تحریریه دنیای سلامت
بیماری آسم نوعی التهاب مزمن در ریهها و مجاری تنفسی همراه با حملات ناگهانی است. گاهی اوقات علائم بسیار شدید و گاه معمولی دارد و پارهای اوقات نیز هیچ نشانهای ندارد. واکنشهای التهابی به آسم با عوامل خارجی تشدید میشود.
همچنین قرار گرفتن در برخی موقعیتها نیز آن را تشدید میکند. بیمار مبتلا به آسم، در تماس با محرک، التهاباتش تشدید میشود و علائم بروز میکنند. اگر شما نیز از این بیماری رنج میبرید، حتماً با علائمی مثل خسخس کردن، گرفتگی و سفت شدن قفسه سینه و کوتاهی تنفس آشنا هستید.
با اینکه ورزش میتواند تأثیر زیادی در بهبودی این بیماری و کاهش علائم آن داشته باشد، برخی علائم هنگام ورزش کردن پدیدار میشوند. شاید تا به حال چیزی در مورد نسخه ورزشی برای مداوای بیماری آسم نشنیده باشید؛ اما اخیراً تأثیر ورزش در کاهش بیماری به اثبات رسیده است و پزشکان زیادی آن را توصیه میکنند.
اگر آسم دارید و از طرفی هم میخواهید به تناسب اندام برسید، باید در کنار کنترل بیماری، ورزش کنید. اگر بعد از ورزش یا در حین آن علائم بیماری در شما تشدید شد، نشان میدهد که بیماری خود را به خوبی کنترل نکردهاید و باید تحت درمان قرار بگیرید.
بهترین ورزشها برای بیماران مبتلا به آسم
فقط در صورت کنترل بیماری میتوانید هر ورزشی را که دوست دارید، انجام دهید؛ مثلاً یوگا، کلاسهای تناسب اندام، ورزشهای تیمی مثل فوتبال، شنا که برای این بیماران بسیار عالی است، هاکی، اسکی و برخی دیگر از ورزشها نیز برای این بیماران ممانعتی ندارند، اما قبل از شروع هر کدام حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
کدام ورزشها مناسبترند
برخی از ورزشها برای این بیماری مناسبند؛ مثل پیادهروی، شنا و دوچرخهسواری؛ زیرا نیاز به حرکات فیزیکی کمتری دارند و به اندازه ژیمناستیک، تنیس، هاکی، دو و ... باعث افزایش تحرک بدن نمیشوند. انجام ورزشهای هوازی نیز بسیار مفید است.
15 دقیقه قبل از شروع ورزش برخی حرکات را برای تنفس بهتر انجام دهید. در طول ورزش کردن بسیار بهتر است از طریق بینی نفس بکشید. تنفس از راه دهان، حملات آسم را تحریک کرده و احتمال بروز آنها را افزایش میدهد؛ زیرا باعث میشود هوای سرد وارد مجاری تنفسی گردد.
اما هوایی که از راه بینی وارد دستگاه تنفسی میشود، در طول راه فیلتر شده و در ضمن گرمتر میشود و وارد ریهها میگردد. بهتر است مکانی را برای ورزش کردن انتخاب کنید که کمی از آلودگی و مواد آلرژیزا به دور باشد. محیطهای پر دار و درخت و چمن برای این کار مناسب نیستند.
هنگام خستگی حتماً به خود استراحت دهید. در برخی روشهای درمانی برای معالجه آسم که تا 12 ساعت مؤثر هستند، از فرا دیل و سرونت (Foradil , serevent) استفاده میشود. بهتر است آنها را صبح پس از بیدار شدن مصرف کنید تا در طول روز کمتر دچار علائم آسم شوید.
اگر هم آسم و هم حساسیت دارید، ورزش در فضای باز و در طول روز که آلودگیها بیشتر است، توصیه نمیشود. همچنین اگر عفونتی دارید، نباید ورزش کنید؛ چرا که احتمال بروز حمله آسم بسیار زیاد میشود.
افرادی که از بیماری آسم رنج میبرند، اگر به صورت مداوم ورزش کنند، بسیار کمتر دچار حملههای آسمی شده و علائم بیماری در آنها تشدید نمیشود. در ضمن از نظر روحی نیز از مزایای ورزش بهرهمند میشوند...
برای خواندن بخش دوم - آسمی ها ورزش کنند - اینجا کلیک کنید.