علی عبدالمحمدی: بازار سهام در آخرین روز هفته، با رشد قیمتها همراه شد تا برای پنجمین روز متوالی، رشد شاخصکل بورس تهران ادامهدار باشد. معاملات روز چهارشنبه، از دو جهت برای فعالان بازار سهام اهمیت داشت، اول از این جهت که آخرین روز معاملاتی همراه با دامنه نوسان 2درصدی بود که از اول خردادماه در تالار شیشهای اعمالشدهبود. ثانیا آخرین روز معاملاتی و فرصت خرید و فروش قبل از مشخصشدن تکلیف انتخابات ریاستجمهوری بود. نتیجتا عوامل فوق باعث شد تا گروهی در تالار شیشهای براساس پیشبینی خود از نتایج انتخابات و دیگر فاکتورها، اقدام به تصمیمگیری کنند و در جایگاه فروشنده یا خریدار قرار بگیرند.
تقویت تقاضا در بازار
نکته قابلتوجه این است که در معاملات روز چهارشنبه، فشار تقاضا بسیار بیشتر از عرضه بود و این موضوع موجبات رشد نماگرهای سهامی را در روز گذشته فراهم کرد. در روزی که گذشت، شاخصکل بورس تهران با رشد 0.97درصدی همراه شد و در سطح 2میلیون و 85هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص هموزن نیز در جریان معاملات روز قبل، با رشد 0.68درصدی همراه شد. همچنین در روز گذشته، 126میلیارد تومان پول حقیقی نیز وارد گردونه معاملات سهام شد تا برای دومین روز متوالی بازار شاهد ورود پول باشد. ارزش معاملات خرد بازار نیز که پس از اعمال دامنهنوسان محدود تا سطوح نازلی کاهش پیدا کردهاست، در روز گذشته، رقم 2هزار و 72میلیاردتومان را ثبت کرد.
پذیرهنویسی صندوق جدید
همچنین در هفته آتی، پذیرهنویسی یک صندوق بخشی جدید در گروه سیمان، آهک و گچ انجام خواهد شد که باید دید استقبال از این پذیرهنویسی چگونه خواهد بود. گفتنی است که در پذیرهنویسی دو صندوق اهرمی جدید که اخیرا در بازار انجام گرفت، استقبال فوقالعادهای بهعمل آمد. صندوقهای بخشی از ابزارهای جدید سرمایهگذاری در بورس تهران هستند که عمده پرتفوی خود را به سرمایهگذاری در یکصنعت خاص اختصاص میدهند. تاکنون 8 صنعت از سوی سازمان بورس، مجوز پذیرهنویسی صندوق بخشی دریافت کردهاند و 6صنعت از این 8صنعت نیز اکنون صندوق بخشی فعال دارند. طبیعتا برای درک بهتر نسبت بهعملکرد این صندوقها باید عملکرد این صندوقها با شاخصهایصنعت موردمقایسه قرار بگیرد.
بازار پسا انتخابات
همانطور که در گزارش روز گذشته «دنیایاقتصاد» تحتعنوان بازار از دریچه رفع تحریم اشارهشد؛ مساله تحریم، یکی از مهمترین مسائلی است که بر وضعیت شرکتهای مختلف بورسی سایه افکنده است و سبب شده تا درآمد و متعاقبا سود شرکتها از جهات مختلف در معرض تهدید قرار بگیرد. برخی شرکتها به دلایل تحریمی و عدمدسترسی به قطعهها، تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا نمیتوانند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند یا خطوط تولید جدید راهاندازی کنند. از سوی دیگر، برخی شرکتها نیز به دلیل شرایط تحریمی، محصولات صادراتی خود را به زیر قیمت روز آن در بازار جهانی بهفروش میرسانند که طبیعتا این مساله نیز بر سودآوری شرکتها اثر بسزایی دارد.
طبیعتا زدودهشدن سایه تحریم سبب میشود که در ابتدا شرکتها به فناوری روز دنیا مجهز شوند و تیراژ تولید در شرکتهای تولیدی با تغییرات قابلتوجهی همراه شود که متعاقبا اثر این موضوع در درآمدها و سود شرکتها نمایان خواهد شد. رفع تحریم از سویی دیگر سبب خواهد شد تا ارزانفروشیهایی که در برخی صنایع به دلیل بازاریابی صورت میگیرد، از میان برداشته شود و شرکتها محصولات خود را به قیمت واقعی بفروشند که این موضوع نیز اثر معناداری بر صورتهای مالی شرکتها خواهد گذاشت. اگر در روز شنبه 9تیر و در موعد شمارش آرا، پیروز نهایی انتخابات کسی باشد که مساله تحریم و اقدام برای رفع آن را مساله اصلی کشور نمیداند، بازار با فشار فروش همراه خواهد شد، اما در سمت مقابل اگر کسی پیروز انتخابات شود که رویکرد رفع تحریمها را در صدر برنامههای خود قرار دهد، بازار با افزایش تقاضا کار خود را آغاز خواهد کرد و میتوان روزهای بهتری را برای بازار متصور شد.
عملکرد بازار در دورههای قبلی ریاستجمهوری
بررسیها نشان میدهد که در انتخابات سال92 و 1400، شاخصکل بورس تهران پس از انتخابات ریاستجمهوری با رشد قابلتوجهی همراه شد. حال با توجه به افت قیمتهایی که در ماههای اخیر در تالار شیشهای حادث شده و قیمت سهام را به سطوح ارزندهای هدایت کردهاست، میتوان امیدوار بود که با مشخصشدن تکلیف انتخابات ریاستجمهوری، اگر پیروز نهایی انتخابات کسی باشد که بورس را در دولت خود جزو اولویتها قرار دهد، میتوان به آینده بازار خوشبین بود.