آناناس میوه نواحی گرمسیری محسوب میشود و مزه آن چیزی بین شیرین و ترش است. آناناس جسمی بیضی شکل است که در اطراف آن گلهایی جمع شدهاند که این گلها هیچ میوهای نمیدهند. آناناس از خانواده بروملیاسه است که گیاهانی اغلب علفی و تقریبا درختچه مانند هستند. این خانواده حاوی یک ماده بسیار مهم برای سلامت به عنوان آنزیم بروملین هستند.
خاصیت ضد التهاب و تاثیر روی هضم غذا
بروملین مخلوطی از موادی است که از شاخه و میوه آناناس گرفته شده است. در میان هزاران مواد شناخته شدهای که در بروملین وجود دارد میتوان به بهترین آنها که پروتئین سستئین است اشاره کرد که آنزیمی پروتئینی است و به هضم غذا کمک میکند. التهابات فراوان، انعقاد خون و رشد بعضی از تومورها ممکن است بهوسیله آنزیم بروملین موجود در آناناس کاهش یابد.
حفاظت از سیستم ایمنی
ویتامین C موجود در بدن آنتیاکسیدانی قابل حل در آب است که از قسمتهای بدن که حاوی آب هستند در مقابل رادیکالهای آزاد که سلولهای طبیعی را از بین میبرند محافظت میکند. دیده شده است که رادیکالهای آزاد با افزایش پلاکتهای خون موجب گرفتگی شریان و بیماریهای قلبی در افراد مبتلا به دیابت میشود و همچنین سبب گرفتگی راههای هوایی میشود که این گرفتگی منجر به آسم میگردد و با تخریب سلولهای روده باعث ابتلا به سرطان روده میشود و در ایجاد درد مفاصل در بیماریهای آرتروز و آرتروز استخوان مشارکت میکند. این موارد نشان میدهد که چرا رژیمهایی که دارای ویتامین C هستند سبب کاهش این بیماریها و مانع از مبتلا شدن به آنها میگردند. بهعلاوه ویتامین C، برای عملکردهای سیستم ایمنی بدن بسیار حیاتی است و سبب مقابله در برابر عفونتهای گوش، سرماخوردگی و آنفلوآنزا میشود.
منگنز و تیامین برای ایجاد انرژی و مقابله در برابر آنتیاکسیدانها
آناناس یک منبع عالی برای ماده معدنی منگنز است، که مادهای بسیار عالی برای تواید انرژی و مقابله در برابر آنتی اکسیدانها میباشد. تنها یک فنجان آناناس حدود 0/128 درصد از منگنز بدن را تامین میکند. همچنین آناناس به غیر از اینکه منبع خوبی برای منگنز است، حاوی تیامین نیز است که از ویتامینهایB میباشد و باعث ایجاد انرژی میشود.
آب آناناس
شیره آناناس دارای ویتامینهای مختلف، عناصر معدنی مفید، املاح معدنی و نوعی فرمان هضم کننده بسیار قوی است. آب آناناس در رفع نارساییهای هضمی موثر واقع میشود و در دوران نمو، همچنین در دوران نقاهت، اثر سازنده و تامین کننده قوای بدن ظاهر میکند و نیز دارای خاصیت رفع مسمومیت است.
محافظت در مقابل از دست دادن بینایی
مطمئنا وقتی که بچه بودهاید از مادر خود شنیدهاید که هویج چشمان شما را قوی میسازد اما به عنوان یک فرد میانسال بیشتر به بینایی خود نیاز دارید. در مطالعهای که انجام شده دانشمندان گفتهاند که خوردن سه عدد میوه یا بیشتر در روز، موجب پیشگیری از کاهش بینایی در افراد بزرگسال که بیشتر به علت تحلیل تدریجی ماکولا (قسمتی از شبکیه) (ARMD)که اولین دلیل برای از دست دادن بینایی در میانسالان است، میشود. در این مطالعه که روی 110000 زن و مرد انجام گردید، محققان تاثیر مصرف میوه، سبزیها، ویتامینهای A ، C ، E و کاروتنوئید را روی پیشرفت بیماری تحلیل تدریجی ماکولا بررسی کردند. در این مطالعه، دانشمندان مشاهده کردند که جذب سبزیها، ویتامینها و کاروتینوئید به این بیماری کمک نمیکند اما جذب میوهها اثر محافظتی در برابر ابتلا به این بیماری دارد. شاید خوردن سه عدد میوه در روز زیاد به نظر برسد اما با مصرف آناناس در سالادها و یا به همراه دیگر سبزیها این نیاز را میتوان به راحتی برطرف کرد.
دانشمندان آناناس را نیز جزو میوههای ضد سرطان طبقهبندی کردهاند. تاثیر آناناس در مورد افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن از دیرباز شناخته شده بود و پزشکان همواره توصیه میکنند که بیماران پس از عملهای جراحی یا دچار شدن به بیماریهای عفونی آناناس مصرف کنند.
دانشمندان میگویند در آناناس نوعی ماده وجود دارد که عملکرد پروتئینی را که در 30 درصد سرطانها دخیل است، متوقف کرده و قادر است سیستم ایمنى بدن را براى هدف قرار دادن و نابود ساختن سلولهاى سرطانى تحریک کند. این خاصیت آناناس به ویژه در مورد سرطانپستان، ریه، روده بزرگ، تخمدان و سرطان پوست به اثبات رسیده است. گفتنی است آناناس حاوی کربوهیدرات، پروتئین، چربی و آب است. همچنین کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پتاسیم، سدیم و منگنز از دیگر املاح و مواد معدنی تشکیلدهنده آناناس به شمار میآیند. آناناس منبع غنی از ویتامین C بوده و حاوی ویتامین A و B1 و B2 است.
آناناس از آن دسته غذاهایى است که خوردنش کمى مشکل است اما به شما تضمین مىدهیم که همان لذتى را که از خوردن یک قطعه شکلات مىبرید، بتوانید از خوردن یک لیوان آب آناناس هم ببرید. آناناس سرشار از ویتامینها و مواد مغذى مثل کلسیم، پتاسیم، فیبر و ویتامین C است. علاوه بر این بسیار کمچربى و کمکلسترول است. این خواص را مى توانید از مصرف کمپوت آناناس، میوه تازه آن، میوه یخ زده یا حتى آب آناناس به دست آورید. یکى از خواص مهم آناناس کمک به ساخت استخوانهاى سالم و استحکام استخوانهاست. آناناس غنى از منیزیم، ماده معدنىاى است که وجودش براى ساخت استخوانها و ارتباط بافتها ضرورى است. آناناس سبب رشد استخوانها در بدن جوانان و استحکام استخوانها در پسران مىشود. یک فنجان آناناس حدود ?? درصد منیزیم مورد نیاز روزانه بدن را تأمین مىکند. از دیگر خواص آناناس مىتوان به نقش آن در بهبود سرماخوردگى و کاهش میزان سرفه اشاره کرد. بیشتر افراد هنگام سرماخوردگى ویتامین C یا آب پرتقال بیشتری مىخورند، غافل از اینکه خواص آناناس نیز کمتر از آنها نیست. بروملین موجود در آناناس سبب کاهش شدید سرفه یا توقف سرفههاى شدید و کاهش میزان آن مىشود.
چه نوع آناناسی را انتخاب کنیم و چگونه از آن نگهداری نماییم؟
برای تهیه آناناس باید به دنبال آناناسهایی باشید که وزن آنها نسبت به اندازهشان بیشتر باشد. اگرچه آناناسهای بزرگ، گوشت بیشتری دارند ولی به طور معمول هیچ تفاوتی بین آناناس بزرگ و کوچک وجود ندارد. آناناس باید بدون لکه، ضربه و سیاه شدگی باشد. رسیده شدن آناناس بعد از چیده شدن متوقف میشود بنابراین سعی کنید آناناسهایی را انتخاب کنید که از انتهای شاخه آنها بوی مطبوع و شیرینی متساعد شود. از خرید آناناسهایی که بوی ماندگی و ترش میدهند، خودداری کنید. آناناس را میتوان قبل از مصرف یک تا دو روز در دمای خانه نگهداری کرد. اگرچه این روند به شیرینتر شدن میوه کمکی نمیکند اما آبدارتر شدن آن کمک نماید. اگر بعد از دو روز آناناس را مصرف ننمودهاید باید آن را در نایلون گذاشته و در یخچال برای حداکثر 3 تا 5 روز نگهداری نمایید.
محتویات 100 گرم آناناس
|
منگنز
|
56/2 میلیگرم
|
ویتامین C
|
87/23 میلیگرم
|
ویتامین B1
|
14/0 میلیگرم
|
مس
|
17/1 میلیگرم
|
فیبر
|
86/1 گرم
|
ویتامین B6
|
13/0 میلیگرم
|
منبع:http://www.salamat.com
/ج