آب، ویتامینها و مواد معدنی
آب برای عملکرد طبیعی کلیهها، دفع مواد زائد و سموم بدن، جلوگیری از کم آبی بدن، برطرف شدن خشکی دهان و زبان، پیشگیری از یبوست، و انجام متابولیسم طبیعی بدن، ضروری است. به گفته متخصصان تغذیه، با افزایش سن، میزان جذب برخی ویتامینها کاهش مییابد، بنابراین بدن به جذب ویتامین بیشتری نیاز دارد و سالمندان میتوانند ویتامینهای مورد نیاز خود را از جوانه غلات و حبوبات مانند جوانه گندم و جوانه عدس و ماش تامین کنند.
همچنین بررسیها نشان دادهاند که با افزایش سن، میزان دریافت ویتامین D کاهش مییابد و از سوی دیگر میزان ساخت این ویتامین در پوست سالمندان کمتر میشود. با توجه به اینکه این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم شده و از بروز پوکی استخوان جلوگیری میکند، سالمندان برای تامین ویتامین D باید به مدت 5 تا 15 دقیقه حداقل دو تا سه بار در هفته، زیر نور آفتاب قرار گیرند.
ویتامین D همچنین در منابع غذایی مانند روغن ماهی و انواع ماهی به ویژه ماهی آزاد و ماهی تون یافت میشود. بر اساس توصیههای کارشناسان بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کمبود دریافت مواد معدنی مورد نیاز موجب بروز و تشدید بیماریها در سالمندان میشود، بنابراین مصرف روزانه لبنیات کم چرب، انواع کلم، لوبیای سویا و ماهی ساردین ضروری است.
موس گلابی
مواد لازم
گلابی 2 عدد 50 کیلوکالری
آرد ذرت 2 قاشق سوپخوری 100 کیلوکالری
آب یکچهارم پیمانه 0 کیلوکالری
عسل 2 قاشق سوپخوری 85 کیلوکالری
سفیده تخممرغ 2 عدد 55 کیلوکالری
روش تهیه
در ابتدا گلابیها را پوست کنده و هستههای آنها را در بیاورید. گلابیها را خرد کنید و با کمی آب، روی حرارت قرار دهید تا بپزند و نرم شوند. حالا آنها را داخل مخلوطکن بریزید تا به صورت پوره یکنواخت در بیاید. آرد ذرت را با آب سرد مخلوط کنید. روی حرارت قرار دهید و مرتب هم بزنید تا آرد گلوله نشود.
کمی که غلیظ شد از روی حرارت بردارید. حالا عسل را به آن بیفزایید. این مایه را کنار بگذارید تا خنک شود. اکنون سفیدهها را با دور تند همزن برقی بزنید تا سفت و سفید شود. سپس مایه فراهم کرده و پوره گلابی را در ظرفی مخلوط کنید. حالا سفیدهها را به این مخلوط اضافه کنید و با قاشق چوبی آرام و دورانی هم بزنید تا ضمن مخلوط شدن مواد پف سفیده نخوابد. موس را در ظرفهای تک نفره بریزید و به مدت 4-6 ساعت در یخچال قرار دهید.
پیشنهادهای مفید برای سالمندان
توصیه میشود سالمندان از گوشتهای کم چرب شامل ماهی، مرغ بدون پوست استفاده نمایند.
تخم مرغ بهتر است به صورت یک روز در میان و یا دو روز در میان، استفاده شود و در صورت بالا بودن کلسترول خون بالا مصرف آن ممنوع است.
با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان مصرف کافی مایعات و مواد پُرفیبر نظیر نان سبوسدارو سبزیجات و میوههایی مثل گلابی ، آلو و زردآلو اهمیت دارد.
برخی از سالمندان ممکن است مبتلا به فشار خون بالا باشند. در این موارد، رژیم غذایی کم نمک و در صورت نیاز کاهش وزن پیشنهاد میشود.
برای متنوع کردن برنامه غذایی میتوان در تهیه انواع فرنی و پوره به جای آرد گندم از جو سیاه، ارزن، ذرت، جو و گندم استفاده کرد.
سیب به دلیل داشتن پکتین زیاد باعث کاهش چربی وکلسترول میشود، بنابراین بهتر است روزانه یک تا دو عدد سیب میل شود.
اضافه کردن پودر فندق و بادام به حریرهها و پتاژهای غلات برای تأمین منیزیم ضروری به نظر میرسد.
برای خواندن بخش اول- خوراکهای رژیمی آشپزی ویژه سالمندان- اینجا کلیک کنید.