با جمهوری اسلامی ایران
دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به انقلاب مردم ایران در 42 سال پیش اظهار داشت: 42 سال پیش مردم کشور ما بر اساس باورها و ارزشهای خود انقلاب کردند و برخی جوامع که چنین سبک زندگی را نمیپسندیدند به مخالفت با ما به ویژه در قواعد حقوقی برخاستند. اما سوال اینجاست که چرا این جوامع با وجود دیگر جوامع اسلامی تنها با جمهوری اسلامی ایران مخالفت کردند؟ به عنوان مثال درباره حکم قصاص باید گفت: عربستان سعودی هم همین حکم را اجرا میکند و کشورهای غربی هیچ فضا سازی برای آن ندارند. دلیل آن این است که این سبک زندگی در ایران، نمودهای جدیدی را در حوزههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و بین المللی ایجاد میکند. حتی میتوان مخالفتهای غربیها با برنامه هستهای ایران و دفاع از مردم مظلوم فلسطین را به دلیل سبک زندگی و نحوه پرورش جوانان ایرانی دانست. در حقیقت رفتارهای مردم جامعه بر اساس این سبک زندگی باعث جبههگیری جوامع غربی و در رأس آنها آمریکا در برابر ایران میشود. در نتیجه تلاش میکنند تا سبک زندگی خود را ترویج داده و آن را به ما تحمیل کنند.
اختلاف ما با غربیها در حوزه حقوق بشریک اختلاف مبنایی است
وی افزود: اختلاف ما در حقوق بشر یک اختلاف سطحی نیست. این اختلاف مبنایی و ریشه دار است. این افراد تلاش میکنند تا از طریق مبارزه با حقوق بشر هویت ما را تغییر دهند. همه میدانند که مغولها در گذشته به ایران حمله کردند و هر چیزی که بر سر راه خود دیدند را از بین بردند؛ اما پس از چندین سال حکومت مغولها در ایران، نه تنها سبک زندگی ایرانی از بین نرفت، بلکه مغولها به سبک زندگی ایرانی روی آورده، مسلمان و شیعه شدند. این اتفاق نشان دهنده استحکام و دوام این سبک زندگی است و اختلافات ما با جوامع غربی به دلیل سبک زندگی ما است.
وی افزود: از ابتدای انقلاب کشورهای غربی بحث حقوق بشر را به عنوان مبنای اختلاف با مردم ایران سامان دادند. در عربستان نیز بسیاری از قوانین اسلامی اجرا میشوند؛ اما تا به امروز جوامع غربی هیچ مخالفتی با وجود این قوانین نکردند؛ زیرا سبک زندگی آنها با ما متفاوت است و مشکلی برای جوامع غربی ایجاد نمیکند، اما سبک زندگی ایرانی است که برای آنها اخلال ایجاد میکند. سبک زندگی ایرانی به ایجاد باور ملی و استقلال و خود اتکایی کشور منجر شده است.
حکومت پهلوی تابع غرب بود
وی با اشاره به اینکه جوامع غربی با ایران دوره پهلوی مشکل نداشتند اظهار داشت: آنها کشوری میخواهند که تابع آنها باشد. حکومت پهلوی هم همینطور بود به طوریکه بحرین که جزوی از ایران بود بدون هیچ درد و خونریزی از ما جدا شد.
ملت ایران در برابر تهاجم غربیها از هویت خود دفاع میکند
وی تاکید کرد: اگر بیشتر دقت کنیم اختلاف بین ما و غربیها اختلافی مبنایی است که ریشه در ارزش ها، باورها و سبک زندگی ما دارد که بر سنت، تاریخ تمدن و باورهای ما پایه گذاری شده است اگر ما بخواهیم این قواعد حقوق بشری را تغییر دهیم باید سبک زندگی و هویت خود را تغییر دهیم. ملت ما در برابر این تهاجم مقاومت میکند به این دلیل که خود را داری هویت میبیند و حاضر نیست هویت افتخار آفرین خود را تغییر دهد.
جایگاه حکومت در کشور مثل جایگاه پدر و مادر درخانواده است
دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران افزود: هیچ جامعهای با حقوق اداره نمیشود. پدر و مادر خود را فدا میکنند تا به هدف خود در دستیابی به مد نظر برای رفاه و سعادت فرزند دست یابد. حکومت هم جایگاهی مثل پدر و مادر داشته و مسئولیتی سنگین دارد. در جوامع غربی، حکومت به صورت کاملاً تکنیکی عمل میکند؛ در صورتی که حکومت در نگاه دینی وظایف بسیار سنگین تری دارد که این وظایف جلوه حقوق عامه را بسیار عینیتر میکند.
حقوق عامه، مسئولیت حاکمیت است/ کارگزار باید طاهر باشد
معاون رئیس قوه قضائیه در ادامه در پاسخ به این که برای حفظ حقوق حقوق بشر در عرصه داخلی و بینالمللی چه نمرهای به کشورمان میدهید؟ گفت: ستاد حقوق بشر در همین راستا ایجاد شده که دو جلوه داخلی و خارجی دارد. جبهه داخلی حقوق بشر با هدف صیانت از حقوق عامه مردم در ساحتهای مختلف ایجاد شده است. حقوق عامه در حقیقت مسئولیت حاکمیت است و برای تحقق این حقوق نیازمند ابزارهای "ساختار و ساز و کار " و "کارگزار" هستیم. ترکیب این دو ابزار باعث ایجاد موفقیت و برآورده شدن حقوق جامعه میشود. هنگام مطرح شدن بحث حقوق عامه عمدتاً بر مولفه ساختار و سازوکار تکیه شده و به کارگزار کم توجهی میشود. در حالی که تنها کارگزار است که میتواند کسریها و نواقص را رفع کند. بر همین اساس در بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری فرموده اند "طهارت اقتصادی شرط مشروعیت همه کارگزاران حکومت جمهوری اسلامی است". البته باید گفت فاسد نبودن کارگزار نظام اسلامی به تنهایی کافی نیست بلکه کارگزار باید طاهر باشد.
دفاع ملت ایران در برابر تهاجم غربیها ازهویت ایرانی
علی باقری کنی دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران و معاون بین الملل قوه قضائیه با اشاره به استحکام و دوام سبک زندگی ایرانی گفت: ملت ایران خود را داری هویت میبیند و حاضر نیست هویت افتخار آفرین خود را تغییر دهد.
علی باقری کنی در پاسخ به اینکه جمهوری اسلامی ایران از جهت خوانش در تعریف حقوق عامه یا همان حقوق بشر چه تفاوتهایی با غربیها دارد و آیا اشتراکاتی بین ما هست یا خیر؟، گفت: بین خوانش ما از مفهوم حقوق بشر و کشورهای دیگر دنیا تفاوتهایی وجود دارد. اساس حقوق بر پایه نوع رفتار ما در زندگی شخصی و اجتماعی بنا شده است که سبک زندگی نام دارد. این نوع سبک زندگی که بخشی از آن برخاسته از ارزشهای اعتقادی و باورهای دینی و بخشی دیگر برگرفته از سنت و پیشینه تاریخی و تمدنی ما است قواعدی را برای ما ایجاد میکند. حقوق اصالتا ارزش ندارد بلکه ایجاد آن به جهت نمایان ساختن قواعد سبک زندگی است در این نقطه اختلاف بین جامعه جمهوری اسلامی و دیگر جوامع بشری نمایان میشود. ما با آنها مشکلی نداریم و روند زندگی خود را طی میکنیم.
تحریم کنندگان دارویی، قاتلان مردم ایران هستند
وی افزود: برخی از تجهیزات از جمله تجهیزات مورد نیاز برای بیماران پروانهای، هموفیلی و دیگر بیماریهای نادر که اکثرا در کودکان دیده میشوند در اختیار ایران قرار نمیگیرد و بهانه کشورهای اروپایی کاربرد دوگانه این تجهیزات است. در حالی که تجهیزات درمانی برای این بیماریها هیچ کاربرد دوگانه ندارد. حتی کشور سوئد در پاسخ به نامهای از جانب ایران برای درخواست واردات تجهیزات مورد نیاز برای بیماران پروانهای به صراحت اعلام کرد که این تجهیزات به دلیل تحریمهای اعمال شده اجازه ورود به ایران را ندارند. این اتفاق در حالی افتاده است که کشور سوئد بانی قطعنامه نقض حقوق بشر در رابطه با ایران است. در حالی که خود این کشور نه تنها برای حقوق مردم ایران، بلکه برای جان مردم نیز ارزش قائل نمیشود. این بحث در ژنو مطرح شد که این رویکرد در پزشکی نه تنها ناقض حقوق ملت ایران است بلکه اینها قاتل مردم ایران هستند.
ارسال محمولههای دارویی به ایران با فشار رسانهای
باقری کنی در ادامه اظهار داشت: علی رغم تمام تلاشهای ما در نشست جنبش عدم تعهد، مجامع بین المللی هیچ اقدامی برای اصلاح شرایط نکردند؛ زیرا تمامی این مجامع کارکردی سیاسی دارند؛ البته به دلیل فشار رسانهای چند کشور اروپایی ناچار به ارسال محمولههای دارویی به ایران شدند؛ ما باید برای برخورد ضد انسانی کشورهای اروپایی به ویژه بیماران جدیتر کار کنیم. اما در حقیقت بسیاری از این جوامع حتی به جان مردم اهمیت نمیدهند. در غیر اینصورت به بهانه چرخش اقتصادی کارخانههای اسلحه سازی به ارسال اسلحه به عربستان سعودی و همکاری در جنایت و قتل صدها هزار کودک و زن بی گناه در یمن اقدام نمیکردند.
حکومت در قبال زندانیان، وظیفه بیشتری دارد
دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران در خصوص بازدید اخیر خود از زندان زنان گفت: حکومت در قبال تمام مردم جامعه و به ویژه اقشار خاص مسئول است. زندانیان نیز علی رغم متهم بودن به ارتکاب جرم همچنان تحت حاکمیت این حکومت هستند و حکومت در قبال این قشر خاص وظیفه بیشتری دارد؛ زیرا دیگر اقشار از حداقل آزادی ممکن برای بر طرف کردن نیازهای خود برخوردارند؛ اما چنین قضیهای در خصوص زندانیان صدق نمیکند. ما به عنوان یک جامعه پایبند به حقوق بشر نباید به زندانیان به چشم مجرم نگاه کنیم؛ زیرا این افراد در حال گذراندن دوره مجازات خود هستند و ما به عنوان ستاد حقوق بشر موظفیم از حقوقشان صیانت کنیم.
نقص رسانهای در ارائه بروز و نمود صیانت از حقوق مردم
وی افزود: بنده با همین نگاه، اخیراً یک بازدید 12 ساعته از زندان تهران بزرگ در منطقه فشافویه و بازدیدی حدودا 8 ساعته هم از زندان زنان داشتم. حداقل با بیش از 60 نفر از زندانیان زن در این زندان صحبت کردم و افراد به بیان دیدگاهها و خواستههای خود پرداختند و همکاران در زندانها از همان روز تلاش کردند تا جای ممکن خواستههای این افراد را رفع کنند. برخی از این مشکلات که در اختیار سازمان زندانها بود مرتفع شد و برخی دیگر که مربوط به مراجع دیگر بود در حال پیگیری است. ما در ارائه بروز و نمود صیانت از حقوق مردم در رسانهها نقص داریم.
اقدامات اصلاحی نیاز به اصلاح رفتار و طرز فکر مسئولان دارند
وی درباره مسئله سازی در بحث حقوق بشر و تحریم افزود: طبق آمار تحریمها تنها 20 درصد از مشکلات ما را تشکیل میدهند و کارگزاران باید دغدغه بیشتری نسبت به حقوق مردم نشان دهند. مسئولان باید زندگی و رفتار خود را به گونهای شکل دهند تا بیشترین انطباق را با زیر مجموعههای خود داشته باشند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوانید زمانی تعیین کنید که مشکلات مردم حل شود؟ گفت: بسیاری از اقدامات اصلاحی نمیتواند به صورت بخشنامهای انجام شود بلکه نیاز به اصلاح رفتار و طرز فکر دارند؛ اما نکته مهم، جدیتر شدن این روند و ترویج آن است. اگر دستگاههای مرتبط با مردم به این سمت حرکت کنند شاهد آثار مثبت بیشتری خواهیم بود. دستاوردها و هنجارهای حقوق بشری نیاز به ترویج دارند؛ زیرا حرکت در این مسیر علاوه بر امیدبخش بودن، این نگاه را ترویج میکند.