داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص انجیر و نیز طرز تهیهی یک دسر کمکالری، با استفاده از این گیاه پر خاصیت، آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
درخت انجیر از زمانهای بسیار دور وجود داشته و از آن استفادههای طبی زیادی میشود. در تورات و قرآن از این درخت یاد شده است. درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانهای است و از آنجا به عربستان و سوریه و فلسطین نیز برده شده است. درخت انجیر نزد یونانیان مقدس شمرده میشد و به همین دلیل صادرات آن ممنوع بود. شاعران و نویسندگان یونانی مانند هومر، هرودوتوس و افلاطون در نوشتهها و اشعار خود این درخت را ستودهاند. در اوایل قرن هجدهم نیز انجیر به دست میسیونرهای مذهبی اسپانیایی به کالیفرنی برده شد و امروزه به وفور هم در این ایالت و ایالات جنوبی آمریکا کشت میشود.
انجیر تازه و رسیده زود خراب میشود و به همین خاطر در 85 درصد موارد انجیر را خشک میکنند. برگهای درخت انجیر به رنگ زرد و سبز و پنجهای شکل هستند. ارتفاع درخت انجیر گاهی به شش متر نیز میرسد و چون در برابر سرما مقاومت ندارد اغلب در مناطق گرمسیری و معتدل کاشته میشود. این درخت معمولا از سال چهارم شروع به میوه دادن میکند و تا سن بیست سالگی میوه میدهد.
ترکیبات شیمیایی:
انجیر میوهی مغذی و خوشطعمی است که دارای مواد قندی، چربی و مواد معدنی، آنزیمهای مختلف و کاروتن است. در هر صد گرم انجیر رسیده و تازه مواد زیر موجود است:
انرژی 80 کالری
مواد قندی 4 گرم
پروتئین 1/5 گرم
چربی 0/5 گرم
کلسیم 20 گرم
فسفر 55 میلیگرم
سدیم 35 میلیگرم
پتاسیم 65 میلیگرم
ویتامین آ 80 واحد
ویتامین ب 1 0/2 میلیگرم
ویتامین ب3 0/7 میلیگرم
خواص درمانی انجیر
انجیر از نطر طب قدیم ایران طبیعتی گرم و تر دارد.
1. انجیر تعرق بدن را زیاد میکند و ادرار آور است.
2. این میوه حرارت بدن را کاهش میدهد.
3. اگر به عنوان میانوعده همراه با شیر سویا مصرف شود، چاق کننده و مقوی است.
4. جوشاندهی انجیر خشک برای التهاب مجاری تنفسی، کلیه، ذاتالریه و سرخک و مخملک مفید است.
5. انجیر یبوست را برطرف میکند و یکی از بهترین میوهها برای تمیز کردن رودهی بزرگ است.
6. این میوه برای درمان سوء هاضمه و مشکلات گوارشی مفید است.
7. سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. برای تهیهی این سوپ، انجیر نارس را با گوشت میپزند.
8. برای درمان موثر آرتروز و ورم مفاصل، از مخلوط شیر بز و انجیر سیاه استفاده کنید.
9. انجیر برای افرادی که به سرعت دچار افت قندخون میشوند بسیار موثر است زیرا قند آن به سرعت جذب رودهی کوچک میشود.
10. انجیر کبد را نیز تقویت میکند.
Recipe
دسر کمکالری انجیر
2 ساعت
سختی 1 از 10
این دسر به شیوهی سنتی، با انجیر خشک درست میشود اما به دلیل این که انجیر خشک کالری و چربی فراوانی دارد، در این دستور از انجیر تازه استفاده میکنیم و همچنین خامه را با شیر کمچرب و آرد ذرت جایگزین میکنیم.
مواد لازم
- شیر کمچرب (4 فنجان)
- انجیر تازهی خرد شده (یک و نیم فنجان)
- آبلیمو (یک قاشق چایخوری)
- آرد ذرت (یک قاشق چایخوری)
- شکر (2 قاشق غذاخوری)
- انجیر برای تزیین (4 تکه)
مسیر پخت
- آرد ذرت را در یک قاشق غذاخوری شیر کمچرب حل کنید و انجیرهای خرد شده را در یخچال قرار دهید تا خنک شوند.
- شیر را به جوش بیاورید و سپس حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید بجوشد و مدام هم بزنید.
- آبلیمو را قطره قطره به شیر اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید. توجه کنید که آبلیمو را کمکم اضافه کنید تا شیر نبرد.
- مخلوط آرد و شکر را اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و اجازه دهید دو دقیقهی دیگر بجوشد.
- مخلوط را در طرف سرو بریزید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا خنک شود.
- دسر را با تکههای انجیر تزیین کنید خنک سرو کنید. نوش جان!
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای انبه» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
webmd
whfoods
organicfacts
hidoctor