عشق بشر به کافئین جهانی است. با این حال، قهوه سلطان است و 54٪ از مصرف کافئین جهانی را تشکیل میدهد. این نوشیدنی تلخ با عطری قابل توجه در فرهنگهای بیشماری ریشهدار شده است و در سراسر جهان با اشکال متنوعی در دسترس است، از اسپرسوی ایتالیایی تا کافهزینو شیرین برزیلی. با توجه به آمار مصرف قهوه ارائه شده توسط Statistica، توانستهایم برترین 20 کشور مصرفکننده قهوه و کافئین را در جهان تعیین کنیم و نتایج بسیار جالبی به دست آمده است.
1. فنلاند – 12 کیلوگرم/ 26.4 پوند در سال به ازای هر نفر
فنلاندیها در سال به ازای هر نفر 12 کیلوگرم (حدود 26 پوند) قهوه مصرف میکنند که این میزان مصرف آنها را بزرگترین مصرف کننده قهوه در جهان میکند. قهوه در فنلاند به گونهای در زندگی روزمره فنلاندیها جا افتاده است که طبق قوانین کار کشور، کارگران مجوز دو استراحت قهوهای 10-15 دقیقهای را در هر روز دریافت میکنند. میانگین مصرف قهوه یک فنلاندی روزانه 4 فنجان است.
2. لوکزامبورگ – 11.1 کیلوگرم/ 24.5 پوند در سال به ازای هر نفر
با وجود اندازه کوچک خود، لوکزامبورگ یکی از بزرگترین کشورهای مصرفکننده کافئین در جهان است. هر شهروند لوکزامبورگی در سال 11٫1 کیلوگرم (حدود 24.5 پوند) قهوه مصرف میکند. مصرف زیاد این کشور احتمالاً به موقعیت جغرافیایی لوکزامبورگ در قلب منطقهای از اروپا است که به قهوه علاقهمند است. زنجیرههای قهوه بلژیکی، نانواییهای فرانسوی و کافههای اسپرسوی ایتالیایی در خیابانهای شهر لوکزامبورگ وجود دارند.
3. هلند – 8٫2 کیلوگرم/ 18 پوند در سال به ازای هر نفر
فرهنگ کافه در هلند نسبت به همسایگان شمالی خود چندان چشمگیر نیست، اما علاقه هلندیها به قهوه قوی است. اعتیاد هلند به قهوه نقش قابلتوجهی در کشاورزی قهوه اندونزی ایفا کرده است که اکنون یکی از بزرگترین صادرکنندگان دانه کافئین در سراسر جهان است. هنگامی که یمن در قرن هفدهم صادرات قهوه به اروپا را متوقف کرد، هلندیها با واردات قهوه بدون مالیات از استعمارهای اندونزی به ممنوعیت صادرات خارجی خود پناه بردند. در دوران حاضر، قهوه فیلتر شده نوشیدنی مورد علاقه هلندیها است.
4. سوئد – 7٫7 کیلوگرم/ 17 پوند در سال به ازای هر نفر
فرهنگ قهوه در سوئد به واسطه “فیکا” به شدت تأثیرگذار است که در واقع یک استراحت طولانی قهوه است. فیکا به معنی “نوشیدن قهوه” است. استراحتهای فیکا هر زمان میتواند رخ دهد – در هنگام تجمع اجتماعی یا در میان روز کاری و تقریباً همیشه با تهیه یک محصول خوراکی همراه است. سوئدیها به طور میانگین 9٫5 روز در سال را برای فیکاراست گذرانده و این عمل به تقویت ارتباطهای اجتماعی و خانوادگی کمک میکند.
5. دانمارک – 7٫4 کیلوگرم/ 16٫3 پوند در سال به ازای هر نفر
دانمارک به طور معمول یکی از خوشبختترین کشورهای جهان نامیده میشود. آیا مصرف قهوه چشمگیر آنها دلیلی با این امر دارد؟ دانمارکیها احترام عمیقی به قهوه باکیفیت بالا و هنر قهوهسازی و قهوهپزی دارند. به همین دلیل، قهوه سیاه که به صورت محلی و در دستهبندیهای کوچک تهیه میشود، به عنوان انتخاب دانمارکیها در حال جایگزینی اسپرسو است.
6. نروژ – 6٫8 کیلوگرم/ 15 پوند در سال به ازای هر نفر
قهوه در فرهنگ نروژیها صد سال است که ریشه دارد، اما قانون ممنوعیت الکل از سال 1917 تا 1927 مصرف قهوه در نروژ را تقویت کرد. در این مدت، مردم در جستجوی نوشیدنی اجتماعی جدید بودند. امروزه، نود درصد از بزرگسالان نروژی قهوه مینوشند.
7. اتریش – 6٫6 کیلوگرم/ 14٫5 پوند در سال به ازای هر نفر
اتریش یک تاریخچه طولانی با قهوه دارد. بعد از حمله دوم وین توسط عثمانیها در سال 1683، دانههای قهوهای که از سوی عثمانیها به جا ماند، به رشد فرهنگ قهوه در اتریش منجر شد. اولین کافهخانه اتریشی بلافاصله پس از آن باز شد. در سال 2011، فرهنگ کافهخانههای وین به عنوان میراث فرهنگی غیرمادی توسط یونسکو در فهرست ملی ثبت شد.
8. کانادا – 5٫8 کیلوگرم/ 12٫8 پوند در سال به ازای هر نفر
قهوه در امریکای شمالی از سال 1668 مورد استفاده قرار میگیرد، اما مصرف قهوه در کانادا بسیار بیشتر از آمریکا است. برخی فکر میکنند که آب و هوای سرد میتواند عامل این روند باشد. با این حال، کاناداییها عاشق قهوه خود هستند و بیش از 14 میلیارد فنجان قهوه در سال در کانادا مصرف میشود.
9. لبنان – 5٫7 کیلوگرم/ 12٫5 پوند در سال به ازای هر نفر
قهوه در لبنان به اشکال مختلفی سرو میشود. با این حال، قهوه سنتی لبنان با دانههای عربیکا به صورت بسیار قوی و بدون فیلتر و سیاه سرو میشود و با یک قاشق هل دم میشود. باور و خرافات میگوید، میشود با باقیمانده موجود در کف فنجان آینده را خواند.
10. ایسلند – 5٫4 کیلوگرم/ 11٫9 پوند در سال به ازای هر نفر
قهوه از چندین قرن پیش نوشیدنی اجتماعی پرطرفداری در ایسلند بوده است – یکی از دلایل آن آب و هوای سرد، قیمتهای گران قیمت شراب و حق تقدمی که تا سال 1987 غیرقانونی بود. در پایتخت ریکیاویک، 17 کافه در یک شعاع 700 متری در مرکز شهر وجود دارد.
11. آلمان – 5٫4 کیلوگرم/ 11٫9 پوند در سال به ازای هر نفر
فرهنگ کافه و قهوهسازی حرفهای در آلمان خیلی محبوب نیست، اما این امر جلوی آلمانیها را از نوشیدن قهوه طولانیمدت نمیگیرد. آلمان محل بوجود آمدن روش آب ریختن بر روی قهوه (pour-over) است که توسط ملیتا بنتز در سال 1908 اختراع شد. مصرف کنندگان قهوه آلمانی از روش آب ریختن بر روی قهوه تقریباً خارج نشدهاند. با وجود کمبود فرهنگ کافه، 86 درصد از بزرگسالان آلمانی روزانه قهوه مینوشند.
12. برزیل – 5٫4 کیلوگرم/ 11٫9 پوند در سال به ازای هر نفر
قهوه برای برزیلیها منبعی از افتخار ملی است. به طور قابل فهم – نه تنها 98 درصد از خانوادههای برزیلی قهوه مصرف میکنند، بلکه کشت قهوه در سراسر کشور 8 میلیون شغل ایجاد میکند. علاوه بر این، برزیل یک سوم تولید قهوه جهان را تامین میکند و به این ترتیب، بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان است.
13. بلژیک – 5٫1 کیلوگرم/ 11٫25 پوند در سال به ازای هر نفر
فرهنگ کافه در اروپا و سراسر جهان معمولاً تحت تأثیر قهوه است. با این حال، کافهها در بلژیک به طور معمول نوع دیگری از نوشیدنی را سرو میکنند – بیر. با این حال، بلژیکیها عاشق قهوه هستند که تقریباً همیشه همراه با یک تکه شکلات بلژیکی سرو میشود. به عنوان یک قدرت استعماری پیشین در آفریقا، بلژیک علاقه خود را به قهوه با کشت دانهها در کنگو و رواندا حفظ کرده است.
14. ایتالیا – 4٫9 کیلوگرم/ 10٫8 پوند در سال به ازای هر نفر
ایتالیا اغلب اولین کشور در فرهنگ قهوه اروپا است. اسپرسو ایتالیایی بخشی از زندگی روزمره در این کشور دریای میباشد و بر خلافیت مراسم و رسوم زیادی احاطه شده است. نه تنها آنژلو موریوندو، مخترع اسپرسو در سال 1884 ایتالیایی بود، بلکه ایتالیا خانه کافهای که قدیمیترین کافه در جهان است، یعنی کافه فلوریان که از سال 1720 در ونیز فعالیت دارد نیز میباشد.
15. بوسنی – 4٫8 کیلوگرم/ 10٫5 پوند در سال به ازای هر نفر
شهر سارایوو، پایتخت بوسنی و هرزگووین مملو از کافههای شلوغ است. اما به جای سرو اسپرسو، فنجانهای مراجعان با قهوه سنتی بوسنی – بوسانکا کافا پر میشود. بوسانکا کافا با جوشاندن آب، افزودن پودر قهوه و سپس دوباره جوشاندن تا کف درشتی تشکیل شود تهیه میشود. نتیجه آن یک فنجان سیاه غلیظ و خوشمزه قهوه است. بوسانکا کافا همیشه با یک حبه قند سرو می شود. با این حال، به جای ریختن شیرین کننده در نوشیدنی، آداب و رسوم محلی خواستار نوک زدن مکعب، نوشیدن یک جرعه و اجازه حل شدن شکر روی زبان شماست.
16. سوئیس – 4٫8 کیلوگرم/ 10٫5 پوند در سال به ازای هر نفر
سوئیس مکان تولد یکی از برندهای معروف قهوه در جهان، یعنی نسکافه است. همچنین سوئیس خانه یک فرهنگ کافه شاداب است که تحت تأثیر ایتالیا همسایه قرار دارد. بنابراین، قهوههای سوئیسی با مخلوطهای روبوستا در آن بسیار رایج هستند. محبوبترین نوشیدنی قهوه در سوئیس “کافی کرم” است، قهوهای طولانی که از دستگاه اسپرسوساز استخراج میشود.
17. پرتغال – 4٫4 کیلوگرم/ 9٫7 پوند در سال به ازای هر نفر
“اوم کافه” یا “اسپرسو” سفارش معمول قهوه پرتغالی است. در بیشتر کشورهای علاقهمند به اسپرسو، دانههای عربیکا ترجیح داده میشوند. با این حال، اسپرسو پرتغالی با ترکیبی از دانههای عربیکا و روبوستا با روشی که بسیار کندی تهیه میشود، ترکیبی از قهوه با کرمی و حالت غلیظتری را به ارمغان میآورد.
18. اسلواکی – 4٫3 کیلوگرم/ 9٫4 پوند در سال به ازای هر نفر
از زمانی که اولین کافههای اسلواکی در قرن هجدهم باز شدند، فرهنگ قهوه مرحلههای زیادی را طی کرده است. در ابتدا، قهوه نوشیدنی مورد علاقه نجیب زادگان بود. قرون بعد، در زمان حکومت کمونیستی، تنها قهوه موجود تیره و قوی قهوه سبک ترکی بود. سپس پس از سقوط پرده آهن در سال 1989، علاقه به قهوه افزایش یافت.
امروزه، پایتخت اسلواکی، براتیسلاوا، بهشتی برای علاقمندان قهوه است، با وجود وجود 160 کافه قهوهسازی که پایتخت را احاطه کردهاست.
19. کرواسی – 4٫3 کیلوگرم/ 9٫4 پوند در سال به ازای هر نفر
رب پایتخت کرواسی مملو از هزاران قهوه خانه است. قابل توجه تر، حتی یک استارباکس در کل کشور وجود ندارد. ایتالیا، ترکیه و مجارستان به شدت بر فرهنگ قهوه در کرواسی تأثیر گذاشته اند تا آداب و رسوم قهوه منحصر به فرد را در این کشور ایجاد کنند. به همین دلیل، نوشیدنیهایی مانند “ماکیاتو”، “قهوه ویانایی” و “قهوه ترکی” به راحتی در کرواسی قابل دسترسی هستند.
20. اسلوونی – 4٫3 کیلوگرم/ 9٫4 پوند در سال به ازای هر نفر
اسلوونی به عنوان کشوری با تأثیرات فرهنگی متعدد، همچنین در فهرست قهوه دوستانه جهان جای دارد. کافهها در اینجا محبوبیت بالایی دارند و برخی از آنها حتی به عنوان مرکز اجتماعی در جوامع محلی شناخته میشوند. نوشیدنی قهوهای معروف در اسلوونی “جافیچ” است که ترکیبی از اسپرسو با شیر و نوشیدنیای محبوب بین مردم است.