گفتگو با دکتر بهروز باریکبین، متخصص پوست و مو
به تازگی به صف طولانی شامپوها، شامپو سیر و شامپو فلفل هم افزوده شده که برخیها اعتقاد دارند که برای رفع ریزشموها موثر هستند. گفته میشود اخیرا مصرف این شامپوها آنقدر افزایش یافته است که عدهای از پزشکان نیز آن را برای برخی بیماران خود تجویز میکنند. ولی آیا این شامپوهای سیر و فلفل واقعا موثرند؟ با دکتر بهروز باریکبین، متخصص پوست و مو درباره این شامپوهای جدید به گفتگو نشستهایم.
آقای دکتر، شامپوهای سیر و فلفل را معمولا چه کسانی میخرند؟
خیلی از بیماران این پرسش را از متخصصان پوست دارند. چند وقتی است که شامپوهای حاوی ماده موثر ماینوکسیدیل در بازار پیدا میشوند. بسیاری از بیماران برای کاهش ریزش مو از این نوع شامپوها استفاده میکنند. حتی برخی از پزشکان برای آقایانی که از ریزشموهایشان ناراضیاند، این شامپوها را تجویز میکنند.
واقعا موثرند؟
ببیند، مهم این است که علت اصلی ریزشمو و نوع این ریزشمو در هر فردی مشخص شود. برای مثال اگر خانمی دچار کمخونی فقر آهن است و کمبود آهن علت ریزشموهای او است، مصرف شامپوهای سیر و فلفل نیر نمیتواند ریزشموهای او را متوقف کند. قدم بعدی، مصرف داروی مناسب بر اساس تجویز پزشک متخصص پوست و مو است. گاهی این داروها خوراکیاند و گاهی موضعی و باید به پوست سر مالیده شوند. یکی از داروهای موضعی برای درمان ریزش مو همین ماینوکسیدیل است که در شامپوهای سیر و فلفل هم یافت میشود.
خوب، حالا بهتر است سرمان را با شامپو سیر و فلفل بشوییم یا همین دارو را موضعی به پوست سر بمالیم؟
اگر شما داروی ماینوکسیدیل را مصرف میکنید، باید روزی دو بار و هر بار یک سیسی به کف سرتان بمالید. تازه با این روش فقط نیمی از بیماران از این دارو جواب میگیرند. حال تصور کنید فردی با شامپوهای سیر و فلفل که حاوی ماینوکسیدیل است، سرش را بشوید و پس از پنج دقیقه آن را آبکشی کند. مسلم است که اثر استفاده از شامپو با غلظت ماده موثر کمتر، کمتر از مصرف موضعی این دارو است.
پس کسانیکه موهایشان میریزد، چه کار کنند؟
توصیه من این است که اگر شما به ریزشمو مبتلا هستید، حتما برای یافتن علت آن و دریافت داروی مناسب، به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. فراموش نکنید که هر شامپویی را که مصرف میکنید و از آن رضایت دارید، برای شما بهترین است. تفاوتی نمیکند که شما از رنگ آن شامپو خوشتان بیاید و یا بوی خوشی داشته باشد، موهایتان را خوش حالت کند و یا حتی احساس کم شدن ریزشموهایتان را به شما القا کند، به هر حال این شما هستید که از مصرف آن شامپو احساس رضایت خواهید کرد.
پس چرا در تبلیغات برخی از شامپوها با تاکید بر مصرف عسل، روغن زیتون و ویتامینهای گوناگون، آنها را برای سلامت موها معجزهگر معرفی میکنند؟
حقیقت این است که در متون علمی کمتر یافتهای برای حمایت از این ادعاها وجود دارد. بدنه مو از ماده کراتین غیر زنده تشکیل شده است و رشد آن را نمیتوان به وسیله یک ماده بیرونی که روی آن مالیده میشود، تحت تاثیر قرار داد. با این حال، با استفاده از این مواد میتوان موها را شفافتر و نرمتر کرد تا راحتتر شانه شوند. گاهی به این شامپوها مواد حجمدهنده افزوده شده که موجب پر پشت به نظر رسیدن موها میشود.
خیلیها شامپویی را خوب میدانند که به اندازه کافی غلیظ باشد. حالا شامپوهای غلیظ بهترند یا رفیق؟
بسیاری از افراد تصور میکنند که هر چه شامپو غلیظتر باشد، اثر آن بهتر است ولی این واقعیت ندارد. البته شامپوهای غلیظ مزیتهایی نیز دارد. برای مثال، میزان مصرف آن در هر بار شستشو کمتر است بنابراین خرید این شامپوهای غلیظ مقرون به صرفهتر است. همچنین احتمال اینکه شامپوی غلیظ سرازیر شود و وارد چشم شود کمتر است.
شامپوهای خوشرنگ و خوشبو چهطور؟
خوشرنگی و خوشبویی یک شامپو اغلب نوعی ویژگی است که خیلی از افراد را مقابل قفسههای فروشگاه میخکوب میکند و از خود بیخود میکند و وسوسه خرید آن را به ذهنشان میآورد. این خاطره خوش که پس از مصرف آن شامپوی خوشبو و خوشرنگ در ذهن باقی میماند موجب تداوم خرید آن محصول میشود. البته این مواد میتوانند سبب تحریک پوست سر یا واکنشهای حساسیتی و حتی آسیب لایههای بیرونی مو شود. به همین دلیل به افرادی که پوست حساس دارند و به ویژه کودکان، توصیه میشود که از شامپوهای فاقد عطر و رنگ استفاده کنند.
میتوانید یک راهنمای مناسب برای خرید شامپو به ما بدهید؟
شامپو فقط برای تمیز کردن موها نیست بلکه عملکردهای گوناگون دیگری هم دارد. برای انتخاب شامپو باید به این نکات توجه کنید:
الف) نوع موها: آیا موهایتان خشک است یا چرب؟ آیا نازک است یا ضخیم؟ آیا رنگ و مش شده است؟
ب) بیماریهای خاص پوست سر: آیا شما دچار شوره سر هستید و یا دچار پسوریازیس و یا التهاب پوستی هستید؟
ج) سلیقه شخصی: هر کس یک نوع شامپو را میپسندد. غلظت هر شامپو هم مهم است. برخی افراد دوست دارند شامپو زیاد کف کند و یا به راحتی آبکشی شود و یا موجب نرمی و شفافیت موهایشان شود.
این گیاهان در گروه گیاهان دارویی قرار میگیرند. این گیاهان خاصیت تقویتکنندگی برای موها دارند. گزنه، بابونه، رزماری (اکلیل کوهی)، نعناع فلفلی و مریم گلی را خیلی از افراد برای تقویت موهایشان استفاده میکنند. تازگیها در صعنت شامپوسازی از این عصارههای گیاهی در ساخت شامپوها هم استفاده میشود و تونیکهای آنها هم برای استفاده موضعی روی پوست و موی سر در دسترس است ولی اگر کسی تصور کند که با مصرف این شامپوهای حاوی عصارههای گیاهی، مشکل ریزشموهایش بهطور کامل بر طرف میشود، غلط است چون این شامپوها هم چند دقیقهای روی پوست سر باقی میمانند و سپس آبکشی میشوند.
منبع: http://www.salamat.com
ae