آداب قند ساییدن روی سر عروس و داماد نکات مهمی دارد که باید به آن توجه کرد تا شیرینی این لحظه به یاد ماندنی برای عروس و داماد و همراهان عزیز آن ها دوچندان شود. با این مطلب همراه ما باشید تا از این نکات اطلاع یابید و با این آداب و رسوم بیشتر آشنا شوید.
آشنایی با آداب و رسوم قند ساییدن سر عروس
قند ساییدن روی سر عروس و داماد نشانگر باریدن شیرینی و شادی روی سر زوجین در طول زندگی می باشد که وجود این رسم در مراسم عقد اهمیت زیادی دارد به طوری که همه خانواده های ایرانی از قبل برای این لحظه برنامه ریزی نموده و برای آن آماده می شوند.
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257360894z.jpeg)
برای این کار از دو کله قند هم اندازه استفاده که به معنی آن است عروس و داماد باید به میزان یکسانی در شیرینی و شادکامی زندگی مشترک نقش داشته و برای آن تلاش کنند. این رسم مانند همه آداب و رسوم خاص ایران دارای نکات مهمی است که رعایت آن شیرینی این لحظه خاطره انگیز را دو چندان می سازد.
در ادامه به برخی نکات و مواردی که هنگام قند ساییدن روز عقد باید در مورد آن بدانید صحبت می کنیم و شما را با اطلاعات دیگری در این زمینه آشنا می کنیم.
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257360910j.jpeg)
رسوم قند ساییدن روز عقد
مراسم عقد یکی از مراحل ازدواج می باشد که بعد از خواستگاری رسمی و بله برون انجام می شود. این مراسم خاطره انگیز همانند سایر مراسمات عروسی رسم و رسومات خاص خود را دارد که خانواده ها به انجام آن می پردازند. یکی از این مراسمات ساییدن قند روی سر عروس و داماد هنگام خواندن خطبه عقد می باشد.
در حضور بزرگان فامیل و خانواده ها هنگام خواندن صیغه عقد روی سر عروس و داماد دو کله قند کوچک از قبل تزئین شده، ساییده می شود و این کار نشانگر باریدن شادی و شیرینی بر سر زوجین است. از جمله لوازم مورد نیاز برای ساییدن قند عبارت است از:
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257360926s.jpeg)
- تور برای قند ساییدن
- حریر تور با پارچه نازک سفید و رنگی به شکل مربع یا مستطیل
- سفره قند از جنس پارچه ساتن یا حریر به رنگ های سفید، نباتی یا سبز
- دو کله قند کوچک هم اندازه
قند را معمولا دختران دم بخت یا خانم های تازه عروس روی سر عروس و داماد می سابند. این سفره بایستی هنگام خواندن خطبه عقد روی سر عروس قرار بگیرد و قندهای تزئین شده بالای سر آن ها ساییده می شود. اغلب به وسیله خواهر عروس یا خانمی از خانواده عروس هنگام پرسیدن جواب توسط عاقد جملاتی مانند عروس رفته گل بچینه و … گفته می شود و معمولا زیر لفظی درخواست می شود.
علت استفاده از دو کله قند هم اندازه یعنی عروس و داماد به یک اندازه در شیرین کردن زندگی مشترک و شادکامی یکدیگر نقش دارند.
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257360957x.jpeg)
چرا قند ساییدن را خانم ها انجام می دهند؟
اگر برای شما جای سوال است که چرا مردها سر سفره عقد قند نمی سایند باید گفت مراسم عقد یکی از رسوم سنتی ایران می باشد که ریشه در آیین زرتشت دارد. در آیین زرتشت هنگام اجرای مراسم پیوند زناشویی بین عروس و داماد سه الهه بزرگ کائنات حضور دارند.
الهه مادر زمین، الهه آب و نعمت یا آناهیتا و الهه عشق و دوستی یا میترا. به این دلیل از بین جمعی که در مراسم حضور دارند سه بانوی جوان به نیابت از این سه الهه بالای سر عروس و داماد به ساییدن قند می پردازند تا شیرینی و شادی روانه زندگی زوج های جوان شود.
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257360988c.jpeg)
سایر رسوم روز عقد
در کنار قند ساییدن روز عقد برخی موارد دیگر که به انجام آن پرداخته می شود عبارت است از:
جدا از تهیه دو کله قند تزئین شده برای ساییدن وسایل دیگری هم لازم است. از جمله پارچه ساتن سفید یا حریر سفید که باید روی سر عروس و داماد قرار بگیرد. می توانید رنگ های نباتی، سبز، نیز برای تهیه پارچه در نظر بگیرید. این امر به سلیقه و البته دکوراسیون سفره عقد هم بستگی دارد.
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257370004l.jpeg)
گفتنی است که این پارچه را دو خانم جوان یکی از سمت خانواده عروس و یکی از سمت خانواده داماد روی سر عروس و داماد می گیرند. و معمولا خواهر عروس نیز به ساییدن قند می پردازد. در کنار این رسومات خواندن شعر هم هنگام ساییدن قند انجام می شود.
برای این کار شعرهای مختلفی وجود دارد که هر کسی می تواند بر اساس سلیقه خود آن را انتخاب و بخواند. شعر باید موجبات شادی را فراهم نماید. یکی از معروف ترین شعرهایی که هنگام عقد می خوانند به صورت زیر است:
جینگ و جینگه ساز میاد از بالای شیراز میاد
شازده دوماد غم نخور نومزدت با ناز میاد
یار مبارک بادا ایشالله مبارک بادا
یار مبارک بادا ایشالله مبارک بادا
کی به حجله؟ کی به حجله؟ شازده دوماد با زنش
کی بگرده دور حجله؟ خواهره کوچیکترش
یار مبارک بادا ، ایشالله مبارک بادا
یار مبارک بادا ، ایشالله مبارک باد
سر کوچه ی عروس خانوم شاخه گل کردند سوار
سر کوچه ی شازده دوماد صد شتر کردند قظار
یار مبارک بادا ، ایشالله مبارک بادا
یار مبارک بادا ، ایشالله مبارک بادا
من منم و من منم و کاکوی دوماد منم
دست بدید دستبند ببندم کاکوی دوماد منم
یار مبارک بادا ، ایشالله مبارک بادا
یار مبارک بادا ، ایشالله مبارک بادا
![](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/25/0257370019h.jpeg)
قابل ذکر است علاوه بر خواندن شعر و ایجاد فضای شاد معمولا گرفتن زیر لفظی برای پاسخ بله عروس خانم هم مرسوم است. ضمنا یکی از سه خانمی که برای قند ساییدن انتخاب شده اند در پاسخ به سوال عاقد برای گرفتن جواب بله از عروس از عبارات عروس رفته گل پیچنه و عروس رفته گلاب بیاره استفاده می کنند.
در مرتبه سوم عروس جواب بله را به عاقد و بزرگان مجلس اعلام می کند. در پایان با شیرینی از مهمانان پذیرایی می شود و جشن و شادی ادامه دارد. در پایان از همراهی شما با این مطلب کمال تشکر را داریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نحوه تزیین آینه سفره عقد و مدل لباس عقد پوشیده با کلیک روی لینک ها از این مطالب نیز بازدید نمایید.