ماهان شبکه ایرانیان

چرا دانستن منبع غذایی مناسب برای ویتامین B۱۲ مهم است؟

کدام ماده غذایی حاوی ویتامین B۱۲ است؟

شماره روزنامه: ۵۹۰۰ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۹/۲۵ ...

چرا دانستن منبع غذایی مناسب برای ویتامین B12 مهم است؟

ویتامین B12 وظایف مختلفی را در بدن انجام می‌دهد و کمبود آن منجر به عوارضی از جمله عوارض مربوط به سیستم عصبی می‌شود. از آنجا که بدن نمی‌تواند به تنهایی B12 تولید کند، دریافت آن از طریق منابع غذایی یا مکمل‌ها برای سلامت کلی، به‌ویژه برای عملکرد مناسب خون، سیستم عصبی و فرآیندهای متابولیک بسیار حائز اهمیت است.

چه مقدار ویتامین B12 در روز نیاز دارید؟

نیاز روزانه به ویتامین B12 در افراد مختلف متفاوت است. تا سن 18 سالگی، یک فرد روزانه به 0.4 میکروگرم تا 1.8 میکروگرم ویتامین B12 در رژیم غذایی خود نیاز دارد. بزرگسالان به 2.4 میکروگرم ویتامین B12 نیاز دارند. همچنین زنان باردار و مادران شیرده روزانه به 2.8 میکروگرم ویتامین B12 نیاز دارند.

عوارض مصرف بیش از حد ویتامین B12

مصرف مکمل ویتامین B12 در بازه تعیین‌‌‌شده، با خطری همراه نیست. همان‌طور که در بالا به آن اشاره کردیم مقدار موردنیاز ویتامین B12 برای بزرگسالان 2.4 میکروگرم در نظر گرفته می‌شود. البته مشکلی حتی در صورت مصرف مقادیر بالاتر این ویتامین نیز گزارش نشده است. چراکه به دلیل محلول بودن در آب، مقادیر اضافی این ویتامین توسط بدن جذب نشده و از طریق ادرار دفع می‌شود. دوز‌‌‌های بالای ویتامین B12، مانند مقادیری که برای درمان کمبود ویتامین B12 استفاده می‌‌‌شوند، می‌توانند با عوارضی مانند سردرد، تهوع و استفراغ، اسهال، خستگی و ضعف، احساس سوزش در دست‌‌‌ها و پا‌‌‌ها همراه باشند.

کدام مواد غذایی منبع غنی ویتامین B12 است؟

ویتامین B12 عمدتا در محصولات حیوانی یافت می‌شود، و برای افرادی که از رژیم‌‌‌های گیاهی سخت یا گیاهخواری پیروی می‌کنند، دریافت مقادیر کافی به طور طبیعی را چالش‌برانگیز می‌کند. منابع غذایی غنی از ویتامین B12 عبارتند از:

-گوشت: گوشت گاو، بره و سایر گوشت‌ها منابع عالی ویتامین B12 هستند.

- طیور: مرغ و بوقلمون منابع خوبی هستند.

- ماهی: ماهی‌ها، به‌ویژه ماهی‌های روغنی مانند سالمون، قزل‌آلا، ماهی تن و ساردین، سرشار از ویتامین B12 هستند.

- خرچنگ و صدف حاوی مقادیر قابل‌توجهی ویتامین B12 هستند.

- محصولات لبنی: شیر، پنیر و ماست منابع خوبی هستند، اگرچه محتوای B12 ممکن است کمتر از گوشت باشد.

- تخم‌مرغ: تخم‌مرغ به‌خصوص زرده حاوی ویتامین B12 است.

- برخی از محصولات مخمرهای غذایی

برخی از انواع شیر سویا و غلات صبحانه نیز با ویتامین ب12 غنی شده‌‌‌اند. پیشگیری از کمبود ویتامین‌‌‌ها آسان است: یک رژیم غذایی متعادل را دنبال کرده و به اندازه کافی مواد مغذی دریافت کنید.

موادغذایی حاوی ویتامین B12 برای گیاهخواران

برای افرادی که از رژیم گیاهخواری یا وگان پیروی می‌کنند، ممکن است غذاهای غنی شده یا مکمل‌های B12 برای برآوردن نیازهای B12 آنها ضروری باشد. برخی از غذاهای گیاهی، مانند غلات غنی‌شده، جایگزین‌های شیر گیاهی و مخمرهای تغذیه‌ای، می‌توانند مکمل B12 را فراهم کنند. برای کسانی که از رژیم‌های غذایی محدود استفاده می‌کنند ضروری است که میزان مصرف B12 خود را کنترل کنند و در صورت نیاز با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی برای مکمل مناسب مشورت کنند.

وقتی کمبود ویتامین B12 دارید چه اتفاقی می‌افتد؟

کمبود ویتامین B12 به دلیل نقش حیاتی آن در چند عملکرد بدن می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی مختلفی شود. علائم شایع شامل خستگی، ضعف و کم‌خونی است، زیرا B12 برای تولید گلبول‌های قرمز ضروری است. کم‌خونی می‌تواند منجر به رنگ‌پریدگی یا زردی پوست، تنگی نفس و مشکلات شناختی شود. علائم عصبی نیز ممکن است ظاهر شوند، مانند گزگز یا بی‌حسی در دست‌ها و پاها، مشکل در راه رفتن و از دست دادن حافظه.

از آنجا که B12 برای سنتز میلین، یک پوشش محافظ در اطراف رشته‌های عصبی، بسیار مهم است، کمبود آن می‌تواند منجر به آسیب عصبی و عوارض عصبی شود. کمبود طولانی‌مدت B12 می‌تواند به شرایط شدیدتری مانند کم‌خونی مگالوبلاستیک کمک کند که باعث تولید گلبول‌های قرمز بزرگ‌تر از حد طبیعی می‌شود. کمبود طولانی‌مدت نیز ممکن است منجر به آسیب برگشت‌ناپذیر عصبی شود. برخی از افراد در معرض خطر کمبود B12 هستند، از جمله افراد مسن، افراد مبتلا به اختلالات گوارشی که بر جذب مواد مغذی تاثیر می‌‌‌گذارد و همچنین افرادی که از رژیم‌‌‌های سخت گیاه‌‌‌خواری یا وگان بدون دریافت مکمل‌‌‌های کافی پیروی می‌کنند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان