ماهان شبکه ایرانیان

برنامه غذایی ضد سرطان (۲)

اضافه وزن و چاقی ارتباط مستقیمی با برخی از انواع سرطان‌ها مثل سرطان روده، سینه، کلیه، مری، پانکراس و ... دارد.

برنامه غذایی ضد سرطان (2)

ویتامین و املاح موجود در سبزیجات، میوه‌ها و غلات و لوبیاها موجب تولید و ترمیم DNA و کنترل رشد سلول‌ها می‌شود. برخی از غذاها تأثیر مستقیمی روی تعدادی از سرطان‌ها دارند؛ مثلاً غذاهای گیاهی حاوی فیبر هستند و باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده می‌شوند. آنها همچنین حاوی چربی بسیار کمی می‌باشند، کالری ‌‌اند‌‌کی دارند و احساس سیری بیشتری ایجاد می‌کنند؛ چون حجم بیشتری دارند.

چرا حفظ تناسب ‌‌اندام برای مقابله با سرطان تا این ‌‌اندازه اهمیت دارد؟

همه می‌دانیم که اضافه وزن و چاقی ارتباط مستقیمی با برخی از انواع سرطان‌ها مثل سرطان روده، سینه، کلیه، مری، پانکراس و ... دارد. دلایل مختلفی باعث بروز این نوع سرطان‌ها می‌شوند. افزایش میزان چربی‌های بدن، خصوصاً چربی‌های دور شکم با مقاومت انسولین و افزایش میزان انسولین ارتباط دارد.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که انسولین خون فقط با قندخون و دیابت در ارتباط نیست، بلکه بالا بودن مقدار انسولین در خون باعث رشد سلول‌های سرطانی می‌شود. بالا بودن میزان چربی‌ها باعث افزایش التهابات فیزیکی شده و رشد سرطان را در بدن بیشتر می‌کند. افزایش توده چربی‌ها در بدن خانم‌های نسبتاً پیر ایجاد برخی خطرات خاص دیگر نیز می‌کند.

بعد از یائسگی افزایش چربی‌های بدن ارتباط مستقیمی با افزایش میزان استروژن دارد و افزایش استروژن باعث خطر بروز سرطان رحم و سینه و رشد سریع‌تر سلول‌های سرطانی می‌شود.

فعالیت‌های فیزیکی چگونه روی کاهش خطر ابتلا به سرطان اثر می‌گذارند؟

همان‌طور که می‌دانید، فعالیت‌ فیزیکی نقش مهمی در کاهش‌خطر سرطان دارد. فعالیت فیزیکی به‌طور مستقیم باعث کاهش مقاومت انسولین، التهابات و میزان هورمون‌های تناسلی و به‌طور غیرمستقیم نیز باعث حفظ تناسب‌‌ اندام و جلوگیری از اضافه وزن، به خصوص در سنین پیری می‌شود؛ بنابراین حتماً هر روز به‌طور متوسط 30 دقیقه فعالیت فیزیکی داشته باشید.

آیا خوردن گوشت قرمز نیز باعث افزایش احتمال بروز سرطان می‌شود؟

بله- یک رابطه منطقی بین مصرف بیش از حد گوشت قرمز و ابتلا به سرطان روده و حتی شاید برخی دیگر از سرطان‌ها نیز وجود دارد. به هر حال این مسأله نباید باعث شود که گوشت قرمز را به‌طور کامل از برنامه غذایی خود حذف کنید. خوردن هفته‌ای نیم کیلو گوشت قرمز خطری ایجاد نخواهد کرد.

بهتر است فقط گاهگاهی سراغ آن بروید و هر روز در برنامه غذایی خود از آن استفاده نکنید. خوردن گوشت‌های فرآوری شده که دودی و نمک سود شده نیز باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان روده می‌شوند؛ بنابراین مصر ف این نوع گوشت‌ها را محدود و یا از برنامه غذایی‌تان حذف کنید. به مقدار سدیم دریافتی خود در هر وعده غذایی نیز توجه داشته باشید.

مصرف روزانه بیشتر از 2400 میلی‌گرم سدیم باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان معده می‌شود، هر چه کمتر غذاهای فرآوری شده بخورید، برای شما بهتر است. مصرف الکل نیز ابتلا به برخی سرطان‌ها را بیشتر می‌کند؛ مخصوصاً در خانم‌ها.

آیا افرادی که از سرطان جان سالم به در برده‌اند، باید برنامه غذایی خاصی را دنبال کنند؟ از چه نوع غذاها، مکمل‌ها و مواد مغذی باید بپرهیزند؟

به‌طور کلی، افرادی که از بیماری سرطان جان سالم به در برده‌اند، می‌توانند برنامه غذایی عادی داشته باشند؛ فقط افرادی که داروهای ضداستروژن مصرف می‌کنند (مثل تاموکسی‌فن یا کنترل کننده‌های آروماتاز) باید از خوردن غذاهای دارای سویا خودداری ورزند؛ زیرا سویا حاوی نوعی استروژن گیاهی است و باعث تضعیف اثر داروها می‌شود.

اگر شما از سرطان جان سالم به در برده‌اید ولی اثرات بیماری و درمان آن مانع از خوب غذا خوردن‌تان می‌شود، از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید تا روش‌های دریافت مواد مغذی مورد نیاز را به شما بگوید.

بهترین برنامه غذایی برای جلوگیری از سرطان چیست؟

به‌طور کلی هیچ نوع برنامه غذایی ایده‌آلی برای جلوگیری از سرطان وجود ندارد، اما یک قانون کلی برای داشتن بدنی سالم و دوری از خطراتی مثل سرطان وجود دارد: هرگاه که احساس گرسنگی کردید، دو‌سوم بشقاب غذای‌تان را از غذاهای گیاهی سالم، سبزی، میوه‌ها، غلات و لوبیاها پر کنید و در یک‌سوم مابقی از غذاهای حیوانی، مرغ، ماهی و غذاهای دریایی و مقدار محدودی گوشت، بریزید.

برای آنکه غذاهای‌تان طعم‌دار و لذیذتر شوند، از روغن‌های سالم، برخی گیاهان معطر، ادویه‌جات، مرکبات و سرکه‌ها استفاده کنید. در یک برنامه غذایی سالم، قند مورد نیاز بدن از طریق میوه‌ها تأمین می‌شود نه شکلات و آب نبات. به جای استفاده از نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های شیرین، از آب، چای، قهوه و آب میوه‌های طبیعی استفاده کنید، چرا که حاوی کالری کمتری هستند.

داشتن این برنامه غذایی در کنار فعالیت فیزیکی کافی و کنترل وزن، خطر ابتلا به تمام سرطان‌ها را تا یک‌سوم کاهش می‌دهد.

 برخی افراد دنبال کردن برخی رژیم‌های غذایی را بسیار سخت می‌دانند، چه توصیه‌ای می‌توان به این افراد کرد؟

حتی اگر داشتن یک رژیم غذایی ایده‌آل و کامل غیر ممکن به نظر می‌رسد، هیچ‌گاه از برداشتن گام‌های کوچک‌تر در این راه ناامید نشوید. نگویید «یا همه‌چیز یا هیچ‌چیز» اگر بتوانید هر روز میزان کالری دریافتی خود را 200 کالری کمتر کنید، احساس گرسنگی زیادی نخواهید کرد، ولی همین حرکت باعث کاهش وزن می‌شود و شما با خطرات کمتری از نظر سرطان و سایر بیماری‌ها مواجه خواهید بود.

اگر نمی‌توانید هر روز 30 دقیقه ورزش کنید، دست‌کم 10 دقیقه در فضای خانه‌تان پیاده‌روی کنید، دنبال کردن هر برنامه‌ای که برای حفظ سلامت خود شروع می‌کنید، بیشترین اهمیت را دارد. شما از خطرات و بیماری‌ها محفوظ نخواهید ماند مگر آنکه کوچک‌ترین قدم‌ها را نیز برای طولانی مدت بردارید و سریع از راهی که وارد آن شده‌اید، برنگردید.

برخی از خوراکی‌ها و مواد غذایی با اینکه مضراتی دارند، طعم دلچسب‌تری داشته و معمولاً بیشتر هوس خوردن آنها به سرتان می‌زند. بهتر است خود را به‌طور کامل از لذت خوردن آنها محروم نکنید و از طرفی مقدار زیادی از آنها را نیز در دسترس خود قرار ندهید. گاهی اوقات به عنوان کمی تفریح و خوشگذرانی می‌توانید مقداری از آنها را بخورید؛ چرا که اگر خود را به‌طور کامل محروم کنید، حریص‌تر می‌شوید.

 

برای خواندن بخش اول- برنامه غذایی ضد سرطان- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان