خوانندگی و دنیای موسیقی همواره برای بازیگران در سراسر دنیا جاذبه داشته و بازیگران بسیاری خوانندگی را نیز تجربه کردهاند. در این مطلب نگاهی داشتهایم به تجربه برخی از بازیگران زن ایرانی که به سمت خوانندگی رفتهاند.
شهره سلطانی
شهره سلطانی به گفته خودش به یکباره تصمیم به خواندن نگرفته و این دغدغه همیشه با وی همراه بوده. سلطانی در هنرستان موسیقی تحصیل کرده و در دانشگاه هم در همین رشته ادامه تحصیل داده است و از نوجوانی به عنوان نوازنده و خواننده گروه کُر روی صحنه رفته است.
سلطانی میگوید: «علاقه به موسیقی همیشه با من بود و در نوجوانی به جای انتخاب رشته نظری به هنرستان موسیقی رفتم. البته پدرم مخالف این قضیه بودند و میگفتند دختر جان برو درس بخون، هنر و موسیقی تو این مملکت برات آب و نون نمیشه. (می خندد) پدرم دوست داشت من ساز و موسیقی را در کنار تحصیل ادامه دهم اما من با پافشاری به هنرستان رفتم و ساز سنتور را انتخاب کردم. در آن دوره هنرستانها فقط سازهای سنتی آموزش میدادند و مثل حالا آزادی انتخاب ساز وجود نداشت.»
سلطانی بعد از بازی در سریال ماندگار «روزی روزگاری» رسما وارد دنیای بازیگری شد و کمی از موسیقی که رشته اصلیاش بود فاصله گرفت، اما از چند سال پیش به فکر برگزاری کنسرت افتاد و این کار را نیز با موفقیت و استقبال خوب بانوان انجام داد. او در این باره میگوید: «از حدود پنج سال قبل به شکل جدی تصمیم گرفتم گروه موسیقی داشته باشم و کنسرت برگزار کنم. خیلی با وسواس جلو رفتم چون اصلا مایل نبودم قطعات دیگر خوانندگان را بازخوانی کنم و دوست داشتم خودم ترانه و آهنگهای مستقل داشته باشم. دلم میخواست کارم با نوآوری همراه باشد. بنابراین شروع کردم به صحبت و مشورت با ترانه سرایان خوب کشورمان و از آنها خواستم طبق دغدغههایی که دارم و فعالیتهای اجتماعیام برایم ترانه بگویند. در این پروسه بیش از صد ترانه به دستم رسید که با وسواس و دقت از بین آنها ترانههایم را انتخاب کردم. همه ترانهها زیبا بودند ولی من سعی کردم ترانههایی را انتخاب کنم که به روحیاتم نزدیکتر باشند. »
هنگامه قاضیانی
هنگامه قاضیانی تحصیلاتی در زمینه موسیقی ندارد و فارغالتحصیل کارشناسی جغرافیای انسانی اقتصادی و کارشناسی ارشد فلسفه غرب از کشور آمریکاست. این بازیگر با فیلم خوب «به هیمن سادگی» به سینمای ایران معرفی شد اما قبل از آن در فیلمی به نام «سایه روشن» بازی کرده بود که چندان دیده نشد. قاضیانی با اولین حضور جدیاش در سینما صاحب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد و دوران پرکاریاش در سینما آغاز شد. چندی قبل این بازیگر کم حاشیه در اینستاگرام خود اعلام کرد به زودی فعالیت موسیقیایی خود را با یک گروه موسیقی آغاز خواهد کرد و در گفتگویی نیز اعلام کرد: «این روزها تصمیمهای جدید گرفتم و میخواهم برای خانمها آواز بخوانم. یعنی این کار را شروع کردهام و اگر مجوز وزارت ارشاد را بگیرم این اتفاق خواهد افتاد. البته این طور نیست که من به عنوان خواننده شناخته شوم، بلکه هنگامه قاضیانی باشد و خانمها در تالار وحدت جمع شوند و با هم آواز بخوانند. با این کار میتوانم از جای دیگری دل خودم را با مردم پیوند بزنم و خوشحال خواهم بود که این اتفاق در زمینه موسیقی رخ بدهد. چون میتوانم در شیدایی و عشق ارتباط بهتری بگیرم.»
مدت کوتاهی پس از این گفتگو خبر کنسرت این بازیگر در تالار وحدت شنیده شد. اولین کنسرت قاضیانی با استقبال بسیار خوب مردم و رسانهها مواجه شد. قاضیانی پس از لغو کنسرت دومش دیگر تلاشی برای برگزاری کنسرت نکرده است اما به گفته حاضران در کنسرت اول، او صدایی لطیف و زیبا دارد. قاضیانی گفته بود که خوانندگی در کنار بازیگری همواره برایش رویا بوده و 19 سال در فکر خواندن بوده است.
مرجانه و منیژه گلچین
گلچین در نوجوانی به هنرستان موسیقی رفت و در رشته تخصصی نوازندگی تار فارغالتحصیل شد. او با تشویق خواهرش منیژه که در آن زمان بازیگر بود به بازیگری در تئاتر پرداخت. این دو خواهر در خانواده ای هنرمند تربیت شده و همواره با موسیقی آشنا بوده و به آن علاقه داشتهاند.
مرجانه گلچین در این باره میگوید: «رشته اصلی من موسیقی است. متأسفم که در این سالها فعالیت بازیگریام باعث شد تا سازم را کنار بگذارم. ساز تخصصی و مورد علاقه من تار است و گاهی همراه با نواختن تار، آواز هم میخوانم. خواهر من صدای بسیار خوشی دارد و به شکل حرفهای آموزش دیده است. 8 سال پیش جزو اولین کسانی بودم که به عنوان یک بازیگر، موسیقی را هم دنبال میکردم و میخواستم خواننده باشم. قرار بودا کاری مشترک با آقای امیرحسین مدرس انجام دهم که دقیقاً شب اجرای این کنسرت، بلیت فروشی هم شد که درگیری بین حوزه هنری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باعث لغو این کنسرت شد.»
منیژه ومرجانه هر دو سالهاست که در زمینهی موسیقی فعالیت دارند. مرجانه میگوید: «خوشحالم در فضایی بزرگ شدم که موسیقی حرف اول و آخر را میزد و در فضای خانهمان هم همیشه نغمه ساز و آواز جاری بود. در واقع از کارهایی که همیشه در کنار زندگیم داشتم گوش دادن و لذت بردن از موسیقی بوده و هست.»
مریم امیر جلالی
سالها پیش در جشنواره موسیقی فجر مریم امیر جلالی در گروه موسیقی سنتی کردی خواند و در آن گروه فعالیت داشت. آن زمان امیرجلالی به حد امروز پرکار نبود و در زمینه بازیگری شناخته نشده بود و رشته هنری اصلیاش موسیقی بود. اما ورود به دنیای بازیگری این خواننده را از علاقه اصلیاش دور کرد. تا اینکه در سالهای اخیر و با فاصله گرفتن این بازیگر با سابقه از سینما و تلویزیون، فرصت و شرایط خوبی برای بازگشت به سمت دنیای موسیقی برای وی فراهم شده است. امیرجلالی در این باره میگوید: «حرفه اصلی من موسیقی است و خوشحالم که شرایط مهیا شد تا دوباره در این حرفه ادامه فعالیت داده و علاقه اصلیام را دنبال کنم. من موسیقی و فراگرفتن آن را از سالیان قبل آغاز کرده و در سال 84 چهار یا پنج کنسرت در سالنهای مختلف ازجمله بهمن، فرهنگسرای ارسباران و... برگزار کردم که یک کنسرت ویژه بانوان بود و باقی به صورت عمومی برگزار شد و استقبال خیلی خوبی از این کنسرتها صورت گرفت.»
امیر جلالی به گفته خود تصمیم به خداحافظی از دنیای بازیگری گرفته است و دوست دارد بیشتر در زمینه موسیقی فعالیت داشته باشد. او در این باره میگوید: «چون تصمیم گرفتم از سینما و تلویزیون به طور کلی خداحافظی کنم بنابراین وارد حرفه اصلی خودم موسیقی و آواز شدم و دوست دارم این کار را که علاقه اصلیام است ادامه دهم»
امیر جلالی که با گروه موسیقی«بیان»، که گروهی ستنی است، همکاری میکند، درباره همکاریاش با این گروه میگوید: «زمانی که تصمیم گرفتم در حرفه موسیقی ادامه فعالیت دهم با آقای داوود گنجهای این مسئله را در میان گذاشتم و ایشان گروه «بیان» را که برادرزاده خودشان سرپرستی آن را برعهده دارند و گروه موفقی هم هست به من معرفی کرد و به این صورت قرار شد من با گروه «بیان» همکاری داشته باشم.»
غزل شاکری
غزل شاکری فارغالتحصیل مهندسی طراحی صنعتی است و در حال حاضر مشغول انجام طراحی صحنه، طراحی داخلی، آواز و موسیقی و البته بعضی اوقات، بازیگری است. شاکری با فیلم کودکانه و بسیار پرمخاطب «گلنار» به دنیای بازیگری معرفی شد اما مانند بسیاری از بازیگران کودک که در دهه شصت وارد دنیای سینما و تلویزیون شدند در این حرفه ماندگار نشد و تا سالها خبری از وی نبود. تا اینکه در سنین جوانی در فیلم «آیینههای روبرو» بازی کرد و هم فیلم و هم بازیاش در فستیوالهای خارجی مورد توجه قرار گرفت. با درخشش سریال «شهرزاد» که شاکری نیز در آن نقش محوری و خوبی داشت نام این بازیگر جوان بار دیگر بر سر زبانها افتاد و امسال نیز در جشنواره فیلم فجر با فیلم «سارا و آیدا» کاندیدای سیمرغ بلورین شد.
شاکری در تمام سالهایی که از بازیگری دور بود از دنیای هنر فاصله نگرفت. طراحی صحنه و طراحی داخلی و البته خوانندگی و ارتباط تنگاتنگ با عالم موسیقی از دیگر فعالیتهای این بازیگر جوان است.
از فعالیتهای موسیقیایی وی می توان به بازخوانی تصنیف «حدیث آشنایی» اثر حبیبالله بدیعی و با خوانندگی زنده یاد پوران و تک خوانی ریتمیک با عنوان «قلک» اشاره کرد.
اگر دوست داشته باشید می توانید سری هم به مطلب «گفتوگو با نوشین آقایی، سرپرست گروه هرنگ» بزنید.