کوفته ها یک نوع دیگر از غذاها هستند که در هر نقطه ای از کشورمان به شکلی متفاوت تهیه و البته سرو می گردد. شاید بتوان مهم ترین و معروف ترین آنها را کوفته تبریزی معرفی نمود. اما کوفته های خوشمزه و البته متعلق به هر شهر نیز وجود دارد که از جمله ی آنها می توان به کوفته لپه یزدی و … اشاره نمود. در این مطلب آموزشی – آشپزی طرز تهیه کوفته لپه را به دو روش به رشته ی تحریر در خواهیم آورد.
لپه را می توان یکی از حبوبات و یا فرآورده ای از حبوبات دانست که اغلب لپه نخود فرنگی شناخته شده است، اما به طور کلی به دانه پوست گرفته شده و دو نیم شده حبوباتی همچون لوبیا، باقالی و عدس نیز گفته می شود. از لپه (نخود فرنگی) می توان غذاهای مختلفی تهیه نمود که حضور چشمگیر آنها در برخی از خورش ها مثال زدنی می باشد.
مواد لازم
- گوشت چرخ شده 200 تا 250 گرم
- برنج یک پیمانه
- لپه 4 قاشق
- میزان نیاز شوید
- گل کوفته یک پیمانه
- تخم مرغ یک عدد
- 2 قاشق غذاخوری آرد نخودچی
- مقدار کافی سبزیجات معطر
- میزان اندازه زردچوبه، فلفل و نمک
مواد لازم میانی کوفته
- زرشک
- گردو
- خرما
- آلو قیسی
- پیاز داغ
- تخم مرغ آب پز شده
مواد لازم سس کوفته
- یک عدد پیاز
- رب گوجه فرنگی 2 – 3 قاشق غذاخوری
- میزان کافی نمک
طرز تهیه کوفته لپه با طعم فوق العاده
ابتدا لپه ها را به صورت نیم پخت تهیه، برنج را نیز به صورت نیم پخت تهیه کنید تا هنگام مخلوط شدن از یکدیگر وا نرود. هر دو آنها را درون مخلوط کن ریخته و زمان دهید تا نرم و له گردند.
اکنون آرد نخودچی و گوشت چرخ شده را درون یک ظرف ریخته و شوید، فلفل، گل کوفته، سبزیجات معطر به همراه نمک را درون ظرف به آن افزوده و یا یکدیگر ترکیب کنید.
بعد 1 عدد تخم مرغ داخل آن شکسته و به مدت 10 – 15 دقیقه با دستان خود ورز دهید تا جایی که دیگر به دست شما نچسبد. خمیر سفت و نچسبی باید به دست بیاید.
در مرحله بعدی طرز تهیه کوفته لپه باید مقداری از خمیر کوفته جدا کرده و از مواد میانی کوفته همچون خرما، گردو، آلو و … درون آن قرار دهید. گوشه های آن را بر روی یکدیگر قرار داده و محکم مانند بقچه بپیچید.
در نهایت هم در یک تابه یک عدد پیاز را رنده کرده و درون تابه حاوی روغن تفت بدهید. رب گوجه فرنگی، نمک و در صورت دلخواه برای خوشمزه تر شدن آلو و آبلیمو به همراه 1 پیمانه آب را به آن بیفزایید.
تابه را بر روی حرارت قرار دهید تا بجوشد، هنگامی که چند جوش زد کوفته ها را یکی یکی درون قابلمه قرار دهید و به مدت 10 دقیقه بدون درب بگذارید تا بجوشد، سپس درب آن را بر روی آن قرار دهید و شعله را کم کنید تا نرم نرم پخته شود.
مواد لازم
- 350 گرم لپه
- 1000 گرم گوشت چرخ شده
- 350 گرم سبزیجات معطر
- 3 عدد درشت پیاز
- 9 عدد تخم مرغ
- 3 عدد درشت سیب زمینی
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- یک دوم پیمانه زرشک
- یک دوم پیمانه کشمش
- اندازه کافی فلفل، زردچوبه، نمک
آموزش تهیه کوفته لپه یزدی خوشمزه
ابتدا لپه را از قبل به مدت حدودا 8 – 9 ساعت درون آب خیسانده و در طی چند مرتبه آب آن را تعویض کنید. این کار موجب از بین رفتن نفخ آن می گردد.
سپس زرشک را هم در آب بخیسانید. سیب زمینی ها را شسته و به صورت آب پز پخته کنید. لپه ها را درون یک قابلمه همراه با کمی آب قرار داده و بر روی حرارت قرار دهید تا پخته شود؛ سپس آب روی آن را بکشید. 5 عدد تخم مرغ را به طور جداگانه درون کمی آب پخته کنید.
زرشک ها را از آب کشیده و در کناری قرار دهید تا خشک گردند. 2 عدد از پیازها را پوست گرفته و به شکل خلالی کم عرض ریز کنید. پیازهای خرد شده را درون یک تابه همراه با مقداری روغن تفت بدهید تا به طلایی رنگ گردد. حالا زرشک های خشک شده را نیز به درون تابه بریزید و تفت بدهید تا مزه ی خامی زرشک از بین برود. (البته نباید بسوزد).
پوست سیب زمینی ها را گرفته و درون ظرف تقریبا بزرگ رنده نمایید. لپه ها را نیز پس از پخته شدن بیفزایید. حالا گوشت چرخ شده، زرشک خشک شده، سبزیجات معطر، کشمش، پیاز داغ و نمک را درون یک ظرف با یکدیگر ترکیب نموده و 4 عدد از تخم مرغ ها را به آن اضافه و به خوبی به هم زده و ورز بدهید تا ترکیبی یکنواخت به دست بیاید. همچنین در صورت تمایل می توانید تمامی مواد را درون مخلوط کن ریخته و زمان دهید تا با یکدیگر ترکیب و نرم گردند.
در این مرحله از طرز تهیه کوفته لپه باید تخم مرغ های پخته شده به صورت آب پز را پوست گرفته و دورتادور تخم مرغ ها را با مواد کوفته بپوشانید و در میان دست های خود چرخ دهید تا گرد و مانند پرتقال گردند. تخم مرغ های دارای روکش کوفته ای را درون ظرفی بگذارید و برای یک ربع ساعت روی آنها را با پارچه ای پوشانده و داخل یخچال قرار دهید تا به خوبی خود را بگیرند.
یک پیاز کوچک و یا مابقی پیاز درشت استفاده شده در مراحل قبلی را به صورت های نگینی و یا خلالی ریز کنید. درون قابلمه ای کمی روغن ریخته و پیاز را در آن تفت بدهید تا به رنگ طلایی در آید. حالا نوبت افزودن رب گوجه فرنگی می باشد تا با پیازها تفت خرده و طعم خامی آن از بین برود.
به میزان 2 – 3 پیمانه آب نیمه گرم و یا آبجوش به درون قابلمه بریزید، پس از به جوش آمدن کوفته ها را یکی یکی درون آن قرار دهید. از میزان شعله کاسته، درب قابلمه را نیز بر روی آن قرار دهید تا از یکدیگر پاشیده نشوند. زمانی برابر با حدودا 1 ساعت بدهید تا کوفته ها پخته شوند.
نکات طلایی تهیه کوفته لپه یزدی
- جهت اینکه کوفته های یزدی شما خود را گرفته و از هم پاشیده نشوند، لازم است حتما پیش از طبخ، مقداری آنها را در استراحت بگذارید.
- کوفته ها نباید در میزان زیادی آب شناور باشند. همچنین بهتر است درب ظرف باز باشد.
- در طرز تهیه کوفته لپه خوب است پس از 20 دقیقه کوفته ها را پشت و رو کنید تا دورتادور آنها نیز به سس کوفته آغشته گردند.
- همچنین می توانید از سبزیجات عطردار خشک شده بهره ببرید. اما نباید با سبزیجات ساطوری شده تعویض نمایید که در این صورت مزه کوفته به طور کلی تغییر می یابد.
- در صورت تمایل می توانید به جای چرخ شده گوشت قرمز، از چرخ شده گوشت مرغ بهره ببرید.
- کوفته لپه یزدی را می توانید با نان و ترشی و سبزی میل نمایید.
در این مطلب شما علاقه مندان را با طرز تهیه کوفته لپه آشنا ساختیم. امیدواریم مورد توجه و پسند شما واقع شده باشد. این کوفته دارای طعمی عالی، عطری دل انگیز و ظاهری اشتها آور است و از انواع کوفته ها می باشد که برای تنوع بخشیدن به برنامه غذایی خود از آن بهره ببرید.