ماهان شبکه ایرانیان

افطاری، مهمان سفره‌ی کشورهای اسلامی

حال و هوای افطار در سرزمین‌های اسلامی نمونه ای نادر و جذاب نزد اهالی این سرزمین‌ها و همچنین جهانگردانی است که پای به این کشورها می گذارند.

وب‌سایت همشهری شش و هفت - مهدی بهپور: حال و هوای افطار در سرزمین‌های اسلامی نمونه ای نادر و جذاب نزد اهالی این سرزمین‌ها و همچنین جهانگردانی است که پای به این کشورها می گذارند. این تجربه رنگارنگ و خوش عطر زمانی شیرین تر و دلچسب تر می‌شود که بر سفره افطاری بنشینیم که طعمی متفاوت دارد و از تجربه و خلاقیت آشپزهای این سرزمین‌ها بهره ببریم.
 
اگر هم حال و وقت بیرون رفتن از خانه را نداریم مشکلی نیست؛ با کمی حوصله می‌توانیم سفره ای متفاوت برای خود و خانواده فراهم کنیم.امروز هم شما را به مهمانی افطاری چند کشور اسلامی فرا‌می‌خوانیم تا شاید دل‌تان خواست تنوعی به سفره افطاری خودتان بدهید.

بابا غَنوج

بابا غنوج یکی از خوراکی های رایج در خاورمیانه است. این پیش غذای خوشمزه را در بیشتر رستوران های خاورمیانه و بر سفره‌های مصری، سوریه‌ای، لبنانی و مناطق مشابه می‌توان یافت. علاقه‌مندان به خوراکی های حاوی بادمجان می‌توانند دست به کار تهیه این خوراک شوند!
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد مورد نیاز

  •     1عدد بادمجان
  •     4قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
  •     4قاشق غذاخوری ارده (در کشورهای عربی و خاورمیانه به آن طَحینیه یا الراشی گفته می‌شود)
  •     2قاشق غذاخوری دانه کنجد
  •     2حبه سیر له شده
  •     نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
  •     1تا 2قاشق غذاخوری روغن زیتون طبیعی

شیوه پخت

  •     فر را روی 200درجه سلسیوس داغ کنید.
  •     یک سینی فلزی را با کمی روغن مایع چرب کنید.
  •     بادمجان را داخل سینی گذاشته و در میان آن با استفاده از چنگال سوراخ هایی ایجاد کنید. سپس آن‌را داخل فر گذاشته و به‌مدت نیم ساعت تا 40 دقیقه بگذارید بماند. هر از گاهی آن‌را زیر و رو کرده و بچرخانید تا همه بخش‌های آن یکسان کباب شود.
  •     بادمجان را بیرون آورده و یکی، دو دقیقه در ظرف حاوی آب یخ قرار دهید. سپس بادمجان را خارج کرده و پوست آن را جدا‌سازی‌کنید.
  •     بادمجان، آب لیمو، ارده، دانه‌های کنجد و سیر را در یک مخلوط کن برقی ریخته و از آنها پوره تهیه کنید. پس از آماده شدن به اندازه کافی نمک و فلفل و همچنین روغن زیتون بیفزایید و هم بزنید. پوره حاصل را پیش از مصرف حدود 3ساعت در یخچال قرار دهید. بهتر است روی ظرف را با سلفون بپوشانید. بابا غنوج را می‌توانید با نان برشته نوش جان کنید. برای تزئین روی آن می‌توانید از فلفل قرمز و برگ برخی از سبزی‌های تازه همچون جعفری بهره بگیرید.



خوراک سبزیجات اتیوپی

خوراک سبزیجات اتیوپی یک غذای خوشمزه، مقوی و با طعمی متفاوت است که در زبان اتیوپیایی به آن «گومِن‌وات» گفته می‌شود.
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد مورد نیاز برای 6نفر

  •     900گرم کلم پیچ شسته و خردشده
  •     کمتر از نیم لیتر آب
  •     1قاشق غذاخوری روغن زیتون طبیعی
  •     125گرم پیاز خردشده
  •     8حبه سیر خردشده
  •     200گرم فلفل سبز خردشده
  •     1قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
  •     یک قاشق چایخوری نمک
  •     نصف قاشق چایخوری زردچوبه
  •     نصف قاشق چایخوری پاپریکا
  •     نصف قاشق چایخوری ادویه مخلوط
  •     2قاشق غذاخوری زنجبیل تازه خردشده

شیوه آماده سازی

  •     کلم پیچ را با آب در یک قابلمه ریخته و روی گاز قرار دهید. پس از جوش آمدن آب درجه حرارت را کم کرده و بگذارید تا به‌مدت 10دقیقه پخته و ترد شوند. کلم را آبکش کرده و کنار بگذارید. آب آن را دور نریزید.
  •     یک قاشق غذاخوری روغن زیتون طبیعی را در یک قابلمه کوچک روی درجه حرارت متوسط قرار دهید. پیاز را داخل آن تفت دهید تا کمی رنگ طلایی به‌خود بگیرد.
  •     سیر را اضافه کرده و به‌مدت یک دقیقه تفت دهید.
  •     کلم پخته شده، یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و آب باقی‌مانده از پختن کلم را بیفزایید.
  •     درحالی‌که در قابلمه باز است به‌مدت 10تا 15دقیقه با حرارت متوسط مخلوط را بپزید تا آب اضافی آن بخار شود.
  •     سپس فلفل سبز، آب لیمو، نمک، زردچوبه، پاپریکا، ادویه مخلوط و زنجبیل را بیفزایید. حدود 5دقیقه آن را بپزید تا محتویات نرم شوند.



مَنسَف

منسف یکی از خوراکی های برنجی رایج در کشورهای اردن، فلسطین، سوریه، عراق و عربستان است. منسف در کشور اردن غذایی رسمی به‌حساب می آید. در این کشور منسف در اعیادی همچون عید فطر بسیار مورد توجه قرار دارد. دلیل اصلی نام گذاری این خوراک بزرگی سینی یا طبقی است که در آن غذا ریخته می‌شود(منسف به معنی سینی بزرگ است). در سنت‌های کهن عربی رسم بر آن بود که منسف را در سینی بزرگی روی میز قرار می‌دادند و مهمانان به‌صورت ایستاده، درحالی‌که دست چپ‌ را بر پشت‌ تکیه می‌دادند، با دست راست لقمه می گرفتند. برای افطار امروز شما را به یک مهمانی 10 نفره به صرف منسف لذیذ اردنی دعوت می کنیم. در اصل برای تهیه منسف از ماست ترش جامد و تخمیرشده استفاده می‌شود، ولی چنانچه آن‌را در دسترس نداشته باشید، می‌توانید از ماست ترش کیسه ای معمولی استفاده کنید.
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد مورد نیاز برای 10نفر

  •     یک قاشق چایخوری زعفران
  •     نیم کیلو برنج
  •     آب به میزان لازم
  •     روغن نباتی یا کره (100گرم)
  •     10حبه هل سبز
  •     یک کیلو و نیم گوشت بره (ترجیحاً گوشت پاچه یا همان ساق)
  •     50گرم دانه کاج
  •     50گرم مغز بادام خام
  •     حدود 3قاشق روغن مایع
  •     کمی برگ جعفری
  •     1عدد پیاز
  •     نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه

  •      در یک قابلمه مناسب (به اندازه کافی بزرگ) روغن را روی آتش ملایم حرارت دهید.
  •      گوشت را به روغن داغ افزوده و حرارت دهید. در این مرحله گوشت را خوب در روغن زیر و رو کرده تا دورتادور آن به رنگ طلایی درآید. پس با استفاده از یک قاشق شیاردار، گوشت را خارج کرده و در ظرفی در خارج از قابلمه نگاه دارید.
  •      پیاز را حدود 10دقیقه در روغن حرارت دهید.
  •      فلفل، کرفس و سیر را به پیاز افزوده و حدود 10 دقیقه دیگر حرارت دهید.
  •     8 فنجان آب را افزوده و بگذارید تا به جوش آید.
  •     گوشت را به قابلمه برگردانده و هویج، گوجه  فرنگی، رب گوجه فرنگی، زیره، فلفل و نمک را به آن بیفزایید.
  •     در قابلمه را گذاشته و به‌مدت 20 دقیقه بگذارید بپزد.
  •     چند بار قابلمه را بررسی کنید تا چنانچه کفی روی آن (این کف حاوی چربی اضافه است) ایجاد شده باشد با قاشقی، آن را خارج کنید.
  •     همزمان با ادامه پخت، رشته‌های اسپاگتی را طبق دستور روی جعبه  آن (مانند آب پز کردن معمولی ماکارونی) بپزید. دقت داشته باشید که رشته‌ها به اندازه کافی نرم و قابل خوردن بشوند؛ چون قرار نیست بعدا آنها را دم کنیم.
  •     پس از پخت اسپاگتی، آن ‌را آبکش کرده و در بشقاب بکشید. سپس به اندازه دلخواه برای هر نفر روی آن را با مایع گوشت پوشانده و با گشنیز و شوید بیارایید.
 


مَسگوف

بله! مسگوف؛ تعجب نکنید: حرف «گ» در بسیاری از گویش‌های عربی تلفظ شده ولی نوشته نمی‌شود! این خوراک را شاید بتوان یکی از مهم‌ترین خوراک عراقی‌ها یا حتی غذای ملی آنها به‌حساب آورد. مسگوف را بیشتر با ماهی کپور تهیه می‌کنند و شیوه اصلی آماده‌سازی‌ آن به صورت کبابی است.
 
ساحل رود کهن دجله در شهر بغداد پر است از رستوران های کوچک و بزرگ و هر کجای آن بوی ماهی کبابی به مشام می‌رسد تا جایی که بالاخره شما را مجبور می‌کند تا در یکی از این رستوران ها بنشینید و مسگوف را سفارش دهید. در شیوه پختی که زیر آمده از فر برای کباب کردن ماهی استفاده شده ولی شما می‌توانید برای پخت این خوراک از منقل یا هیزم نیز بهره ببرید که البته نتیجه کار بسیار بهتر خواهد بود!
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد مورد نیاز برای 2نفر

  •     1عدد ماهی کپور به وزن تقریبی 800گرم
  •     2قاشق غذاخوری روغن زیتون طبیعی
  •     سس تمر هندی 20گرم (درصورت دسترس نبودن از دو قاشق غذاخوری آب‌لیموی تازه استفاده کنید)
  •     زردچوبه نصف قاشق چایخوری
  •     نمک به میزان لازم
  •     پودر فلفل سیاه یک قاشق چایخوری
  •     روغن مایع نصف قاشق غذاخوری
  •     پودر یک چهارم قاشق چایخوری
  •     برگ اسفناج (حدود 15برگ)
  •     1عدد پیاز کوچک حلقه شده
  •     250گرم گوجه فرنگی (ترجیحاً سفت و سالادی)
  •     200گرم دانه انار
  •     یک مُشت برگ جعفری
  •     یک عدد لیموی شیرازی (به 4قسمت بریده شود)

شیوه پخت

  •     روغن زیتون و پودر سیر را در یک کاسه ریخته و سپس سس تمرهندی را به آن اضافه می‌کنیم. اگر سس تمر هندی در دسترس نیست می‌توانید از دو قاشق غذاخوری آب لیموی تازه استفاده کنید.
  •     نمک، فلفل و زردچوبه را نیز به کاسه بیفزایید و تمام مواد موجود در کاسه را به خوبی هم زده و بگذارید 5دقیقه بماند.
  •     ماهی کپور را پس از پاک کردن و شستن به شکل پروانه ای از طول بریده و در یک سینی بگذارید. سپس مایع ویژه‌ای را که قبلاً درست کرده اید روی ماهی ریخته و به‌مدت 30دقیقه در یخچال قرار دهید.
  •     ماهی را به‌مدت 30-25دقیقه در فر با دمای 220درجه سانتی‌گراد قرار داده تا خوب کباب شود.
  •     با روغن مایع ظرفی را که ماهی در آن سرو می‌شود چرب کرده و در کف آن برگ های اسفناج را دور تا دور قرار می دهیم. سپس پیازهای حلقه شده را نیز دور ظرف و روی اسفناج‌ها ریخته و ماهی کباب شده را در وسط ظرف قرار می دهیم آنگاه گوجه فرنگی را که به اندازه مکعب های بسیار کوچک بریده ایم همراه با دانه‌های انار اطراف ماهی و کمی هم روی ماهی می‌ریزیم و با آنها تزئین می کنیم. از برگ های جعفری هم می‌توانیم برای تزئین استفاده کنیم.



تَبولِه

تبوله نوعی سالاد رایج در کشورهای خاورمیانه است که بسیار ساده آماده شده و یک پیش غذای بسیار خوشمزه و مفید به‌حساب می آید. در بسیاری از رستوران‌ها و بر سر سفره خانه‌های کشورهای عربی خاورمیانه همچون سوریه، عراق، مصر و لبنان می‌توان تبوله را با اندکی تفاوت در شیوه تهیه و پخت مشاهده کرد.
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد مورد نیاز برای 4نفر

  •     200گرم بلغور گندم
  •     نمک و فلفل به میزان لازم
  •     50گرم پسته خام
  •     یک مشت نعناع تازه
  •     2مشت جعفری تازه
  •     6عدد تربچه
  •     4عدد پیاز کوچک
  •     4عدد گوجه فرنگی متوسط
  •     آب لیموی تازه (از دو عدد لیمو)
  •     روغن زیتون طبیعی
  •     1عدد انار
  •     نصف قاشق چایخوری سماق

شیوه آماده سازی

  •     بلغور گندم را ابتدا در یک آبکش بشویید و سپس در یک قابلمه آب نمک بجوشانید تا بپزد. بعد آن‌را خارج کرده و در آبکش بگذارید تا آب آن گرفته و سرد شود.
  •     در یک ماهیتابه روی حرارت ملایم پسته را بو دهید و سپس آن را به قطعات کوچک خرد کنید.
  •     سایر مواد گفته شده در بالا را به اندازه مناسب خرد کرده و با هم مخلوط کنید.

نکته: در کشور لبنان برای تهیه تبوله گاهی از پیازچه و کاهو نیز استفاده می‌شود.
 


قمرالدین

در‌ماه مبارک رمضان به‌ویژه در فصل‌های گرم سال نوشیدن یک آب میوه خوشمزه، طبیعی و خنک در هنگام افطار یا بعد از آن به راستی می‌چسبد. قمرالدین، از نوشیدنی‌های گوارایی است که در کشور لبنان و سایر مناطق اطراف آن رایج است و به راحتی آماده می‌شود.
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد لازم

  •     حدود نیم کیلوگرم برگه زردآلو
  •     4فنجان آب
  •     نصف فنجان شکر
  •     یک قاشق غذاخوری گلاب
  •     خلال بادام و نعناع برای تزئین

شیوه آماده سازی

  •     برگه‌های زردآلو را به اندازه‌های کوچک خرد کرده و در دو فنجان آب بخیسانید. سپس به‌مدت یک شب در یخچال بگذارید.
  •     در یک کاسه کوچک دو فنجان آب و شکر را با هم حرارت داده و هم بزنید تا شکر به خوبی حل شود.
  •     شربت به‌دست آمده را با برگه‌های خیسانده شده در یک مخلوط کن برقی هم بزنید تا یک اسموتی نرم به دست آید.
  •     گلاب را به آن بیفزایید و پس از ریختن در فنجان یا لیوان روی آن‌را با خلال بادام، نعناع یا سایر مواد مورد علاقه خودتان بیارایید.



بریانی کویتی

بریانی کویتی از خوراک های لذیذ اهالی کشور کوچک کویت است که با برنج و مرغ درست می‌شود.
 
 تنوع؛ تا دل‌تان بخواهد

مواد مورد نیاز برای 6نفر

  •     برای برنج
  •     400گرم برنج
  •     900میلی لیتر آب
  •     برای مرغ
  •     3قاشق غذاخوری کره یا روغن نباتی
  •     1عدد پیاز متوسط
  •     2حبه سیر
  •     1قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده
  •     1عدد مرغ
  •     2عدد عصاره مرغ
  •     2عدد گوجه فرنگی پوست گرفته و خردشده
  •     125میلی گرم ماست
  •     1قاشق چایخوری آب لیموی تازه
  •     2قاشق غذاخوری ربّ گوجه فرنگی
  •     نصف قاشق چایخوری زردچوبه
  •     2قاشق غذاخوری برگ گشنیز
  •     2قاشق غذاخوری برگ نعناع تازه
  •     یک نوک قاشق زعفران حل شده در آب داغ

شیوه پخت

  •     پیاز، سیر و سبزیجات را خرد کنید.
  •     مرغ را خرد کرده و فیله آن را جدا‌سازی‌ کنید.
  •     فیله‌ها را به مکعب های کوچک ببرید.
  •     برنج را در یک قابلمه ریخته و آب را به آن بیفزایید و بگذارید تا جوش بیاید. سپس در قابلمه را بگذارید و حدود 10 تا 15 دقیقه بگذارید حرارت ببیند. آنگاه گاز را خاموش کرده و برنج را کنار بگذارید.
  •     کره یا روغن جامد را در یک ماهی تابه داغ کنید و پیازها را در آن ریخته تا به رنگ طلایی درآیند. سیر و زنجبیل را هم بیفزایید و هم بزنید. سپس مرغ را به آن بیفزایید. هم زدن را ادامه دهید تا وقتی که مرغ بپزد.
  •     سپس عصاره مرغ، ماست، گوجه فرنگی، آب لیمو و رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و به‌مدت 10دقیقه هم بزنید.
  •     در قابلمه‌ای که غذا را سرو می کنید، برنج را بریزید و مرغ را نیز با آن مخلوط کنید. گشنیز و جعفری را خرد و با برنج و مرغ مخلوط کنید.
  •     زعفران را روی برنج بریزید و در قابلمه را بگذارید تا به‌مدت 30دقیقه روی حرارت ملایم بپزد.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان