خبرگزاری تسنیم: روزنامه اینترنتی «آر.ب.کا» روسیه در تحلیلی نوشته است: کمیسیون اروپایی نگران آن است که لایحه قانونی تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه روسیه و ایران تاثیر منفی روی زیرساختارها و منابع انرژی در قاره اروپا بگذارد.
"ژان-کلد یونکر" رئیس کمیسیون اروپایی هشدار داده است که اگر منافع کشورهای اروپایی از سوی طرف آمریکایی در نظر گرفته نشود، پاسخ مناسبی برای اقدامات واشنگتن مورد تصمیم گیری قرار خواهد گرفت. ضمن اینکه اروپا، برخلاف روسیه امکاناتی بهتری در اختیار دارد تا به آمریکا پاسخ مناسب دهد، یکی از آنها همانطور که مقامات بروکسل تهدید کرده اند، ممنوعیت سرمایه گذاری شرکتهای آمریکایی در بانکهای اروپایی است.
منابع تامین انرژی اروپا در معرض خطر قرار گرفته استطبق ارزیابی اروپایی ها، در صورت تحقق تحریمهای آمریکا، آنها مجبور خواهند شد تا همکاریهای خود در طرحهای بزرگ نفت و گازی با مشارکت روسیه را محدود سازنند و این مسئله به شرکتهای اروپایی آسیب جدی وارد خواهد نمود.
طرح جدید ایجاد شاهراه بزرگ انتقال گاز روسیه به کشورهای اروپایی (خط لوله جریان شمالی-2) از مهمترین طرحهایی است که در فهرست تحریمها قرار گرفته است. علاوه بر این طرحهای انرژی مشترک اروپا و روسیه در کشورهای ثالث نیز در معرض خطر هستند.
هنوز مشخص نشده است که رهبران اروپایی دقیقا چه اقدامات متقابلی برای مقابله با گسترش تحریمهای آمریکا در نظر گرفته اند. البته مسلما بروکسل قصد دفاع از روسیه را در این بین ندارد، نارضایتی اتحادیه اروپا با اطمینان پیدا کردن از اینکه واشنگتن منافع کشورهای اروپایی را هم مورد توجه قرار دهد، کاملا برطرف خواهد شد.
البته در محافل کارشناسی اعتراف کرده اند که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا عملا قدرت مانور زیادی در برابر کنگره به منظور ایجاد تغییراتی در لایحه قانونی تحریمها علیه روسیه را ندارد.
"آندری سوشینتسوف" رئیس مرکز «سیاست خارجی» ومدیر برنامه ای باشگاه «والدای» روسیه معتقد است: «روابط با روسیه برای ترامپ دارای اهمیت حیاتی نیست و او قصد وتوی سند مربوط به تحریمها را ندارد، برای اینکه بدون آن هم دچار دردسرهای زیادی در نتیجه جنجالهای بوجود آمده پیرامون ارتباط با مسکو شده است. بنابراین اتحادیه اروپا نمی تواند امید زیادی به کاهش تحریمهای ضدروسی و در نتیجه نجات طرحهای مشترک خود در زمینه انرژی داشته باشد.»
راه واشنگتن و بروکسل از هم جدا میشود"ریچارد کونولی" کارشناس ارشد موسسه روابط بین الملل انگلیس و متخصص در زمینه روسیه و اورآسیا نیز معتقد است که تشدید تحریمهای آمریکا علیه روسیه می تواند بطور جدی باعث شکاف بین آمریکا و اتحادیه اروپا شود، برای اینکه بدون تردید بروکسل این اقدامات را به نفع خویش نمی بیند.
به گفته این کارشناس، آمریکا و اتحادیه اروپا از سال 2014 به اینطرف همواره سیاست «شدیدالحن و هماهنگی» را در رابطه با حفظ تحریمها علیه مسکو به اجرا گذاشته بودند. ولی اقدامات محدود کننده جدید در نظر گرفته شده برای تنبیه روسیه، علاوه بر این کشور، شرکتهای اروپایی را نیز دچار آسیبهای اقتصادی جدی خواهد کرد. بیشترین ضررها هم متوجه کشورهای مانند ایتالیا، مجارستان و بلغارستان می شود که از نزدیکی روابط با مسکو حمایت کرده و از شرکای اقتصادی مهم روسیه در اروپا بشمار می روند.
به عقیده کونولی، تاکنون مهمترین عاملی که به غرب این اجازه را میداد تا تحریمها علیه روسیه را حفظ کند، هماهنگی اقدامات بین واشنگتن و برکسل بود، ولی احتمالا این وحدت نظر دیگر بزودی به پایان خواهد رسید. تصویب نهایی لایحه قانونی تحریمها علیه روسیه به شکل کنونی آن، عاملی برای تحقق این شکاف خواهد بود. بسیاری از مقامات بلندپایه و با نفوذ اروپایی بر این عقیده هستند که بسته تحریمهای جدید آمریکا، خارج از محدوده امن برای اروپاست و قطعا به فکر راه چاره ای برای جلوگیری از عواقب منفی آن برای طرفهای اروپایی خواهند بود.