در حالی که قبلتر 90درصد درآمدهای ارزی نفتی بود، اما اکنون تنها 25درصد از فروش نفت تامین میشود ولی بانکمرکزی همچنان اصرار به قیمتگذاری دلار دارد. او پیشبینی کرد: اگر فشار سیاسی جدی وجود نداشته باشد، باز هم با مشکل ارز مواجه خواهیم بود و با توجه به سال انتهایی دولت، آنچنان تغییری در سیاستها رخ نخواهد داد. او ادامه داد: اگر بانک مرکزی امکان سرمایهگذاری در دیگر فلزات به جز طلا و کامودیتیها را برای سرمایهگذاری فراهم میکرد، شرایط بهتر پیش میرفت. عسگریمارانی ادامه داد: فکر میکنم دولت با کنترل و سیاستهایش اجازه نمیدهد که سود زیاد و طولانیمدتی در یک بازار تامین شود. او با اشاره به بازار سال 99 گفت: به اعتقاد من بازار آن روز بالا نبود و حرکت بازار صحیح رخ داده است. حال برای بهبود شرایط بورس میتوان سیاستهای قبلی را دوباره اجرا کرد، چرا شرکتها EPSشان را در کدال افشا نمیکنند؟ در حالی که بازارسرمایه امکان رشد دارد.
دشواری تامین مالی برای افزایش خدماتدهی
همچنین سیدبابک ابراهیمی، عضو هیات عامل و معاون سرمایهگذاری بانک سپه در وبینار آینده بازارهای مالی در سال 1403 عنوان کرد: ظهور بازارهای جهانی ریسکهای جدیدی را به وجود آورده است. از جمله مهمترین آنها میتوان به پیدایش نقطه چرخش استراتژیک اشاره کرد که به معنی تغییر بنیادین در هر فرآیندی خواه در جهت مثبت و خواه منفی است. این موضوع در راستای رشد پرشتاب تکنولوژی و تغییرات در عرصه اقتصاد جهانی رخ خواهد داد. وی در ادامه گفت: هر بازاری به نقطه اوج میرسد و افول میکند و برای همه کسبوکارها این اتفاق میافتد؛ برای افراد هم حتی این اتفاق میافتد اما نکته مهم این است که وقتی در نقطه اوج یک فرآیند هستیم باید بهترین تصمیم را بگیریم.
ابراهیمی با ذکر این نکته که هیچ چیز مانع رشد پرشتاب تکنولوژی و تغییرات در عرصه جهانی نیست، اظهار کرد: اکنون ریسکهای نوظهور در پنج دسته قرار میگیرد که شامل ریسکهای اقتصادی، سیاسی، تکنولوژی، محیطزیست و نیروی انسانی است. ما برای نیروی انسانی و نسل Z باید برنامهریزی کنیم؛ زیرا این نسل با نسلهای قبل متفاوت است و باید از روشهای دیگری برای تربیت نیروی انسانی استفاده کرد، چرا که نسل جدید مدیرسالاری و شرایط کارمندی را نمیپذیرد. او افزود: به دلیل عدمتوانمندی مدیران در بهروزرسانی دانششان احتمال برکناری آنها 10 برابر بیشتر از 20 سال گذشته است. برکناری مدیران نه به آن دلیل است که مدیران امروز از مدیران گذشته ضعیفتر هستند، بلکه شرایط جدید شکل گرفته است.
ابراهیمی همچنین در خصوص پیشبینیپذیری اقتصاد کشور گفت: تصمیمات غلط، ناشی از عدم داده درست یا تحلیل غلط است. به دلیل تناقض قوانین، پیشبینیپذیری در اقتصاد ایران وجود ندارد. هتتریک سیاستگذار متاثر از شرایط سیاسی، باعث عدمپیشبینیپذیری اقتصاد شده است. عضو هیات عامل سرمایهگذاری بانک سپه اضافه کرد: دولت با دیدگاه حل مشکلات به صورت مقطعی، با تغییر دولتها، قدرت تصمیمگیری را از سرمایهگذاران سلب میکند. در نتیجه شرایط صندوقهای بازنشستگی بسیار از تصمیمات متاثر میشود و تامین مالی برای افزایش خدماتدهی، بسیار سخت است. در واقع در هرجا که دولت ورود کند، عدمکارآیی ایجاد میکند و نتیجه معکوس میدهد. گاهی سازمانها در برابر سیاست افزایش حقوق و عدالت اجتماعی، دست به تعدیل نیرو میزنند. ابراهیمی عنوان کرد: 80درصد سود و 80درصد ریسک مربوط به 20درصد فعالیتهاست. در راستای سرمایهگذاری موفق باید روی خودتان، سلامتتان، دوستان، مطالعه، تجربیات، استفاده از دانش برای کسب درآمد و عالی به نظر رسیدن سرمایهگذاری کنید.
18 مورد تامین مالی در تامین سرمایه امید
در ادامه محسن موسوی مدیرعامل و عضو هیاتمدیره تامین سرمایه امید در این همایش عنوان کرد: بازارهای مالی باید پیشبینیپذیر باشند تا استراتژیهای سرمایهگذاری را بتوان تدوین کرد. در یک سال گذشته شاخص کل 35درصد بازدهی داشته است. حال در این بازار 440 صندوق سرمایهگذاری فعال وجود دارد که ارزشی بیش از 847 همت دارند. موسوی ادامه داد: بانک ملت با 1200 همت بالاترین آمار سپردهها را به خود اختصاص داده است و بانک سپه نیز مقام سوم جذب سپرده را در میان بانکها دارد. در سال 1401، 400 همت کسری بودجه وجود داشت، امسال 700 همت و سال آینده بالای هزار همت کسری بودجه وجود دارد. مدیرعامل «امید» در مورد عملکرد این شرکت در زمینه تامین مالی گفت: در این شرایط امسال 18 مورد تامین مالی داشتیم و پیشبینی میکنیم که 40 همت تامین منابع داشته باشیم.
وی همچنین در جریان معرفی صندوقهای سرمایهگذاری تامین سرمایه امید گفت: داراییهای صندوق گنجینه امید شامل 71درصد اوراق مشارکت، 18درصد نقد و سپرده بانک است. او در مورد صندوق امید انصار نیز توضیح داد: امید انصار یک صندوق صدور و ابطالی است که نرخ سود 30.1 درصدی به صورت ماهانه پرداخت کرده است. موسوی افزود: صندوق دیگر ما صندوق زرافشان با پشتوانه سکه و طلاست و حداکثر 20درصد آن اوراق درآمد ثابت است. صندوق دیگر ما سهامی و قابل معامله است و حداکثر 20درصد آن در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری شده و حدود 700 میلیارد تومان AUM جمعآوری شده است.
موسوی افزود: نرخ سود صندوقهای با درآمد ثابت این تامین سرمایه از 30درصد عبور کرد. بازدهی یکساله صندوق طلای زرافشان با نماد زر نیز از 90درصد عبور کرده است. مدیرعامل «امید» همچنین گفت: ما به پذیرهنویسی 375 میلیارد تومان تعهد داریم. همچنین برای شرکت ساروج نزدیک 995 میلیارد تومان و... خرید اوراق داشتیم که همگی شامل 18 مورد تامین مالی میشود.
تصویب نرخ 30درصد شجاعانه بود
در این همایش همچنین محمدعلی رستگار، عضو هیاتمدیره تامین سرمایه مسکن به بیان موضوعاتی در خصوص وضعیت سیستم بانکی پرداخت و گفت: در کشور ما معضلات زیادی در تصمیمگیری وجود دارد که مهمترین آنها تنظیم نرخ سود بانکی و سایر نرخهاست. نرخی که در بازار ما در قالب عقود مختلف وجود دارد. چندی پیش، بیش از 200 همت از سوی بانک مرکزی گواهی سپرده با نرخ 30درصد منتشر شد. وقتی در کشور نرخ ارز ناشی از رشد نقدینگی، حرکت میکند، حبس پول در سپردههای بلندمدت اتفاق میافتد.
وی افزود: ️ ما سالهاست در بازار نیاز به ساختار زمانی نرخ هدف داریم و باید سیاستهای پولی را به گونهای پیش ببریم که به آن ساختار زمانی نزدیک شویم. در صنعت بانکداری، سپردههای کوتاهمدت نرخ کمتری نسبت به بلندمدت دارند. زمانی که این نرخ 30 درصد مصوب شد تصمیمی شجاعانه بود ولی به موقع نبود. نرخ اخزا هم از 29 به 32درصد رسیده است. در شبکه بانکی به طرق مختلف سپردهپذیری گرانقیمت میکنیم به طوری که از 27درصد به 31درصد رسیده است.
حسن کاظمزاده، تحلیلگر بازارسرمایه در بررسی بازار ارز و طلا گفت: برای بررسی بازار ارز از عینک تقاضا به آن نگاه میکنیم. چهار مدل تقاضا، شامل تقاضا برای واردات، تقاضا برای خروج سرمایه، تقاضا برای سفتهبازی و تقاضا برای پسانداز در کشور وجود دارد. کاظمزاده ادامه داد: حساب جاری و حساب سرمایه، رشد نقدینگی و تنشهای بینالمللی از عوامل موثر بر کلان اقتصادی هستند. دانشیار دانشگاه تهران به شوکهای وارد شده به اقتصاد اشاره کرد و گفت: در سال 98 و 99 به صادرات کشور شوک وارد شده است و بعد هم کرونا این بخش را متاثر کرد. سال 1401 با صادرات 97 میلیون دلار سال طلایی بود. اما در 6 ماهه امسال، 71 میلیارد دلار صادرات صورت گرفته است.
او در مورد خروج سرمایه نیز گفت: از سال 97، خروج سرمایه وجود داشته و در سال 1401 رقم قابلتوجه 15 میلیارد دلار خروج سرمایه به ثبت رسید. او پیشبینی کرد: بر اساس قوانین مالیاتی سال آینده، احتمال افزایش تقاضا را بالا میبرد. در حالت خوشبینانه در سال آینده، تراز تجاری ما حدود 6 میلیارد دلار منفی خواهد بود. کاظمزاده در مورد بورس نیز گفت: بدنامی مهمترین دلیل توقف رشد بورس است، به دلیل دستکاری مستمر دولت در سود و زیان شرکتهای بورسی اعتماد به این بازار پایین آمده است. طی دو روز گذشته دیدیم که تا خبری از حذف قیمتگذاری دستوری یا فروش سهام تودلی مطرح شد بازار واکنش مثبت نشان داد. این موضوع نشان میدهد که اگر دولت از قوانین سختگیرانه خود دست بردارد، بازار مثبت میشود.
همچنین محمدرضا صادقیمقدم، دانشیار دانشگاه تهران هم در بررسی چشمانداز بازارسرمایه در سال آتی گفت: موتور محرک بورس در سال آینده، کاهش اختلاف دلار نیما با دلار آزاد خواهد بود. بهرغم رشد 56درصد شاخص از خرداد تاکنون ارزش دلاری بازار 17درصد کاهش داشته است. او بزرگترین ریسک بورس را بیپولی دولت قلمداد کرد و گفت: اگر اقتصاد از روند گذشتهاش تبعیت کند، دولت دخالت نکند و به سودآوری شرکتها دست اندازی نکند، میتوان انتظار رشد در بورس را داشت.