اسید فولیک یک ویتامین B و فرم مصنوعی فولات است که در مکملهای غذایی، نانها و غذاهای غنی شده وجود دارد. سبزیجات با برگ سبز تیره نیز سرشار از فولات است و ویتامین B12 به طور طبیعی در غذاهایی از منابع حیوانی مانند گوشت، لبنیات و تخممرغ وجود دارد.
فولات و B12 برای رشد جنین مهم است زیرا کمبود آن در مادران باردار موجب میشود فرزند آنان در آینده در معرض خطر بیشتر کمخونی و نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا قرار گیرد.
با این حال نتایج مطالعهای نشان داده سطوح بالای فولات(چهار برابر بیشتر از حد طبیعی) در دوران بارداری میتواند خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم(ASD) را در نوزادان تازه متولد شده سه برابر کند.
بهطور مشابه مقادیر بیش از حد ویتامین B12 در مادران خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم برای نوزادانشان را سه برابر میکند.
اگر سطح B12 و فولات بسیار بالا باشد، خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم میتواند 17.6 برابر افزایش یابد.
طبق این دستورالعمل زنان در دوران بارداری و قبل از باردار شدن باید روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند تا فرزند آنان دچار نقص مادرزادی نشود.
با این حال مکملهای مولتیویتامین مادر و مصرف غذای غنی شده نیاز به برنامهریزی دقیق دارد زیرا افزایش سطح فولات و B12 میتواند با اختلال طیف اوتیسم مرتبط باشد.
پروفسور ام. دنیل فالن، محقق این تحقیق، گفت: میزان کافی از مکملها محافظت ایجاد میکنند اما وضعیت اسید فولیک متفاوت است.
ما مدتهاست میدانیم که کمبود فولات در مادران باردار برای رشد فرزند آنان مضر است اما چیزی که نتایج به ما میگوید این است که مقادیر بیش از حد نیز ممکن است باعث آسیب شود.
ما باید سطوح بهینه این ماده مغذی مهم را هدف قرار دهیم. با وجود اهمیت فولات و B12 هنوز یکچهارم زنان در سنین باروری در ایالات متحده دچار کمبود هستند.
نتایج نشان داد سطوح پایین و بالا فولات با اوتیسم، یک اختلال عصبی رشدی که نشانههای آن شامل رفتارهای تکراری یا غیرعادی، آسیبهای اجتماعی و ارتباطات غیرطبیعی است، مرتبط بود.
در این مطالعه 6 درصد از زنان باردار دارای سطوح بالای ویتامین B12 در خون(بیش از 600 پیکومول در لیتر) و 10 درصد دارای فولات بالا(بیش از 59 نانومول در لیتر) بود.
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت محدوده طبیعی فولات بین 13.5 تا 45.3 نانومول در لیتر در سه ماه اول بارداری است اما هنوز محدوده مشخصی برای ویتامین B12 وجود ندارد.
محققان معتقدند مصرف زیاد غذاهای غنی شده با اسید فولیک و مصرف بیش از حد مکملها میتواند دلیل این باشد که برخی از شرکتکنندگان چنین سطوح بالایی در خون خود داشتند.
این مطالعه در ژورنال Pediatric and Perinatal Epidemiology منتشر شد.