سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
وزنه سنگین "تحریم خاموش انتخابات" وبال گردن اصلاحات
مرعشی اینگونه "مردم" را به پای اصلاحات ذبح میکند
حسین مرعشی، فعال چپ و از دستگیرشدگان فتنه 88 در بخشی از یک مصاحبه که سایت اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرد در اشاره به کاهش مشارکت کسانی از مردم در انتخابات مجلس یازدهم گفته است:
"مردم ولینعمت مسئولان هستند و صاحبان اصلی این مملکتاند اما انتقادی به مردم هم وارد است؛ اینکه مردم اکنون باید درس بزرگی از انتخابات اسفند 98 بگیرند که وقتی از انتخابات ناامید شوند، تندروی و یکسویهگرایی حاکم میشود. مردم وقتی در یک، دو یا حتی سه انتخابات حاضر میشوند نباید انتظار داشته باشند همه چیز درست شود و دیگر هیچ مشکلی در کشور وجود نداشته باشد. گفته میشود در انتخابات شرکت کردیم، نتیجهاش چه شد و من میگویم حالا در انتخابات شرکت نکردید و نتیجهاش چه شد؟ آیا نتیجهای جز گسترش رادیکالیسم در پی داشت؟ "[1]
*این اظهارات پردهای دیگر از یک نمایش تراژیک سیاسی است که آقای مرعشی و دوستان اصلاحطلب ایشان شکل دادهاند...
منظور مرعشی از مردم آن بخش از شهروندانی است که طرفدار اصلاحطلبان هستند.
بعد از این او اما بایستی توضیح دهد که این مردمِ مورد اشاره او در صورتی که قصد ورود به انتخابات را میداشتند باید به کدام لیست رأی میدادند؟
آیا این گناه مردم است که دوستان مرعشی در ستاد اصلاحات دست به اقدام شریرانه "تحریم خاموش انتخابات" زدند و با عدم ارائه لیست، هواداران خود را به مشارکت نداشتن تشویق کردند!؟
پس تا اینجا مشخص شد که مرعشی به دلیل اینکه جرأت ندارد انتقادش را به دوستانش بگوید، مفهوم مردم را به مسلخ برده است.
ناجوانمردی دیگر مرعشی به کتمان حقیقت برمیگردد. او عوامانه و مثل کسی که هیچ از سیاست و اجرا نمیداند با کنایه گفته است: " گفته میشود در انتخابات شرکت کردیم، نتیجهاش چه شد!؟ ".
در گام اول باید دانست که انکار حقیقت در نظامات سیاسی جهان به مثابه خیانت انگاشته میشود.
در گام بعدی نیز انتظار بود آقای مرعشی به مردم بگوید که مجلس یازدهم تنها در چند ماه ابتدای آغاز به کار خود به جای "سلفی حقارت" به سراغ دغدغههای اصلی مردم مثل گرانی و مسکن رفته و فقط تا اینجای کار مصوبات خوبی مثل اعطای یارانه به ضعفا و طرح اخذ مالیات از خانههای خالی که سالها روی زمین بود را اجرا کرده است.
همچنین مشخص نیست که چرا مرعشی امتناع دارد از اینکه به مردم بگوید طرح مطلوب "اصلاح قانون انتخابات" انتظار تمام عقلای نظام بوده و میرود تا جلوی صحنههای مضحک ثبت نام افراد بیصلاحیت در انتخاباتها را بگیرد.
باید دانست که مردم ایران در انتخابات مجلس یازدهم یک "رأی خوب" دادهاند و اثرات این رأی خوب نیز ملموس است. رأی خوبی که اگر در انتخابات سال 1400 هم تکرار شود آنگاه میتوان به سریعتر شدن روند حل مشکلات مردم امید داشت.
و مرعشی و دوستان او دقیقا با همین بخش قضیه دچار مشکل هستند زیرا اگر روند پیشرفت کشور با مدیریت جهادی سرعت بگیرد؛ آنگاه دیگر هیچ بازاری برای دشمنیهای رجال اصلاحات با نظام اسلامی نخواهد بود و کسی به حرفهای آنها در باب آفتزدگی و نامشروع بودن یا ناکارآمدی نظام با مدیریت ولایت فقیه وقعی نخواهد گذاشت.
گفتنیست، مرعشی در فتنه سال 88 مدعی آفتزدگی نظام اسلامی شده بود.
***
رونمایی از 6 نامزد بالقوه جریان چپ برای انتخابات 1400
فیاض زاهد، از فعالان اصلاحطلب به تازگی در یک مصاحبه که سایت اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرد پیرامون انتخابات1400 گفته است: اگر دولتی بتواند نشان دهد که کارآمد است و از نظر اخلاقی، دولت صادق و قابل اعتمادی باشد و خواهان مبارزه جدی با فساد و رانت خواری باشد می تواند یک رابطه منطقی و معنا داری با مردم برقرار کند و امکان چانه زنی و رابطه بین المللی با کشورهای قدرتمند و صاحب تکنولوژی را برای جذب سرمایه گذاری و افزایش سطح کنش اقتصادی در کشور را فراهم کند که این مسئله، دارای اهمیت است.
او سپس میافزاید:
"در شرایط پیش رو شخصیتهایی که میتوانند راه حل مناسب ارایه و امکان گفتوگو در جامعه بینالملل را فراهم کنند و مورد وثوق مردم و نهادهای قدرت قرار بگیرند؛ افرادی مانند ظریف، لاریجانی، جهانگیری، زنگنه، شریعتمداری و اردکانیان هستند که واجد این ویژگیها هستند و میتوانند پلی بین مردم و حاکمیت شوند. "[2]
*اشاره به رجالی که این روزها بعنوان نامزدهای بالقوه انتخاباتی در ذهن رجال چپ مطرح هستند در حالی است که در سمت دیگر ماجرا برخی معتقدند اصلاحطلبان دچار قحطالرجال شدهاند و برای انتخابات 1400 نیز رجل شاخص و البته حائز صلاحیتی در بین آنها نیست که بتواند برای رقابتهای انتخاباتی مبارزهطلبی کند.
افراد یاد شده (غیر از دکتر لاریجانی) نیز اصلاحطلبان ردیف چندمی هستند که اولا درباره برخی از آنها ظن عدم صلاحیت برای ریاستجمهوری وجود دارد، ثانیا بر روی نام و شخصیت آنها کار انتخاباتی نشده، ثالثا کارنامه اجرایی شاخصی هم ندارند و بعضا حتی دارای زمینه رأی منفی هم هستند و رابعا از میان آنها نیز آقای ظریف صراحتا گفته است که تخصص ریاستجمهوری را ندارد.
در موضوع آقای لاریجانی هم باید دانست که برخی میگویند چپها از آنرو که به قحطالرجال رخ داده در پیرامون خود اشراف دارند؛ قصد کردهاند تا سناریوی سال 92 را تکرار و از یک چهره نزدیک به اصلاحات حمایت کنند.
البته دکتر لاریجانی اصولگرا هستند اما مواضع چند سال اخیر او و فیالمثل حمایتی که از برجام به خرج داد؛ توانسته مشترکات این رجل سیاسی و اصلاحطلبان را زیاد کند.
در بحث لاریجانی بیان این نکته هم ضروریست که او نه تنها کارنامه دندانگیری در اجرائیات ندارد بلکه زمینه رأی چندانی هم نسبت به برخی از نامزدهای بالقوه دیگر از جناح رقیب که در صحنه حاضر هستند، ندارد.
این در حالی است که برخی اعضای "هسته سخت اصلاحات" صراحتاً تأکید دارند که سناریوی سال 92 را تکرار نمیکنند و اگر شورای نگهبان نامزد بیصلاحیت آنها را تأیید صلاحیت نکند؛ در انتخابات شرکت نخواهند کرد.
***
فقط قالیباف میتوانست آلودگی را رفع کند؛ ما اهل تذکریم!
محسن هاشمیرفسنجانی، رئیس اصلاحطلب شورای شهر تهران به تازگی در اظهاراتی پیرامون آلودگی هوای پایتخت گفته است:
"اختیارات کافی جهت مقابله با آلودگی هوا برای شورای شهر در نظر گرفته نشده و توان شورا در حد تذکر و پیگیری است."
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، او همچنین تصریح میکند: راه اصلی کاهش این آلودگی، هنوز هم استفاده از حمل و نقل عمومی است.
هاشمی میافزاید: شورا فقط می تواند بر اساس شاخص آلودگی هوا نظر دهد و از مسئولان بخواهد به وظایف خود در این باره عمل کنند. [3]
*آلودگی شدید این روزهای هوای تهران و اظهارات از سر عجز محسن هاشمی؛ ما و مردم را به یاد روزهایی میاندازد که اصلاحطلبان در بحث آلودگی هوا لشکر سلم و تور به راه انداخته بودند و از نقش "قالیباف" در آلودگی میگفتند!
آنها در این فضا بهگونهای عملیات میکردند که انگار اولا مسئول مستقیم حل آلودگی، قالیباف و شورای شهر است و ثانیا آلودگی تهران نیز ثمره کارهای قالیباف است.
شهردار وقت تهران (نجفی) در آن روزها گفته بود: برخی اقدامات شهرداری تهران ظرف سالهای گذشته همانند ایجاد مجتمعهای بزرگ تجاری در معابری که حجم ترافیک آنها و یا پارکینگ لازم در آنها مورد مطالعه قرار نگرفته، تامین نشده است. همانند مجتمع تجاری بزرگراه ستاری که بر خلاف جهت کاهش ترافیک شهر تهران بوده است. در حقیقت تصمیماتی که در گذشته تهران گرفته شده خود موجب افزایش ترافیک و آلودگی هوا شده است. برای مثال منطقه 22 که قرار بود منطقه نمونه محیط زیستی معرفی شود فرصتی بود که امروز از دست رفته، میتوانست این منطقه به عنوان ریه تهران باشد اما با ساخت برجهای بلندمرتبه این فرصت از دست رفت. [4]
و یا همینطور یک رسانه اصلاحطلب در گزارشی پرطمطراق پیرامون آلودگی تهران نوشته بود: سهلانگاریها یا به عبارت دقیقتر، اشتباهات طراحی شهر در تهران، از جمله ساخت دریاچه خلیج فارس، مجوز ساختوساز برای برجهای بلند در غرب شهر و نظایر آن، از دلایل عمده آلودگی هوای پایتخت به شمار میروند. همه اینها در دوره محمدباقر قالیباف رخ داد.
این بدخواهی چپها اما امروز مثل بومرنگ به سمت خود آنها برگشته است و البته از مسئولیتپذیری آقایان هم خبری نیست تا اعتراف کنند که درباره شهردارقالیباف به مردم دروغ میگفتند!
البته این تمام ماجرا نیست و چپها بواسطه ناجوانمردی سابق خود و انتظارات غلطی که برای افکار عمومی ایجاد کردند اکنون با جهنم بزرگتری نیز مواجه شدهاند.
قبل از این و بهدنبال انتقاد برخی اعضای شورای شهر تهران از سازمان حفاظت محیطزیست بهدلیل آلودگی هوای پایتخت، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: ما مسئولیت خود را بسیار سنگین میدانیم و سلامت مردم برای ما مهم است. خوب است که اعضای شورای شهر بهعنوان نمایندگان مردم اعلام کنند که در چند سال اخیر چه اقدامی برای کاهش آلودگی هوای پایتخت انجام دادهاند؟
مسعود تجریشی همچنین با اشاره به اینکه این شورا تاکنون برنامهای برای مدیریت یا کنترل آلودگی هوا به ما ارائه نداده است، تصریح کرده بود: برای مثال آیا شورای شهر تهران بودجهای را برای نصب فیلتر دوده روی اتوبوسها اختصاص داده است؟ برنامه این شورا برای بازسازی و نوسازی اتوبوسهای تهران بر اساس قانون هوای پاک، تاکنون چه بوده است؟ [5]
اظهاراتی که نشان میداد شورای شهر تهران آنچنان که محسن هاشمی مدعی است هم بیاختیار نیست و ابزارهایی غیر از تذکر نیز در اختیار دارد که البته به هر دلیلی از آنها استفاده نمیکند! (در این باره احتمالات بدبینانهای مبنی بر قصد عمدی برای ناراضیسازی مردم و به خیابان کشاندن آنها نیز وجود دارد.)
"طرح بیدود" و ابتکار عجیب شهردار حناچی هم مقوله بعدی مرتبط با هوای تهران است که امروز یومالحساب آن فرا رسیده و شهردار اصلاحطلبان تهران بایستی درباره پرسر و صدا ترین طرح خود و جایگاه آن در کاهش آلودگی هوای تهران به مردم توضیح بدهد.
جالب است که چپهای شهرداری و شورای شهر تهران که در زمان قالیباف؛ برخی سازههای شهری را عامل آلودگی میدانستند اما طی سالیان گذشته که خود بر مسند قدرت بودهاند حتی عرضه خراب کردن این سازههای مورد ادعا را هم نداشتهاند که این مسئله حتما بایستی مورد توجه و تأمل مردم باشد ...
***
1_ https://etemadonline.com/content/456192
2_ https://etemadonline.com/content/456214
3_ www.irna.ir/news/84171348/
4_ khabaronline.ir/news/748581
5_ mshrgh.ir/1158363