آناناس، میوه ی مناطق گرمسیری است و خاستگاه آن برزیل می باشد. درخت آناناس، 1 تا 1/5 متر طول دارد و برای میوه دادن آن، 3 تا 4 سال وقت لازم است. آناناس از خانواده ی گیاهان بروملیاسه می باشند. گیاهان عضو این خانواده، حاوی ماده ی بسیار مهمی برای سلامت به نام آنزیم بروملین می باشند. آناناس رسیده و تازه، سفت است و بوی شیرین دارد؛ برگ هایش سبز و روشن و گوشت آن زرد روشن و شفاف می باشد. آناناس، باید بدون لکه و سیاه شدگی باشد. از خرید آناناس هائی که بوی ترشیدگی می دهند، باید خودداری کرد.
آناناس منبع خوبی برای ویتامین های B6,C,B1 و املاح منگنز، مس و فیبر می باشد. البته میزان املاح منگنز، مس و فیبر می باشد. البته میزان املاح آن بستگی به خاک محل کشت آن نیز دارد. ویتامین C خاصیت پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) دارد و برای بهداشت دندان و لثه مفید است. آناناس، حاوی آنزیم های هضم کننده ی پروتئین از جمله بروملین [Bromelain] می باشد که خواص زیادی دارند و طی فرآیند گوارش غذا در دستگاه گوارش انسان را از بین نمی روند.
بروملین ضد التهاب و ضد ترومبوز می باشد و خاصیت فیبرینولیتیک دارد و از تجمع پلاکت ها در دیواره ی عروق و تشکیل لخته ی خونی و تصلب شرائین جلوگیری می کند و ازاین طریق، به پیشگیری از گرفتگی عروق و بروز بیماری های قلبی ـ عروقی کمک می کند.
بروملین، از طریق تقویت دستگاه ایمنی، به بهبود سرطان کمک می کند. در مطالعه ای که درباره ی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده است، مشاهده شد که بروملین، خاصیت ضد متاستازی هم دارد و از رشد تومور و پخش شدن سلول های تومور در بدن جلوگیری می کند. بروملین، در نقش داروی مکمل، برای درمان تومورها قابلیت استفاده دارد.
مطالعات نشان داده که مصرف آناناس، به درمان صدمات ورزشکاران در طی ورزش، تروما، آنژین صدری، آرتریت، مشکلات گوارشی، سینوزیت، برونشیت، نقرس، هموروئید، دردهای قاعدگی، بیماری های اتوایمیون و کولیت اولسراتیو کمک شایانی می کند. بروملین، مقدار جذب داروها بخصوص پادزیست (آنتی بیوتیک) ها را افزایش می دهد و مصرفش در دوران سرماخوردگی و گلودرد نیز توصیه می شود.
آناناس، باعث افزایش سرعت بهبود بعد از جراحت و در هنگام سوختگی می شود و دوران نقاهت مدت زمان بستری شدن در بیمارستان را کاهش می دهد. پس، بسیارخوب است که برای ملاقات بیماران آناناس ببرند؛ البته نباید فراموش کرد که بروملین، در فرآیند کنسروسازی و پخت از بین می رود. آناناس تازه، نسبت به کمپوت آناناس خواص بیش تری دارد. پس بهتراست میوه ی تازه ی آن مصرف شد.
بهترین زمان مصرف این میوه، بین دو وعده ی غذائی می باشد. اگرآناناس همراه غذا خورده شود، به گوارش غذا کمک می کند و برای افراد مبتلا به سوء هاضمه مفید است.
این افراد، می توانند 1 تا 2ساعت قبل یا بعد از غذا آناناس بخورند.
مصرف آناناس برای افراد مبتلا به هموفیلی و بیماری های شدید کبدی و کلیوی، خیلی توصیه نمی شود. چون که ممکن است مدت زمان لازم را جهت انعقاد خون افزایش دهد و خطر خونریزی را در این بیماران بالا ببرد. در مطالعه ای مشاهده شده است که مصرف دوز بسیار بالای بروملین (1840 میلیگرم)، باعث افزایش ضربان قلب و فشارخون می شود. پس در مورد مصرف این میوه نیز مانند دیگر مواد غذائی، می باید رعایت اعتدال را کرد. از جمله ی اثرات جانبی مصرف این میوه، بروز واکنش های آلرژیک دربرخی افراد می باشد.
آناناس میوه ای لذیذ و سرشار از خواص مفید و سلامتی بخش می باشد. پس، مصرف این هدیه الهی را فراموش نکنید. درانتها باید گفت که اگر می خواهید برای ملاقات بیماری که آرزوی سلامت زودتر او را دارید، چیزی ببرید، آناناس تازه بهترین گزینه است.
منبع:نشریه آشپزباشی، شماره43
/ع