دورس قدیمیترین مرکز اقتصادی و تاریخی آلبانی است که به عنوان دروازهای دائمی بین شرق و غرب شناخته شده است. این شهر در قرن هفتم و ششم قبل از میلاد توسط ایلیریاییها به نام اپیدامنوس شناخته میشد. سال 672 قبل از میلاد، یونانیان این شهر را مستعمره کردند و آن را «دیراکیوم» یا «شهر بین دو تپه» نامیدند.
به گزارش فرادید، رومیها حدود 230 قبل از میلاد بر این شهر مسلط شدند. این شهر نزد کاتولوس، مورخ رومی با نام «Dyrrhachium Adria e Taberna» یا «میخانه آدریاتیک» شناخته میشد. سیسرو که حدود 57 قبل از میلاد به دورس پناه برد، شهر را «تحسینبرانگیز» توصیف کرد و دلیل اصلی این تحسین، سبک زندگی رنگارنگ و فعال آنجا بود.
باستانشناسان شهر دورس با بقایای رومی آشنا هستند، اما این کشف، آنها را نیز متعجب کرد.
یک باستانشناس در حال حفاری یک استخر سرپوشیده 1600 ساله در یک ویلای روم باستان در دورس است.
بر اساس پست فیسبوکی که روز 9 مه از موسسه ملی میراث فرهنگی آلبانی منتشر شد، پیش از ساخت یک مدرسه، باستانشناسان در حال حفاری محوطهای در دورس بودند که یک محله اشرافی از دوران روم باستان را کشف کردند.
موسسه ملی میراث فرهنگی گفته است که کاوشهای باستانشناسی که 1200 مترمربع مساحت را در این مرحله پوشش میدهند، چشمانداز بینظیری از سازمان شهری منطقه فراهم کردند که گمان میرود بخشی از شهر بوده است.
به گفته این موسسه، میان ویرانههای این ویلای روم باستان، آثاری از یک استخر سرپوشیده تزئینشده با موزاییکهای سالم وجود دارد.
در این حفاریها، بقایای یک استخر سرپوشیده از یک اقامتگاه دوره رومی کشف شد که نخستین مورد از نوع خود در آلبانی است. تمام سطح آن با نقاشیهای دیواری رنگی با سطح هنری بالا تزئین شده است. از دید موسسه، مهمترین ویژگی این بنا، کف موزاییکی بسیار سالممانده آن با نقوش هندسی از جنس سنگ مرمر، سنگ، شیشه و کاشیهای سرامیکی است.
باستانشناسان تخمین زدند این ویرانههای رومی متعلق به قرن اول تا پنجم بعد از میلاد هستند و دستکم 1600 سال قدمت دارند.
به گفته این موسسه، کاوشها در بخش دیگر محوطه منجر به کشف چندین دیوار و یک کف آجری بزرگ شده که شاید بقایای یک حمام دو طبقه روم باستان باشد. قطعات دیگری از دیوارها، سقفها و موزاییکهای کاشی نیز کشف شد.
دو وان حمام که در ویلای روم باستان کشف شدند.
حفاری در محل ساخت و ساز ادامه دارد.