به قلم : دکتر زهرا عبدالهی ؛ مدیر دفتر بهبود تغذیه ؛ جامعه وزارت بهداشت
تحریریه زندگی آنلاین : با توجه به نزدیک شدن به ایام نوروز و مصرف تنقلات این ایام در دیدوبازدیدها باید افراد این موضوع را مدنظر قرار دهند که فلسفه عید بهانهای برای دیدار دوستان و اقوام است نه خوردن بیش از نیاز که باعث افزایش وزن میشود.
در این ایام که مصرف شیرینی و آجیل مرسوم است باید مواظب اضافهوزن و چاقی بود. به همین دلیل بهتر است در وعدههای غذایی مصرف مواد نشاسته ایی مثل نان ، برنج ، ماکارونی ، غذاهای چرب و سرخشده و پرروغن کمتر و سالاد و سبزی بیشتر مصرف شود.
با توجه به اینکه دورهمی های این ایام با مصرف شیرینی، آجیل و انواع میوه همراه است باید هنگام خرید این تنقلات به نکاتی توجه کرد. هنگام خرید آجیل باید دقت کرد که مغز دانهها نباید آفتزدگی داشته باشد. با توجه به درصد بالای روغن در این مواد، نباید طعم تند پیداکرده باشد در غیر این صورت این امر نشانه فساد روغن است.
آجیلها نباید دارای رنگ غیرطبیعی باشد چراکه برخی از افراد سودجو به هنگام بودادن برخی از مغزها از رنگهای غیرمجاز صنعتی و یا شیمیائی استفاده میکنند که مصرف این رنگها سرطانزا است. همچنین نباید این اقلام در خارج از فروشگاه درمعرض گردوغبار قرار بگیرند. درواقع این اقلام باید در شرایط خشک و خنک قرار داشته باشند.
بیشتربخوانید:
بعضاً دیده میشود مغزها در ویترین مغازهها در معرض تابش نور مستقیم خورشید میباشند که این امر میتواند باعث فساد مغزها گردد.
سعی کنید از شیرینیهای کوچک، کم شیرین و بدون رنگهای مصنوعی و شیمیایی خریداری نمایند. بعضی از فروشندگان ادعا میکنند که این رنگها خوراکی است اگرچه ممکن است این رنگها خوراکی باشند ولی مصرف آنها در قنادیها غیرمجاز است.
رنگهای خوراکی فقط در کارخانجات تولید مواد غذائی و با نظارت مسئولین فنی ومطابق با پروانه ساخت هر محصول غذائی باید استفاده شوند تا برای انسان مضر نباشد. از مراکزی شیرینی تهیه نمائید که مطمئن باشید مواد اولیه سالم و بهداشتی استفاده میکنند. خرید انواع شکلات تافی، آبنبات، سوهان و سایر شیرینیهای پرچرب و شیرین را محدود کنید.
اندازه میوه نقشی در میزان مواد مغذی آن ندارد بلکه حملونقل ، نگهداری و شیوه مصرف میوه میتواند باعث کاهش انواع ویتامینها خصوصاً" ویتامین C شود. برای مثال از پوست کندن و خرد کردن میوه برای مدتزمان طولانی خودداری کنید چراکه این امر علاوه بر کاهش برخی ویتامین خصوصاً" ویتامین C باعث جذب آلودگیهای محیطی خواهد شد.
همچنین میوههای خشک هم اگر در شرایط بهداشتی تهیهشده باشد منابع خوب ویتامین، انرژی و فیبر هستند ولی توجه داشته باشید که میوههای خشک ویتامین کمتر و انرژی بیشتری نسبت به میوههای تازه دارند.
بیشتربخوانید:
مغز دانهها حاوی مواد مغذی همچون روی، ویتامین E، ویتامینهای گروه B، آهن و منیزیم است. وجود نمک زیاد در آجیل میتواند باعث افزایش فشارخون شما شود پس بهتر است از آجیل کمک نمک یا مغز دانههای بی نمک استفاده کنید. سعی کنید از شیرینیهای کوچک و کم شیرین استفاده کنید.مجبور نیستید طی هر دیدار از تمام مواد غذائی موجود در منزل میزبان استفاده کنید. در صورت امکان فاصلههای بین چند دیدار را پیادهروی کنید.
از تعارف کردن زیاد و اصرار برای خوردن به میهمان خودداری و هرگز همپای هرمیهمان شما هم شیرینی و آجیل مصرف نکنید .به تغذیه سالمندان و کودکان توجه بیشتری کنید تا از پرخوری آنها جلوگیری شود.
در صورت نبود زمان کافی برای پخت و پز غذا در ایام عید به جهت دیدوبازدیدهای زیاد و مصرف آجیل و شیرینی و میوه در طی روز سعی کنید وعده ناهار و شام بسیار سبک مانند استفاده از نان و پنیر و سبزی، نان و پنیر و خیار و گوجهفرنگی ، فرنی، سوپهای ساده و ... استفاده کنید و از مصرف غذاهای آماده و پرچرب و فست فودها خودداری نمائید. بلافاصله پس از صرف شام نخوابید و یا قبل از خواب آجیل زیاد مصرف نکنید.
در این ایام میزان مصرف آب بسیار کاهش پیدا میکند . در این ایام به دلیل اینکه افراد بیشتر زمان خود صرف دیدوبازدید اقوام و دوستان میکنند، بهطورمعمول کمتر آب مصرف مینمایند. کمبود مصرف آب میتواند اختلالات مهمی در سلامت ما ایجاد کند ازجمله آنکه موجب بروز یبوست و ناراحتیهای گوارشی ناشی از آن شود.بنابراین به میزان مصرف آب در این توجه کنید.
بیشتربخوانید: