بنابر اعلام انجمن سکته مغزی آمریکا، سکته مغزی پنجمین دلیل مرگومیر و اولین دلیل معلولیتهای جسمانی در ایالات متحده است، در حالی که تا 80 درصد سکتهها قابلپیشگیریاند. به همین دلیل این انجمن روز دوشنبه راهنمای بهروزرسانیشدهای را برای پیشگیری از سکته مغزی منتشر کرد که به گزارش فاکسنیوز، اولین بهروزرسانی از سال 2014 است.
به گزارش ایندیپندنت، شریل بوشنل، نویسنده این مطالعه و متخصص نورولوژی و رئیس بخش سکته مغزی در بخش مغز و اعصاب دانشگاه علوم سلامت ویکفارست در ایالت کارولینای شمالی، میگوید: «کلید پیشگیری از سکته مغزی شناخت عوامل خطر و دسترسی به مراقبتهای پزشکی برای کنترل و درمان عوامل خطرزا مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت است.»
دیگر عوامل موثر بر پیشگیری از سکته مغزی تغییرات در سبک زندگیاند؛ مانند کاهش وزن، ورزش کردن، اجتناب از نشستن طولانیمدت در طول روز،، پیروی از رژیم غذایی سالم (مانند رژیم غذایی مدیترانهای)، درمان آپنه خواب (که مانع خواب باکیفیت و کافی در شب میشود) و ترک سیگار.
دکتر بردلی سرور، متخصص قلب ساکن مریلند، در مورد این راهنمای بهروزرسانیشده گفت: «این راهنما چندین نکته کلیدی منحصربهفرد دارد، اما تمرکز اصلی آن بر پیشگیری از طریق راهبردهای تثبیتشده است و بر بهبود رژیم غذایی، فعالیت بدنی، پرهیز از توتون و تنباکو، بهبود کیفیت خواب و درمان عوامل خطر شناختهشده مانند دیابت، فشار خون بالا و کلسترول بالا تاکید دارد.»
بوشنل میگوید از آخرین باری که این دستورالعملها بهروز شده بودند تاکنون، تحقیقات و آزمایشهای بالینی جدیدی انجام شده که به توسعه داروهای جدید کمک کردهاند. این داروها علاوه بر درمان مشکلاتی مانند دیابت، چاقی و کلسترول بالا، میتوانند خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماریهای قلبی را نیز کاهش دهند.
او برای نمونه به داروهای مبتی بر «جیالپیــ1» (GLP-1) یا آگونیستهای گیرنده پپتید شبه گلوکاگون اشاره میکند که نهتنها قند خون بیماران مبتلا به دیابت را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهند، بلکه به کاهش وزن محسوس بیماران هم کمک میکنند. به این ترتیب در مجموع، هم خطر سکته مغزی و هم خطر سایر عوارض دیابت را کاهش میدهند.
او همچنین به داروهای مهارکننده «پیسیاسکی 9» (PCSK9) اشاره میکند که در کاهش کلسترول بد و مضر بدن (الدیال) بسیار موثرند. به گفته او، «این داروها نشان دادهاند که خطر سکته مغزی را هم کاهش میدهند».
انجمن سکته مغزی آمریکا برای پیشگیری از سکته مغزی در طول هفته، 150 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط و 75 دقیقه فعالیت بدنی با شدت بالا یا ترکیبی از هر دو را توصیه کرده است. به گفته بوشنل، این دستورالعمل بهروزرسانیشده نهتنها بر فعالیت بدنی تاکید میکند بلکه در مورد نشستن طولانیمدت در ساعات بیداری هم هشدار میدهد.
بوشنل میافزاید که در این دستورالعمل، برای زنان باردار هم راهنماییهای به منظور کاهش فشار خون بالا و غربالگری عوارض بارداری وجود دارد. همچنین به تمام زنان توصیه میکند به منظور غربالگری نارساییهای زودرس تخمدان مثل یائسگی بسیار زودرس (قبل از 40 سالگی)، یائسگی زودرس (قبل از 45 سالگی) و همچنین آندومتریوز (وضعیتی التهابی ناشی از وجود بافت آندومتر در خارج از رحم) اقدام کنند.
به گفته بوشنل، این دستورالعمل بهروزشده برای پیشگیری از سکته مغزی در واقع راهبردهایی ساده ارائه میدهد که میتواند خطر سکته مغزی را به میزان موثری کاهش دهد و اضافه میکند: «نکته این است که تمام این توصیهها نهتنها به پیشگیری از سکته مغزی منجر میشوند که سلامت مغز را هم بهبود میبخشند، زیرا عوامل خطرآفرین در ابتلا به زوال عقل اساسا مشابه عوامل خطر سکته مغزیاند.»