مرزه
مرزه یکی از سبزیهای خوراکی است که دارای مزه تند و بوی مطبوع است. این گیاه از قدیم به عنوان سبزی خوراکی و یا ادویه به عنوان طعم و مزه و معطرکننده مورد استفاده زیادی در جهان بوده است. مرزه از قدیم در اروپا به عنوان ضد تشنگی و به خصوص در افراد مبتلا به مرض قند مورد استفاده بوده است.
این گیاه را میتوان به هر دو صورت تازه و خشک (در ادویهجات) مصرف نمود. در بعضی از کشورها از تنتور و یا چای کیسهای مرزه استفاده میکنند. مهمترین خواصی که تاکنون در مورد مرزه مطالعه و تایید شده است عبارتند از: اثرات ضددرد، ضدآرتریت، ضد میکروب قوی، ضد سرطان، ضد ترشح ادرار، آنتیاکسیدان، ضد نفخ و اسپاسم، هضمکننده غذا، خلط آور، ضد التهاب و ضدویروس تبخال. از تخم مرزه در طب سنتی به عنوان برطرفکننده دردهای عضلانی و روماتیسم استفاده میکنند.
لیموعمانی
لیمو عمانی که حاصل خشک شده نوعی لیموترش است از مصرف بالایی در جهان و ایران برخوردار است و خواصی شبیه به آبلیمو دارد. همچنین برای آرامش بیشتر و جلوگیری از استرس در ماه مبارک رمضان میتوان از دمکرده مخلوط لیموعمانی و گل گاو زبان به همراه کمی نبات که محصولی خوشعطر و طعم و مطبوع میباشد استفاده نمود.
برای این کار میتوان یک قاشق غذاخوری پر گل گاو زبان را به همراه خردشده یک لیموعمانی با دو لیوان آب جوش مخلوط نموده و حدود 10 تا 20 گرم نبات به آن اضافه نمود. این مخلوط را لازم است حدود 15 تا 20 دقیقه روی کتری یا بخار گذاشته و سپس آن را صاف و مصرف نمود.
میتوان هر روز همین میزان را و به خصوص شب هنگام برای داشتن خوابی آرام و آرامش روز بعد استفاده کرد. توصیه میشود از زیادهروی در مصرف آن خودداری گردد، چون ممکن است باعث کاهش فشار خون در بعضی افراد شود. لازم به ذکر است جهت تلخ نشدن این محلول باید حتماً دانههای لیمو را جدا کرده و دور انداخت.
خاکشی
خاکشی گیاه دارویی شناخته شدهای است که از قدیم در طب سنتی به عنوان رفع گرمازدگی و ضداسهال مورد مصرف بوده است. بر روی دانههای خاکشی ترکیباتی به نام موسیلاژ وجود دارند که در فارسی به لعاب مشهور هستند. این اجسام میتوانند چندین برابر وزن خود آب جذب نموده و متورم شوند، در حقیقت این ترکیبات میتوانند به عنوان نگهدارنده آب در بدن باشند، لذا میتوان از مخلوط خاکشی در آب و به خصوص آب سرد یا آب همراه با تکههای یخ استفاده نمود.
بعضی به این مخلوط کمی شکر نیز اضافه میکنند و در حقیقت نوعی شربت به نام شربت خاکشی تهیه میکنند که برای رفع عطش و گرمازدگی به خصوص در مناطق و فصول گرم و یا در مسافرت به این نواحی توصیه میشود. اضافه مینماید در طب عامیانه از خاکشی به عنوان ادرارآور، تببر، رفع التهاب کلیه، اشتهاآور، مقوی معده و رفع سوءهاضمه استفاده مینمایند.
برای خواندن بخش اول- در ماه رمضان چه بخوریم که کمتر تشنه شویم- اینجا کلیک کنید.