به گزارش خبرآنلاین قربانی از کاهش و بهینه سازی مصرف آب با ارقام جدید پنبه خبر داد و گفت یکی از مهمترین اهداف ما در موسسه تحقیقات پنبه کشور، توسعه ارقامی است که ضمن افزایش بهرهوری، تاب آوری بهتری با تغییرات اقلیمی داشته و مقاوم به شوری، خشکی و آفات و بیماریهای پنبه باشند.
وی افزود: دو رقم جدید پنبه که امسال معرفی شدهاند، از نظر عملکرد نسبت به ارقام پیشین 900 کیلوگرم افزایش داشته و کیفیت الیاف بالاتری دارند. این ارقام با استفاده از فناوری انرژی اتمی اصلاح شدهاند و تحمل بالایی در برابر تنشهای محیطی دارند.
راهکارهای مقابله با بحران آب در کشت پنبه
قربانی با اشاره به بحران آب در کشور تأکید کرد: ما به دنبال راهکارهایی هستیم که بهرهوری آب را در کشت پنبه افزایش دهیم و یکی از این روشها، معرفی ارقام زودرس است که دوره رشد آنها تا 50 روز کوتاهتر بوده و نیاز آبی کمتری دارند. در استان گلستان، این ویژگی باعث کاهش یک نوبت آبیاری به میزان 1000 متر مکعب در هکتار می شود و با توجه به محدودیت منابع آبی، استفاده از آبهای نامتعارف در مناطقی که با کمبود آب شیرین مواجه هستند موجب افزایش تولید و ارتقا بهره وری در پنبه می شود.
وی ادامه داد: بهکارگیری روشهای نوین آبیاری نیز نقش مهمی در صرفهجویی دارد. بهعنوان مثال، استفاده از سیستم آبیاری قطره ای تیپ میتواند تا 40 درصد مصرف آب را کاهش دهد و نیز در زمینهایی با شیب یکنواخت و خاکهای لومی و رسی، روش آبیاری جویچهای یک در میان میتواند تا 35 درصد در مصرف آب بدون کاهش عملکرد صرفهجویی ایجاد کند.
چالشهای کشت پنبه و راهکارهای پیشنهادی
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور به چالشهای پیش روی این صنعت اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات اساسی، اقتصادی نبودن کشت پنبه برای کشاورزان است که موجب کشت آن در اراضی نامرغوب میشود که با حذف ارز نیمایی و افزایش قیمت وش، پیشبینی میشود تمایل کشاورزان به کشت این محصول افزایش یابد.
وی خاطرنشان کرد: برای افزایش عملکرد، استفاده از کودهای پایه، محلولپاشی عناصر ریز مغذی و سموم با کیفیت ضروری است و قابل ذکر است که تغذیه اصولی گیاه، محلولپاشی عناصر ریزمغذی و پایش دقیق آفات، نقش بسزایی در جلوگیری از کاهش عملکرد دارد.
افزایش بهرهوری و توسعه صنایع تبدیلی
قربانی با تأکید بر لزوم افزایش عملکرد در واحد سطح اظهار داشت: با توجه به محدودیت اراضی و بحران آب، تنها راه افزایش تولید، ارتقای بهرهوری از طریق انتقال دانش فنی و یافتههای تحقیقاتی به کشاورزان و تامین نهاده های با کیفیت و استفاده به موفع از این نهاده ها است. در حال حاضر، ما در حال اجرای مزارع الگویی در مناطق مختلف کشور هستیم تا کشاورزان با فناوریهای نوین آشنا شوند.
وی ادامه داد: پنبه بیش از 70 فرآورده قابل استحصال دارد که ارزش افزوده آن بیش از 1100 درصد است و الیاف آن در صنایع نساجی، بذر آن در تولید روغن خوراکی و خوراک دام، و حتی ساقه آن در صنعت چوب و نئوپانسازی استفاده میشود و باید به این نکته نوجه کرد که توسعه صنایع تبدیلی در استانهای تولیدکننده پنبه، ارزش افزوده قابلتوجهی را ایجاد خواهد کرد.
برنامههای آینده برای توسعه مکانیزاسیون
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور از برنامههای توسعه مکانیزاسیون خبر داد و گفت: حدود 30 درصد از هزینههای تولید پنبه مربوط به برداشت دستی است که انشاالله در سال آینده، دو کمباین برداشت پنبه در اختیار کشاورزان گلستانی قرار خواهد گرفت تا فرآیند برداشت مکانیزه شود. این اقدام علاوه بر کاهش هزینههای کشاورزان، کیفیت الیاف را نیز افزایش داده و ناخالصیهای آن خصوصا الیاف غریبه را کاهش میدهد.
وی در پایان تأکید کرد: با اجرای این برنامهها و حمایتهای لازم، امیدواریم صنعت پنبه کشور به سمت پایداری و سودآوری بیشتر حرکت کند.
46