عصر ایران؛ سجاد بهزادی - چرا جنگ با همه مصیبت هایش به امری عادی نزد برخی جوامع تبدیل می شود وحساسیت زدایی از جنگ در جوامع بین الملل چه معنا و مفهومی دارد؟
یووال نوح هراری نویسنده اسرائیلی که از قضا منتقد دولت نتانیاهو در جنگ با غزه است می گوید "وقتی جنگی آغاز میشود، اولین قربانیان به شدت جلب توجه میکنند. اما پس از مدتی قربانیان فقط به یک عدد تبدیل میشوند. و این یکی از بزرگترین خطرات جنگ کنونی است. منظورم فرایند حساسیتزدایی و بیحس شدن مردم و عادت کردن به خشونت است."
آمارهای رسمی جنگ اسرائیل با غزه از یک سال گذشته تا کنون به ما می گوید بیش از 40 هزار فلسطینی کشته شده است و همین طور در لبنان ، جبهه دیگری از مرگ انسان ها روزانه گزارش می شود.
این وضعیت، شکل ظاهر مسئله است و مصیبت های پنهان جنگ گاهی وقت ها از مرگ یک انسان نیز هولناک تر است. خانه هایی که با خاک یکسان شده است و کودکان وزنانی که هیچ نام ونشانی از آنها نیست و یا اینکه آواره هستند.وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرده 6 هزار و 587 خانواده به طور کامل و با تمام اعضایشان در اثر جنایات اسرائیل در غزه از ثبت احوال حذف شدهاند.
چرا قدرت های جهانی و حتی سازمان های بین المللی و حقوقی نمی توانند چنین بحرانی را متوقف کنند؟ نخست وزیر پیشین فرانسه گفته است"بدون شک غزه بزرگترین رسوایی تاریخ ما است. ما فرانسوی ها، اروپایی ها و غربی ها به خاطر معیارهای دوگانه مان بی آبرو شدهایم..."
معیارهای دوگانه در جهان بیداد می کند و کشورها بر اساس منافع خود تصمیم می گیرند.
به نظر می رسد معیارهای دوگانه در جهان، به یک اصل حاکمیتی برای بسیاری از دولت ها تبدیل شده است و همین امر یک از دلایل گسترش جنگ وتنش در جهان کنونی است. نظام حکم رانی در ایران هم به خوبی از معیارهای دوگانه در جهان آگاه است و هرگز نباید بر این تصور باشد که کشور ثالث یک روز فراتر از منافع خود در کنارش خواهد ایستاد.
به تازگی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نشست شورای امنیت نیز درباره تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران گفته است "استانداردهای دوگانه برای جامعه بینالمللی آشکار است. ادعاهای آنها درباره صلح و ثبات، سخنانی تهی از معنا است، هنگامی که بیش از یک سال است به رژیم اسرائیل حمایتهای کامل سیاسی، مالی، لجستیکی و تسلیحاتی ارائه کردهاند و آن را در ادامه جنایات، اعمال نسلکشی و جنایات جنگی علیه فلسطینیان، و اکنون علیه مردم لبنان، وقیحتر کردهاند."
خاورمیانه در شکل معمولی خود سال هاست آبستن جنگ وفقر است و حالا جنگی مهیبت تر بر آن سایه انداخته است که روزانه انسان های زیادی را به کام مرگ می کشاند و بازماندگانی که با هزاران مسئله و آسیب روبرو هستند. نکته خطرناک این قصه، حساسیت زدایی از این وضعیت است.
فقر چندبعدی بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان را تهدید می کند. تازهترین به روز رسانی شاخص جهانی فقر چند بعدی (MPI) نشان میدهد که بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان در فقر چندبعدی زندگی میکنند که نزدیک به نیم میلیارد نفر از آنها در کشورها و مناطق درگیر جنگ و ناآرامی زندگی میکنند.
می دانیم حالا که به خاطرمعیارهای دوگانه در جهان، ممکن هست هر لحظه جنگ برای ما نیز عادی سازی شود و از سویی به خاطر مرگ هزاران انسان در غزه و لبنان، از جنگ ومرگ انسان ها در کشور ما نیز حساسیت زدایی شود، پس تکلیف ما چیست؟
جمهوری اسلامی یک استراتژی منطقی و درستی طی سالهای جنگ وتهدید در خاورمیانه داشته است و امروز بیش از هر زمان نیازمند تقویت آن است. استراتژی عدم رویارویی مستقیم و مشارکت در جنگ با کشورهای دیگر. طبیعی است بسیاری از رهبران تندرو و دست راستی در جهان مانند نتانیاهو بخواهند با فضای تهدید وترس، ایران از این استراتژی خود عبور کند و گرفتار جنگی پر هزینه شود.
بر این اساس نظام حکم رانی می تواند با فعال تر کردن دیپلماسی و حتی داشتن برجامی قوی تر از گذشته از یک سو و توجه به توسعه در داخل و تلاش در جهت رضایتمندی عمومی جامعه از سویی دیگر، سایه جنگ را از کشور دور کرده و از این وضعیت عبور کند.