گردن انسان شامل 7 مهره است که بعد از کمر شایع ترین مفاصل مستعد آرتروز، ساییدگی و کاهش فاصله و فتق دیسک است. البته مهره های گردنی ازآنجایی که نخاع و ریشه های عصبی بسیار مهمی را در بر گرفته بسیارحساس تر از مهره های کمری هستند و آسیب های جدی این ناحیه می تواند باعث فلج کامل دست ها و پاها گردد.
عوامل متعددی باعث ایجاد درد در گردن و متعاقب آن دردهای تیرکشنده و جان فرسایی در دست ها می شود که از جمله این عوامل می توان به اینها اشاره کرد: التهاب بافت های نرم اطراف مفصل های مهره ای (سینویت)، خشکی مفاصل، وضعیت نامناسب سر و شانه ها، تغییر شکل مهره ها به طور اولیه یا ثانویه، آرتروز، دیسک و بیماری های ناشی از گرفتگی های عضلانی و کشیدگی های لیگامانی.
چگونه عمل کنیم که از مهره های گردن مان به خوبی محافظت کنیم تا دچار هیچ یک از بیماری های فوق نشویم و برای همیشه از دردهای جسمی و روانی و اقتصادی بیماری های گردن دور بمانیم؟
$نکات بسیار ساده، اما مهم و موثر در جلوگیری از گردن درد
1- همیشه گردن خود را چه درحالت ایستاده، نشسته، یا راه رفتن، صاف و عمود بربدن نگه دارید، طوری که هیچ زاویه ای با بدن نسازد.
2- هرگزگردن خود را خم نکنید بلکه اگر لازم است، صندلی خود را کوتاه تر یا ارتفاع میز خود را بالاتر ببرید تا مجبور به خم کردن گردن خود نباشید چرا که بسیاری از بیماری های گردنی ناشی از خم بودن گردن به مدت طولانی است. بنابراین حتی الامکان گردن خود را خم نکنید.
3- ازنرمش ها و حرکاتی که در آنها مجبور به خم کردن گردن هستید، دوری کنید.
4-اگرانجام کارتان به صورت نشسته انجام می شود و مجبور به خم کردن گردن خود هستید، حتماً با یکی از دستان از وزن سرتان و فشارآن روی مهره های گردنی بکاهید تا کمتر دچار صدمات گردنی شوید.
5- بهتراست اندکی تغییر در میزکارخود بدهید. پایه های جلویی میز را بلندتر سازید تا کمتر گردن تان را خم کنید.
6- موقع مطالعه سعی کنید کتاب یا روزنامه را بالا نگه دارید نه این که گردن تان را خم کنید. مدت های مدیدی این گونه مطالعه کردن حتماً آرتروز یا فتق دیسک و سایر سندرم های عضلانی را به دنبال خواهد داشت.
7-اگر فردی ماخوذ به حیا هستید، سعی کنید به جای خم کردن گردن، نگاه چشمان تان را به پایین بیندازید.
8- حتی الامکان هنگام خوابیدن، از بالش کوتاه استفاده کنید به طوری که سرتان در امتداد بدن قرار گیرد نه این که خم شود.
9- موقع رانندگی تا آنجا که می توانید به فرمان نزدیک تر بنشینید تا این که مجبور نباشید دست های تان را دراز کرده و به فرمان برسانید، چرا که به طور مستقیم و غیر مستقیم ایجاد گردن درد می کند.
10- صندلی ای که روی آن می نشینید و رانندگی می کنید، حتماً دارای تکیه گاهی جهت گردن باشد چرا که در بسیاری از حوادث ساده رانندگی از قبیل از عقب برخورد کردن ناگهانی اتومبیل دیگری می تواند باعث قطع شدن نخاع در اثر شکستن و جا به جایی مهره ها گردد.
تمرینات مفید
1-گردن را به سمت عقب، چپ و راست حرکت دهید.
2- ازحرکات چرخشی گردن و سر خودداری کنید.
3- شانه ها و عضلات اطراف را تقویت نمایید چرا که با افزایش قدرت و تحمل این عضلات فشارکمتری روی مهره و دیسک های بین مهره ای وارد می شود.
الف - شانه های تان را بالا برده و به گوش ها نزدیک کنید. 5 ثانیه نگه داشته، سپس آزاد نمایید. این حرکت را روزی سه مرتبه هر بار 30 دفعه تکرار نمایید.
ب - شانه های تان را به سمت عقب حرکت دهید به طوری که کتف ها از پشت به یکدیگرنزدیک شوند. این حرکت را روزی سه مرتبه هر بار 30 دفعه تکرار نمایید.
4-روی یک تخت دراز کشیده و حرکت گردن را از پایین به بالا تکرار کنید. این حرکت را روزی یک بار و هر بار 40 مرتبه انجام دهید.
5-روی تخت دراز کشیده و به پهلوی راست بخوابید و حرکت را از سمت راست که پایین است، به سمت چپ که رو به بالا است تکرار نمایید. این حرکت را روزی یک بار و هربار 40 مرتبه انجام دهید.
6- روی تخت دراز کشیده و به پهلوی چپ بخوابید و حرکت را از سمت چپ که پایین است، به سمت راست که رو به بالا است تکرار نمایید. این حرکت را روزی یک بار و هر بار 40 مرتبه انجام دهید.
7- همیشه حالتی نظامی وار داشته باشید؛ سر صاف و مستقیم، نگاه به جلو، شانه ها عقب و بالا سینه بیرون، شکم داخل، چه در حالت ایستاده یا راه رفتن یا نشستن.
منبع: نشریه کوچه ما، شماره12.
/ج